Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πριν τις 30 Σεπτεμβρίου 2022 η νέα προσφορά του αμερικανικού Lone Star για την εξαγορά της Τράπεζας Κύπρου

Πριν τις 30 Σεπτεμβρίου 2022 η νέα προσφορά του αμερικανικού Lone Star για την εξαγορά της Τράπεζας Κύπρου
Ποιοι ενίσχυσαν τις θέσεις τους.

Πριν από την προθεσμία της 30 Σεπτεμβρίου αναμένεται να κατατεθεί, σύμφωνα με πηγές, η νέα προσφορά του Lone Star, για την Τράπεζα Κύπρου.
Το αμερικανικό private equity fund μάλιστα έχει δυο επιλογές, σύμφωνα και με το ιρλανδικό δίκαιο : είτε να καταθέσει μια Δημόσια προσφορά πρός σ όλους τους μετόχους, είτε να απευθύνει μια πρόταση πρός το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας.
Η “πολιορκία” της Τράπεζας προκειμένου να αποχωρήσουν από την Τράπεζα τα ρωσικά κεφάλαια (Lamesa investments 9,27%)- αλλά και όποιοι άλλοι Ρώσοι μέτοχοι - και δεν είναι τυχαίο, ότι ορισμένοι υφιστάμενοι μέτοχοι της τράπεζας και ειδικότερα τρία επενδυτικά funds “σκουπίζουν” την όποια προσφορά αυξάνοντας την συμμετοχή τους.
Σημειώνεται ότι, οι μετοχές του Ρώσου επιχειρηματία Viktor Vekslberg (Lamesa ) είναι δεσμευμένες υπό το καθεστώς κυρώσεων, δίχως να διαθέτουν δικαιώματα ψήφου – και εφόσον προχωρήσει μια νέα προσφορά, η Lamesa θα ακολουθήσει, όπως λέγεται χαρακτηριστικά.
Αντίθετα με τα επενδυτικά funds κινούνται οι ελληνικές τράπεζες περιμένουν και παρακολουθούν δίχως να εμπλέκονται - καθώς εκτός των άλλων - θεωρούν ότι, τελευταία οι τιμές των μετοχών έχουν αυξηθεί τόσο στην Τράπεζα Κύπρου, όσο και στην Ελληνική Τράπεζα.
Μετά την απόρριψη των τριών προσφορών (1,25- 1,38 – 1,5 ευρώ ) και την απάντηση της Τράπεζας Κύπρου ότι, με βάση τα μεγέθη της υποτιμάται η αξία της τράπεζας, το Lone star φέρεται να έχει επικοινωνία τόσο με μετόχους όσο και με το Δ.Σ. της Τράπεζας.
Σύμβουλοι της Τράπεζας είναι η Goldman Sachs ( οι Έλληνες κ.κ. Χ. Ηλιάδης, Δ. Κοφίτσας ) και η Hsbc ( A. Parsons).
Από τις 19 Αυγούστου και τις αγορές, στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, όπου υπάρχει και μεγαλύτερη ρευστότητα, η τιμή της μετοχής έχει αυξηθεί κατά 13,3% φθάνοντας τις 1,07 λίρες.

Ποιοι αγοράζουν – Στάση αναμονής των ελληνικών τραπεζών

Μετά την πρόσφατη άρνηση της Τράπεζας Κύπρου και της σύστασης πρός τους μετόχους να μην προχωρήσουν σε καμία ενέργεια, τρια επενδυτικά funds αύξησαν την συμμετοχή τους.
Σύμφωνα με στοιχεία του Interactive, στις 23 Αυγούστου, το Senvest management αγόρασε 3 εκατ. μετοχές και κατέχει 7.79%.
(Το Senvest κατέχει θέση και στην Ελληνική Τράπεζα) Στις 24 Αυγούστου, η Barclays wealth αγόρασε 16,75 εκατ. μετοχές και κατέχει 3,75% και στις 25 Αυγούστου, η Carval Investors 1,67 εκατ. μετοχές και κατέχει το 9,07%. Προηγουμένως, τον Μαϊο και το Eaton vance αύξησε την συμμετοχή σε 4,08% από 3,22%.
Οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της τράπεζας είναι η Lamesa Inv 9,27%, η Carval Inv με 9,07%, το Senvest με 7,79%, η EBRD με 5,02%, το Eaton vance management με 4,08%, η Barclays με 3,75%.
Σύμφωνα με πηγές, οι τρεις ελληνικές τράπεζες (Εθνική, Alpha bank, Πειραιώς) ενημερώνονται αρμοδίως για τις εξελίξεις ενώ η Eurobank απλώς παρακολουθεί καθώς διαθέτει ήδη θέση 12,6% στην ελληνική Τράπεζα.

Κατά την άποψη Έλληνα τραπεζίτη οι ελληνικές τράπεζες δεν πρόκειται να εμπλακούν.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, η Εθνική Τράπεζα λόγω της ισχυρής κεφαλαιακής της επάρκειας θα μπορούσε να καταθέσει προσφορά, αν και έχει διαψεύσει εμπλοκή από τον περασμένο Μάϊο.
Η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε μετά φόρων κέρδη εξαμήνου 59 εκατ. ευρώ, έσοδα 145,7 εκατ. έσοδα ενώ η διοίκηση ανέφερε ότι, η απόδοση ιδίων κεφαλαίων ήταν 7% στο εξάμηνο 2022 και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα μειωθούν στο 5%.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης