Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Συγκρίνοντας τα ανόμοια – Γιατί η Optima Bank είναι πιο αποτελεσματική τράπεζα μεταξύ Attica bank και Παγκρήτιας;

Συγκρίνοντας τα ανόμοια – Γιατί η Optima Bank είναι πιο αποτελεσματική τράπεζα μεταξύ Attica bank και Παγκρήτιας;
Ωστόσο βρίσκουμε ως βασικό ανταγωνιστή της Optima Bank την Παγκρήτια όχι μόνο λόγω της παρουσίας Σάλλα του πρώην προέδρου της Πειραιώς αλλά και λόγω της συγκέντρωσης που συντελείται…

Συγκρίνοντας τα ανόμοια…
Αρχικά γιατί συγκρίνοντας και γιατί ανόμοια….
Η σύγκριση ομοειδών εταιριών και εν προκειμένω τραπεζών μπορεί να μας οδηγήσει σε ορισμένα πρώτα συμπεράσματα.
Ανόμοια γιατί επιλέξαμε να συγκρίνουμε τις 3 μικρές τράπεζες που θα ξεχωρίσουν το επόμενο διάστημα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα αλλά ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες.
Η Attica bank είναι μια παλιά μικρή προβληματική τράπεζα με τεράστιο όγκο προβληματικών ανοιγμάτων και κεφαλαιακών ζητημάτων, παρελθόν σκανδάλων, η Παγκρήτια επίσης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από το παρελθόν με τα NPEs αλλά υπάρχει προοπτική λόγω της παρουσίας Μ. Σάλλα, ενώ η Optima Bank παρ΄ ότι στηρίζεται στην παλιά Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχει ανοίγματα από προβληματικά δάνεια οπότε η ανάπτυξη της στα δάνεια και στην παραδοσιακή εμπορική τραπεζική ήταν ξεκάθαρα φυσιολογικότερη…
Επίσης η Optima Bank διαθέτει και τον ισχυρότερο μέτοχο την οικογένεια Βαρδινογιάννη.

Συγκρίνοντας Optima Bank, Παγκρήτια και Attica bank

Σύγκριση με όρους κεφαλαίων

Η Optima Bank διαθέτει 156 εκατ ευρώ κεφάλαια, η Παγκρήτια 85 εκατ κεφάλαια και η Attica bank 322εκατ κεφάλαια.
Η σύγκριση απόλυτων μεγεθών δεν λέει απολύτως τίποτε εάν δεν δούμε όχι μόνο τους θεωρητικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας αλλά εάν δεν αξιολογήσουμε πόσο καθαρές είναι οι τράπεζες.
Η Optima Bank έχει 156 εκατ κεφάλαια υπαρκτά και σχεδιάζει και έκδοση ομολογιακού δανείου 60 εκατ.
Η Attica bank εμφανίζει 322 εκατ κεφάλαια αλλά αυτά δεν είναι υπαρκτά αφού υπολογίζουμε ότι η πραγματική καθαρή θέση της τράπεζας είναι αρνητική κατά 300 εκατ ευρώ, δηλαδή -300 εκατ ευρώ.
Η Παγκρήτια πριν την αύξηση διαθέτει ανεπαρκή κεφάλαια στα 85 εκατ και λαμβάνοντας υπόψη και τα NPEs εμφανίζει αρνητική καθαρή θέση εάν αξιολογηθεί με αυστηρά κριτήρια όπως η Attica bank.
Μετά την αύξηση που τελικά θα υλοποιηθεί τα 98,7 εκατ ευρώ ή 93,79 εκατ θα διαθέτει 178 εκατ κεφάλαια με σχεδόν 1 δισεκ. NPEs και με HSBC και Χανίων θα ξεπεράσει τα 300 εκατ.
Πάλι η Optima Bank ούσα πιο καθαρή με όρους προβληματικών ανοιγμάτων κεφαλαιακά είναι πιο ισχυρή… γιατί δεν χρειάζεται να ακολουθήσει πρόγραμμα εξυγίανσης…όπως η Attica bank ή η Παγκρήτια.

Σύγκριση με όρους ενεργητικού

Η Attica bank εμφανίζει 3,54 δισεκ. ενεργητικό, η Παγκρήτια 2,71 δισεκ αλλά εάν προσθέσουμε την HSBC με ενεργητικό 1,78 δισεκ. και την Συνεταιριστική Χανίων με 668 εκατ προκύπτει ενεργητικό 5,2 δισεκ.
Η Optima bank εμφανίζει ενεργητικό 2,1 δισεκ. ευρώ.
Η Παγκρήτια είναι η μεγαλύτερη βάση ενεργητικού.
Εάν δεν είχε το 1 δισεκ. προβληματικά δάνεια η Παγκρήτια και διέθετε κεφάλαια θα μπορούσε το αποτέλεσμα της σύγκρισης να ήταν ξεκάθαρα διαφορετικό… αλλά όπως έλεγαν οι παλαιοί τραπεζίτες με εάν… δηλαδή υποθέσεις δεν χτίζεται το τραπεζικό σύστημα.
Η Παγκρήτια πάντως με όρους ενεργητικού είναι πραγματικά η μεγαλύτερη από τις μικρές… ο στόχος για 10 δισεκ. ενεργητικό εντός 3-4 ετών είναι ρεαλιστικός εάν όντως το πλάνο διαχείρισης των NPEs αποδειχθεί αποτελεσματικό.
Ωστόσο θεωρούμε ότι η Optima Bank θα ξεπεράσει γρήγορα την Attica bank η οποία έχει χείριστο προηγούμενο παραγωγής ζημιών…
Μόνο τα τελευταία 16 χρόνια οι ζημιές της Attica bank αγγίζουν το 1,5 δισεκ. ευρώ… και τα καταγεγραμμένα κέρδη μόλις 55 εκατ ευρώ – που πραγματικά δεν ήταν ποτέ κέρδη –

Σύγκριση με όρους καταθέσεων

Η Optima Bank εμφανίζει 1,76 δισεκ. καταθέσεις, η Attica bank 2,77 δισεκ. και η Παγκρήτια 1,69 δισεκ. αλλά εφόσον προστεθούν HSBC 1,68 δισεκ. ευρώ και Χανίων ξεπερνάει τα 3,55 δισεκ. ευρώ.
Η αύξηση των καταθέσεων μέσω εξαγορών τραπεζών από την Παγκρήτια είναι σημείο αναφοράς, οι καταθέσεις της Attica bank είναι στάσιμες και εξαρτώνται και από το ΤΜΕΔΕ ενώ της Optima bank είναι προϊόν αναπτυξιακής στρατηγικής.

Σύγκριση με όρους κερδοφορίας

Η Optima bank με 17 εκατ κέρδη στο α΄ 6μηνο του 2022 είναι ξεκάθαρα ο νικητής της σύγκρισης κυρίως γιατί οι Attica bank και η Παγκρήτια μεταφέρουν μεγάλες ζημιές από το παρελθόν και γιατί διαθέτουν 2 δισεκ. NPEs αφετέρου γιατί η Optima Bank υποστήριξε δάνεια σε επιχειρηματίες που έδωσαν έσοδα από τόκους αλλά τα οποία θα μπορούσαν να αποπληρωθούν πολύ άμεσα π.χ. Περιστέρης ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ή Μαρινάκης (εφοπλιστής) για να αγοράσει μετοχές της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής.
Για την ώρα ο βασικός ανταγωνιστής της Optima Bank στο σκέλος της κερδοφορίας θα είναι… στο μέλλον η Παγκρήτια εφόσον αποδειχθεί αποτελεσματικό και όχι φθοροποιό το σχέδιο εξυγίανσης των NPEs.

Συμπέρασμα

Συγκρίνοντας τα ανόμοια…
Είναι αντιληπτό ότι η Optima bank με όρους απόδοσης είναι η πιο αποτελεσματική μεταξύ των 3 τραπεζών επειδή δεν μεταφέρει βάρη από το παρελθόν και η διοίκηση Τανισκίδη αποδείχθηκε αρκετά προσεκτική στην διαχείριση του ισολογισμού.
Π.χ. τα 17 εκατ κέρδη της Optima Bank στα 156 εκατ κεφάλαια στο α΄ 6μηνο του 2022 ισοδυναμεί με απόδοση κεφαλαίου ROE περίπου 10% με 11% όπου βρίσκονται ορισμένες από τις 4 μεγάλες συστημικές τράπεζες.
Ωστόσο βρίσκουμε ως βασικό ανταγωνιστή της Optima Bank την Παγκρήτια όχι μόνο λόγω της παρουσίας Σάλλα του πρώην προέδρου της Πειραιώς αλλά και λόγω της συγκέντρωσης που συντελείται…
Η συγκέντρωση σήμερα είναι άθροισμα προβλημάτων αλλά με εξυγίανση και διαχείριση μπορεί να αποδειχθεί στην Παγκρήτια ένα νέο αναπτυξιακό story.
Πιστεύουμε ωστόσο ότι στην Παγκρήτια το άθροισμα 1+1+1 των 3 τραπεζών δεν θα μας κάνει = 3 και θεωρούμε ότι τα επόμενα χρόνια Optima Bank και Παγκρήτια θα δώσουν μάχη… για την πρωτιά στον χώρο των μικρών τραπεζών…
Για την Attica bank η ορατότητα είναι πολύ περιορισμένη, δυσδιάκριτη.
Επίσης και οι 3 τράπεζες κάποια στιγμή το 2023 ή 2024 θα βρεθούν στο ελληνικό χρηματιστήριο, οπότε θα έχουν και επενδυτικό ενδιαφέρον... πέραν από μερίσματα, μέχρι τώρα μόνο η Attica bank είναι εισηγμένη τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης