Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Προσοχή το ελληνικό χρηματιστήριο δελεάζει και παγιδεύει , παρ΄ ότι οι τράπεζες δικαιολογούν τιμές στο 1 ευρώ

Προσοχή το ελληνικό χρηματιστήριο δελεάζει και παγιδεύει , παρ΄ ότι οι τράπεζες δικαιολογούν τιμές στο 1 ευρώ
Υπάρχει μια αντίφαση ενώ οι ελληνικές τράπεζες, δικαιολογούν τιμές στο 1 ευρώ για Alpha, Eurobank, η Πειραιώς οριακά και πάνω από 1 ευρώ και Εθνική 3,35-3,40 ευρώ το χρηματιστήριο είναι ευκαιρία για πωλήσεις…

Κάθε άνοδος στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είναι ευκαιρία για πωλήσεις.
Η άνοδος του ελληνικού χρηματιστηρίου εν μέσω ενεργειακής κρίσης, πληθωρισμού και πολιτικής κρίσης με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων… αποτελεί καλή ευκαιρία για πωλήσεις… όχι για αγορές.
Ωστόσο υπάρχει μια αντίφαση ενώ οι ελληνικές τράπεζες, δικαιολογούν τιμές στο 1 ευρώ για Alpha, Eurobank, η Πειραιώς οριακά και πάνω από 1 ευρώ και Εθνική 3,35-3,40 ευρώ το χρηματιστήριο είναι ευκαιρία για πωλήσεις…
Και δεν είναι μόνο τραπεζικές μετοχές αν και πρέπει να τονίσουμε ότι δικαιολογείται η άνοδος στην Πειραιώς για να κλείσει το τεράστιο χάσμα με τις άλλες τράπεζες αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή.
Ο Ελλάκτωρ π.χ. έχει αποτίμηση 649 εκατ δεν την δικαιολογεί αλλά μπορεί να την συντηρήσει επειδή έχει περιορισμένο free float, η μετοχή σε ποσοστό σχεδόν 80% είναι σε συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια.
Η ΔΕΗ στα 5,97 ευρώ δικαιολογείται αφού όπως έγκαιρα είχαμε προβλέψει μετά την πτώση στα 4,80 ευρώ θα ανακάμψει στα 6,20 ευρώ για να υποχωρήσει στην συνέχεια…
Παρατηρούμε μια ενδιαφέρουσα συμπεριφορά μεταξύ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής.
Οι επενδυτές ποντάρουν στην πώληση μειοψηφικού πακέτου μετοχών στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, οπότε έχουν εστιάσει στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η οποία ωστόσο εφόσον υλοποιηθεί το deal δεν θα ανακάμψει πάνω από τα 11,50 ευρώ στο καλύτερο σενάριο…

Τι συμβαίνει στις τραπεζικές μετοχές;

Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν 23 δισεκ. κεφάλαια και καμία από τις 4 μεγάλες συστημικές δεν θα προβεί σε νέα αύξηση τους επόμενους 12 με 16 μήνες, δεν υπάρχει κίνδυνος νέας αύξησης κεφαλαίου.
Όλες οι ελληνικές τράπεζες έχουν μονοψήφια NPEs από 106 δισεκ. έχουν μειωθεί στα 10 δισεκ. με προοπτική το 2023 όλες να βρίσκονται στο 4% με 6% δηλαδή πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο…στο 3,2% NPEs ratio.
Ενώ λοιπόν οι τράπεζες στην Ελλάδα, έχουν κεφάλαια, δεν θα υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου και εξυγιάνθηκαν επιτυχώς αφού τα NPEs βρίσκονται σε χαμηλά 13 ή 14 ετών… οι μετοχές τους στο ελληνικό χρηματιστήριο συμπεριφέρονται… σαν να υπάρχει πρόβλημα…
Πρωτίστως να αναφέρουμε ότι οι τρέχουσες αποτιμήσεις είναι απόλυτα δικαιολογήσιμες… ναι απόλυτα δικαιολογήσιμες αφού πρέπει να τις συγκρίνουμε με άλλες τράπεζες στην Ευρώπη.

Τι συμβαίνει;

1)Το πρώτο στοιχείο που πρέπει να αξιολογηθεί είναι που βρίσκονται οι ευρωπαϊκές τράπεζες που και κεφάλαια διαθέτουν και έχουν NPEs στο 3%;
Θα διαπιστώσουμε π.χ. ότι ο δείκτης αποτίμησης P/BV δηλαδή χρηματιστηριακή αξία προς ίδια κεφάλαια κινείται σε ένα εύρος 0,55 με 0,70 έχουν απομακρυνθεί από την ζώνη του 0,70 με 0,95 που βρίσκονταν πριν λίγο καιρό.
Οι καλές τράπεζες στην Ευρώπη λοιπόν π.χ. η BNP Paribas στην Γαλλία με 108 δισεκ. κεφάλαια έχει χρηματιστηριακή αξία 62,2 δισεκ. την τρέχουσα περίοδο, όταν πριν λίγο καιρό είχε χρηματιστηριακή αξία 81 δισεκ. αυτό διαμορφώνει P/BV 0,58
Υπάρχει γενικώς πίεση στις τράπεζες και αυτό καταγράφεται σχεδόν σε όλες πολλώ δεν μάλλον στις ελληνικές που έχουν και ιδιαιτερότητες.
Ο μέσος όρος δηλαδή στις ελληνικές τράπεζες είναι 0,45
Η Eurobank έχει χρηματιστηριακή αξία 3,56 δισεκ. και 5,93 δισεκ. κεφάλαια δηλαδή σχέση P/BV = 0,60
Η Εθνική τράπεζα έχει χρηματιστηριακή αξία 3,06 δισεκ. και 5,9 δισεκ. κεφάλαια δηλαδή σχέση P/BV = 0,52
Η Alpha bank έχει χρηματιστηριακή αξία 2,21 δισεκ. και 5,67 δισεκ. κεφάλαια δηλαδή σχέση P/BV = 0,39
Η Πειραιώς έχει χρηματιστηριακή αξία 1,34 δισεκ. και 5,1 δισεκ. κεφάλαια δηλαδή σχέση P/BV = 0,26

2)Οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν κρατικά ομόλογα αξίας 18 δισεκ. ευρώ περίπου.
Ενώ τα διακρατούν έως την λήξη και δεν χρειάζεται καθημερινή αποτίμηση, για τους επενδυτές που αποτιμούν τα πάντα… έχουν κάνει μια απλή πράξη.
Τιμές κτήσης μείον τρέχουσες τιμές και προκύπτει μια λογιστική ζημία 1,2 δισεκ. πρόσφατα αυτή η ζημία ήταν 2,5 δισεκ.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο έχει απόδοση 3,23% είχε φθάσει και 4,74%....
Ναι μεν δεν είναι υπαρκτή ζημία αλλά για ορισμένα ξένα funds είναι ένας παράγοντας… που δικαιολογεί το κραχ στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές…

3)Οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν 18,4 δισεκ. senior bond κύρια ομόλογα από τις τιτλοποιήσεις των προβληματικών ανοιγμάτων.
Αν και αυτά φέρουν κρατική εγγύηση, δηλαδή το ελληνικό δημόσιο τα εγγυάται ορισμένα funds έχουν κάνει μια απλή πράξη.
Ποια η τρέχουσα αξία αυτών των senior bond σε σχέση με τις τιμές έκδοσης;
Καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι προκύπτει μια ζημία 2,5 δισεκ. ευρώ.
Βέβαια η ζημία αυτή δεν είναι υπαρκτή λόγω της κρατικής εγγύησης αλλά για ορισμένα ξένα funds είναι ένας παράγοντας… που δικαιολογεί την συμπεριφορά στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές…

4)Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι το 2023 θα αυξηθούν τα νέα NPEs και μάλιστα υπάρχουν προβλέψεις για 5-6 δισεκ. νέα προβληματικά ανοίγματα.
Ωστόσο θεωρούμε ότι τα νέα NPEs… θα είναι το μέγιστο 2 μς 2,5 δισεκ. ευρώ.
Τι σημαίνει αυτό;
Ότι στο καλύτερο σενάριο πτώση κερδών το 2023 σε σχέση με το 2022 περίπου 50% ή και ζημιές στο χειρότερο σενάριο.
Για ορισμένα ξένα funds είναι ένας παράγοντας… που δικαιολογεί χαμηλά τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές…

5)Το 66% των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών είναι DTC αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις, το υψηλότερο στον κόσμο.
Το DTC αποτελεί μέρος των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών και είναι αποδεκτό στα κεφάλαια των τραπεζών από την ΕΚΤ.
Το DTC μειώνεται όταν μια τράπεζα επιτυγχάνει κέρδη και επί των κερδών ο εκάστοτε φορολογικός συντελεστής π.χ. 24% αφαιρείται από τα κεφάλαια.
Π.χ. 24 εκατ σε κέρδη 100 εκατ οπότε το DTC θα μειωθεί κατά 24 εκατ ευρώ.
Το DTC όμως επειδή εξαρτάται από την κερδοφορία αποτελεί ένα σχετικά αστάθμητο παράγοντα οπότε δεν θεωρείται καλής ποιότητας κεφάλαιο.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν την υψηλότερη συσχέτιση DTC προς ίδια κεφάλαια παγκοσμίως και αυτό σημαίνει ότι εμπεριέχουν τα κεφάλαια τους ρίσκο οπότε εύλογα θα διαπραγματεύονται με discount έναντι των διεθνών τραπεζών.
Όταν συγκρίνουμε τις ελληνικές τράπεζες με τις ευρωπαϊκές θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουμε και αυτό τον παράγοντα υπόψη στην αξιολόγηση των αποτιμήσεων…

To τόσο υψηλό DTC μπορεί να δικαιολογεί έως και 35% discount στις ελληνικές τράπεζες έναντι των ευρωπαϊκών.

Το DTC στις ελληνικές τράπεζες αντιπροσωπεύει 14,7 δισεκ. σε σύνολο κεφαλαίων 22,2 δισεκ. ή το 66% των κεφαλαίων

Εθνική τράπεζα DTC 3,9 δισεκ. ευρώ σε σύνολο κεφαλαίων 5,9 δισεκ. ευρώ

Alpha bank DTC 2,8 δισεκ. ευρώ σε σύνολο κεφαλαίων 5,67 δισεκ. ευρώ

Πειραιώς DTC 3,6 δισεκ. ευρώ σε σύνολο κεφαλαίων 5,1 δισεκ. ευρώ

Eurobank DTC 4,36 δισεκ. ευρώ σε σύνολο κεφαλαίων 5,93 δισεκ. ευρώ

6)Λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης εξαιτίας του πληθωρισμού που έφθασε στην Ελλάδα στο 11% με 12% και της ενεργειακής κρίσης αλλά και τις προοπτικής ύφεσης στις οικονομίες οι επενδυτές αποστρέφονται τον κίνδυνο, αυξάνουν την ρευστότητα τους και μειώνουν το ρίσκο από περιφερειακές αγορές.
Το ελληνικό χρηματιστήριο είναι περιφερειακό, χωρίς βάθος και ουσιώδη ρόλο, οπότε για τα διεθνή funds οι ρευστοποιήσεις εν μέσω διεθνούς αναστάτωσης είναι εύλογη εξέλιξη.

7)Ο τραπεζικός κλάδος, συνδέεται με τον ενάρετο κύκλο της οικονομίας.
Εάν αυτός αμφισβητηθεί από πλήθος γεγονότων, π.χ. ενεργειακή κρίση, πληθωρισμό, ύφεση στην οικονομία, ο τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα χάνει την δυναμική που είχε αναπτύξει…

Ακόμη μη επενδύσιμες οι τράπεζες

8)Ο τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα πέρασε μια 10ετή περίοδο κρίσης, εξυγιαίνεται, συγκεντρώνει κεφάλαια…
Όμως αυτομάτως δεν καθίσταται επενδύσιμος.
Για τον μέσο ξένο επενδυτή οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών δεν είναι ακόμη ελκυστικές για αγορά…
Μπορεί ορισμένοι ξένοι να θεωρούν τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών σε αυτά τα επίπεδα ως ελκυστικές αλλά δεν τις αγοράζουν γιατί θεωρούν ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ο πτωτικός κύκλος…

9)Η ενεργειακή κρίση είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι δεν έχει πλήρως εκδηλωθεί ως φαινόμενο.
Αυτό σημαίνει ότι αυτά που παρατηρούνται σήμερα π.χ. η Γερμανία να αρχίζει να δαπανάει μέσα στο Καλοκαίρι τα αποθέματα φυσικού αερίου του χειμώνα… μας δείχνει ότι το πρόβλημα θα παρουσιαστεί οξύτερο προσεχώς δεν είναι πίσω μας.
Προς το τέλος του 2022 και 2023 τα αποτελέσματα της ενεργειακής κρίσης θα είναι οξύτερα, η Ρωσία εκδικείται την Δύση γιατί η Δύση νόμισε λανθασμένα ότι με τις κυρώσεις θα κάμψει την ρωσική οικονομία.
Η ώρα της ρωσικής εκδίκησης πλησιάζει… θα ματώσουν οι οικονομίες της Δύσης όπως η Γερμανία ή η αδύναμη ελληνική.

10)Η ανάκαμψη της οικονομίας ειδικά προβληματικών χωρών όπως της Ελλάδος παρουσιάστηκε ως πανάκεια για το χρέος και τα ελλείμματα.
Ωστόσο όλοι συγκλίνουν στην άποψη ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας το 2023 θα είναι βραδύτερος από ότι το 2022 με τον κίνδυνο μάλιστα να καταγραφεί σε τρίμηνο ή τρίμηνα ύφεση.

11)Πιθανή η πρώτη υποβάθμιση της Ελλάδος στις 16 Σεπτεμβρίου 2022 – Οι προοπτικές από ουδέτερες σε αρνητικές

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2022 οι οίκοι Moody’s από τις ΗΠΑ και DBRS από τον Καναδά θα αξιολογήσουν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος και υπάρχει πιθανότητα – η πρώτη φορά μετά από καιρό – που μπορεί να υποβαθμιστούν οι προοπτικές από σταθερές σε αρνητικές μεταξύ άλλων και λόγω της αύξησης του πολιτικού ρίσκου.
Δεν αναμένεται υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας αλλά των προοπτικών της οικονομίας της Ελλάδος.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα βαθμολογείται ως εξής από τους οίκους πιστοληπτικής διαβάθμισης

Fitch BB με θετικές προοπτικές – Επόμενη αξιολόγηση 7 Οκτωβρίου 2022

Standard and Poor’s BB+ με ουδέτερες προοπτικές – Επόμενη αξιολόγηση 21 Οκτωβρίου 2022

Moody’s Ba3 με ουδέτερες προοπτικές – Επόμενη αξιολόγηση 16 Σεπτεμβρίου του 2022

DBRS BB High με ουδέτερες προοπτικές – Επόμενη αξιολόγηση 16 Σεπτεμβρίου του 2022

Scope Rating BB+ με ουδέτερες προοπτικές

12)Μετά την ακραία σπατάλη όπου μια χώρα περίπου χρεοκοπημένη πετάει στο καλάθι των αχρήστων 44 δισεκ. για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δανείζεται 13 δισεκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης – εξαιρούμε τις επιδοτήσεις – και παράγει δημοσιονομικά ελλείμματα με το χρέος να φθάνει στα 394,5 δισεκ. και το συνολικό κρατικό και ιδιωτικό χρέος στα 635 δισεκ. ευρώ θα έρθει η στιγμή της πληρωμής…
Η Ελλάδα κατασπατάλησε αλόγιστα χρήμα και θα κληθεί να πληρώσει… τώρα όλοι είναι επαναπαυμένοι ότι κανείς δεν θα ζητήσει τίποτε πίσω… αλλά αυτό αποτελεί μια ψευδαίσθηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης