Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ανάλυση 9 μετοχών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον – Θα ξεχωρίσουν στην επερχόμενη πτώση του χρηματιστηρίου;

Ανάλυση 9 μετοχών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον – Θα ξεχωρίσουν στην επερχόμενη πτώση του χρηματιστηρίου;
Πλέον οι νέοι ορατοί στόχοι είναι το 1 ευρώ για Πειραιώς, Eurobank και Alpha bank και τα 3,35 ευρώ για την Εθνική τράπεζα

Εδώ και πολύ καιρό το bankingnews, όταν οι μετοχές των τραπεζών, της ΔΕΗ βυθίζονταν… είχε προειδοποιήσει ότι πρέπει να ξεχάσουμε νέα υψηλά για το 2022.
Προσέξτε… το εντυπωσιακό είναι ότι από τον Φεβρουάριο του 2022 τονίζουμε ότι τέλος τα υψηλά για το χρηματιστήριο και τις μετοχές… όχι προφανώς τώρα που το αντιλαμβάνονται όλοι
Επίσης με τόλμη υποστηρίξαμε ότι οι αναλύσεις χρηματιστηριακών εταιριών και ξένων οίκων δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, έδιναν υπερφίαλες τιμές στόχους.
Μάλιστα από τα τέλη του 2021, τονίζαμε ότι μετοχές των Alpha στα 1,25-1,30 ευρώ, Εθνικής στα 3,80 ευρώ, Eurobank 1,05 ευρώ και Πειραιώς 1,35 ευρώ είναι ρεαλιστικές, οτιδήποτε υψηλότερα είναι ουτοπικές και αδικαιολόγητες τιμές...
Οι μετοχές των τραπεζών ξεπέρασαν τους στόχους που είχαμε αναφέρει… αλλά μετά βίαια διόρθωσαν…
Πλέον οι νέοι ορατοί στόχοι είναι το 1 ευρώ για Πειραιώς, Eurobank και Alpha bank και τα 3,35 ευρώ για την Εθνική τράπεζα.

Ανάλυση 9 μετοχών που προσελκύουν το ενδιαφέρον – Θα ξεχωρίσουν στην επερχόμενη πτώση του χρηματιστηρίου;

Ξεχωρίσαμε τις εξής μετοχές.
Eurobank
Εθνική τράπεζα
Alpha bank
Πειραιώς
ΔΕΗ
Μυτιληναίος
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή
Ελλάκτωρ

Ποια τα δεδομένα;

Οι καλές τράπεζες στην Ευρώπη λοιπόν π.χ. η BNP Paribas στην Γαλλία με 108 δισεκ. κεφάλαια έχει χρηματιστηριακή αξία 60,2 δισεκ. την τρέχουσα περίοδο, όταν πριν λίγο καιρό είχε χρηματιστηριακή αξία 81 δισεκ. αυτό διαμορφώνει P/BV 0,55
Υπάρχει γενικώς πίεση στις τράπεζες και αυτό καταγράφεται σχεδόν σε όλες πολλώ δεν μάλλον στις ελληνικές που έχουν και ιδιαιτερότητες.
Ο μέσος όρος δηλαδή στις ελληνικές τράπεζες είναι 0,43
Η Eurobank έχει χρηματιστηριακή αξία 3,42 δισεκ. και 5,93 δισεκ. κεφάλαια δηλαδή σχέση P/BV = 0,58
Η Εθνική τράπεζα έχει χρηματιστηριακή αξία 2,9 δισεκ. και 5,9 δισεκ. κεφάλαια δηλαδή σχέση P/BV = 0,49
Η Alpha bank έχει χρηματιστηριακή αξία 2,15 δισεκ. και 5,67 δισεκ. κεφάλαια δηλαδή σχέση P/BV = 0,38
Η Πειραιώς έχει χρηματιστηριακή αξία 1,22 δισεκ. και 5,1 δισεκ. κεφάλαια δηλαδή σχέση P/BV = 0,24

Από τα δεδομένα αυτά προκύπτει ότι η Eurobank είναι πιο κοντά στις ευρωπαϊκές τράπεζες, οπότε η Πειραιώς και η Alpha bank έχουν μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου.
Το ερώτημα είναι πως θα συμπεριφερθούν οι μετοχές των τραπεζών σε μια επερχόμενη μεγάλη πτώση των χρηματιστηριακών αγορών;
Σε αυτό το σενάριο μια διόρθωση 30% στις ελληνικές τράπεζες από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών θα πρέπει να θεωρείται εύλογη αντίδραση…

Η ΔΕΗ αποτελεί μια ιδιάζουσα περίπτωση...

Η ΔΕΗ αποτελεί μια ξεκάθαρη περίπτωση όχι απλά παραπλάνησης του επενδυτικού κοινού αλλά και ευρύτερης εξαπάτησης όπου η επιχείρηση σε συγχορδία με την Κυβέρνηση παρουσίαζαν την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού ως μια εταιρία εξυγιασμένη που άφησε πίσω τις κακές ημέρες…
Όμως η ΔΕΗ όπως ήταν χρεοκοπημένη εταιρία επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να αποτελεί προβληματική εταιρία με ζημιές και με το δημόσιο να δρα… ανενόχλητο.
Η χρηματιστηριακή της αξία καταρρέει πλησίασε στα 4,74 ευρώ για να βρεθεί στα 5,90 ευρώ εσχάτως από 10,5 ευρώ πριν λίγο καιρό και μάλιστα λόγω της κατάρρευσης της μετοχής ενεργοποιούνται επαναγορές ιδίων μετοχών...

Συγκρίνοντας το κακό παρελθόν… με το κακό παρόν…


Επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ η ΔΕΗ η οποία κινδύνευε με χρεοκοπία είχε αποτίμηση στο ελληνικό χρηματιστήριο περίπου 300-350 εκατ ευρώ.
Οι ζημίες, ο υπερδανεισμός και οι ανησυχίες για αθέτηση πληρωμών ήταν το περίγραμμα της εικόνας της ΔΕΗ την εποχή ΣΥΡΙΖΑ….
Η ΔΕΗ παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ως ένας μεγάλος επιχειρηματικός στόχος, καθώς σε προτεραιότητα ετέθη η εξυγίανση της προβληματικής ΔΕΗ.
Πραγματοποιήθηκαν δύο κινήσεις….
1)Πουλήθηκε στην Macquarie Asset Management το 49% του ΔΕΔΔΗΕ του Διαχειριστή Δικτύου έναντι 2,11 δισεκ. και αφαιρώντας τον δανεισμό 804 εκατ καθαρό τίμημα 1,35 δισεκ.
2)Υλοποιήθηκε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου επίσης 1,35 δισεκ. στην ΔΕΗ με τιμή 9 ευρώ….

Ποια η τρέχουσα αξία της ΔΕΗ σήμερα;


Η ΔΕΗ σήμερα με βάση μια ενδεικτική ημερομηνία 10 Αυγούστου 2022 ανέρχεται στα 2,25 δισεκ. ευρώ.
Ωστόσο πρέπει να αφαιρέσουμε 1,35 δισεκ. της αύξησης που είναι νέο χρήμα και τα 1,35 δισεκ. από την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ στον οποίο σημειωτέον κατέχει το 51% έχει πουληθεί το 49%.
Οπότε 2,7 δισεκ. κεφάλαια που προστέθηκαν στην ΔΕΗ έναντι 2,2 δισεκ. που είναι η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία σημαίνει ότι η ΔΕΗ συγκρινόμενη με την εποχή ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται 700 εκατ με 800 εκατ έλλειμμα σε σχέση με την εποχή ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΔΕΗ λοιπόν εμφανίζει μεγάλη λογιστική υποαξία σε σχέση με την εποχή ΣΥΡΙΖΑ.


Τα ερωτήματα


Η προσπάθεια εξυγίανσης που παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση ως εθνικός στόχος για την δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού γιατί απέτυχε;
Ευθύνεται ο πληθωρισμός, ευθύνεται η ενεργειακή κρίση ή απλά οι στρατηγικές επιλογές του προηγούμενου διαστήματος ήταν μια παταγώδης αποτυχία;
Η κατάρρευση της χρηματιστηριακής αξίας της ΔΕΗ ήταν προβλέψιμη, το bankingnews από το Φθινόπωρο του 2021 προειδοποιούσε ότι η μετοχή της ΔΕΗ είναι φουσκάρα και από τα 10,5 ευρώ υποχώρησε στα 4,74 ευρώ και όπως εδώ και μήνες υποστηρίζουμε θα καταλήξει στα 4,80 ευρώ…
Γιατί απέτυχε όλος ο σχεδιασμός της κυβέρνησης;
Η διοίκηση της ΔΕΗ πέραν από το να λαμβάνει υψηλά bonus και αποδοχές τι έργο παρουσίασε ώστε να διασφαλίσει τα συμφέροντα των μετόχων;
Έχει εξήγηση για το μαύρο χάλι της ΔΕΗ;

Μυτιληναίος

Η μεγάλη χρηματιστηριακή πτώση στην μετοχή του Μυτιληναίου δεν δικαιολογείται.
Πλέον βρίσκεται στα 14,83 ευρώ με την συνολική κεφαλαιοποίηση στα 2,11 δισεκ. ευρώ.
Για ορισμένους η δίκαιη τιμή βρίσκεται στα 16 ευρώ σε αυτή την συγκυρία.
Ο Μυτιληναίος εμφανίζει πιο καθαρά και ισορροπημένο ισολογισμό, ισχυρότερη κερδοφορία, μικρότερη δανειακή εξάρτηση σε βαθμό άκρως εμφανή και στηρίζεται για τον κύκλο εργασιών και τα κέρδη στην ενέργεια και στην μεταλλουργία.
Από τον κλάδο των κατασκευών η δραστηριότητα είναι μικρότερη.
Με όρους EBITDA ο όμιλος Μυτιληναίου έχει δείξει πολύ καλύτερη συμπεριφορά με το ρίσκο και τις έκτακτες προβλέψεις να πλήττουν λιγότερο τον Μυτιληναίο.
Η πορεία των κερδών, η αντιστάθμιση κινδύνου στο αλουμίνιο και άλλες ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί καθιστούν την μετοχή του Μυτιληναίου αμυντικό χαρτί που αξίζει 16 ευρώ σε αυτή την συγκυρία…

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Το 31% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής ή περίπου 35,91 εκατ μετοχές σε σύνολο 115,8 εκατ μετοχών αποκτάει η First Sentier… άπαξ και το fund από την Αυστραλία η Macquarie αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις λόγω διαφωνιών στην τιμή και σε άλλα θέματα όπως στην εμπλοκή στην Αττική οδό.
Για τα 35,91 εκατ μετοχές της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής η First Sentier Investors ή Igneo με την οποία κατέρχονται μαζί στον διαγωνισμό για την Αττική οδό θα πληρώσει 21 ευρώ ανά μετοχή Χ 35,91 = 755 εκατ ευρώ.
Η πρόταση για 21 ευρώ ανά μετοχή ισοδυναμεί με αποτίμηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής 21 ευρώ Χ 115,8 εκατ μετοχές = 2,43 δισεκ. ευρώ από 2,02 δισεκ. της τρέχουσας αποτίμησης ή premium 20%.
Η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της μετοχής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής διαμορφώνεται στα 16,94 ευρώ.

Οι βασικοί μέτοχοι της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής

Το ποσοστό της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανέρχεται σε 37,30%
Ο Γιώργος Περιστέρης κατέχει το 11,06% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής Ο εφοπλιστής Β. Μαρινάκης 5,98%
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα πουλήσει ποσοστό 20%, ο Μαρινάκης 5,98% αποχωρεί πλήρως και ο Γιώργος Περιστέρης με περίπου 5% άθροισμα δηλαδή 31%.
Εάν τώρα εμφανιστεί και κάποιο άλλο σχήμα που αποκτήσει μετοχές της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής πωλητής θα είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Εφόσον η First Sentier Investors αποκτήσει το 31% η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μετά την συναλλαγή θα κατέχει το 17,30%, ο Περιστέρης 6% περίπου ενώ θα έχει αποχωρήσει πλήρως ο Μαρινάκης.

Οι αποτιμήσεις

Το 5,98% των μετοχών που κατέχει ο Μαρινάκης στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αναλογεί σε 6,9 εκατ μετοχές ή τίμημα 145 εκατ ευρώ.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πουλάει το 20% των μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής ή 23,17 εκατ μετοχές ή τίμημα = 486 εκατ ευρώ.
Ο Γιώργος Περιστέρης θα πωλήσει το 5% ή 5,8 εκατ μετοχές ή τίμημα = 122 εκατ ευρώ.
Συνολικό άθροισμα = 754 εκατ ευρώ.

Τι θα συμβεί στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ;

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εφόσον πωληθεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα ξεκολλήσει από τα 9,60 ευρώ και θα μπορούσε να φθάσει στα 11,50 ευρώ…που θα διαμόρφωνε την χρηματιστηριακή αξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 113,4 εκατ μετοχές Χ 11,50 ευρώ = 1,30 δισεκ. από 995 εκατ. της τρέχουσας περιόδου.
Αλλά προσοχή θα έχει χάσει τον έλεγχο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής που είναι το καλύτερο assets του ομίλου…
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα επικεντρωθεί στις παραχωρήσεις και κατασκευές και λιγότερο δανεισμένη μετά τις αποπληρωμές θα έχει μεγάλη οικονομική ευελιξία… και θα μπορεί να χρηματοδοτεί project που τώρα θα ήταν αδύνατο…

Σοβαρή υποσημείωση

Στο επόμενο επεισόδιο στο σήριαλ πώλησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής θα συμβεί και κάτι άλλο…
Όταν ανακάμψει η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και προσεγγίσει π.χ. τα 11,50 ευρώ σε βάθος χρόνου η Λάτση μέσω της Latsco Hellenic που κατέχει το 7,60% των μετοχών θα πουλούσε τις μετοχές…
Πρέπει να καταστεί σαφές ότι τόσο ο Μαρινάκης όσο και η Λάτση είναι δυνητικοί πωλητές, δηλαδή πουλάνε είναι προσωρινοί μέτοχοι στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Ελλάκτωρ

Η τρέχουσα αξία του Ελλάκτωρ ανέρχεται σε 661 εκατ ευρώ ή 1,90 ευρώ ανά μετοχή.
Στην τιμή αυτή περιλαμβάνει την πώληση της ΕΛΤΕΧ Άνεμος που είναι το καλύτερο περιουσιακό στοιχείο του ομίλου και βεβαίως την αποπληρωμή του ομολογιακού 670 εκατ για το οποίο έχει ξεκινήσει η διαδικασία αποπληρωμής έως τις 21 Σεπτεμβρίου 2022;
Δεν θα πρέπει να βγουν βιαστικά συμπεράσματα…

Πρωτίστως θα πρέπει να δούμε την μετοχική σύνθεση.

Η Reggeborgh κατέχει το 46% περίπου και η Atlas Capital το 9,80% και η Motor Oil το 29,87%.
Επί της ουσίας το 85% με 86% των μετοχών του Ελλάκτωρ βρίσκεται σε τρεις εταιρίες όπερ σημαίνει ακραία μειωμένο free float.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες η δίκαιη τιμή του Ελλάκτωρ έχοντας αποπληρώσει το ομόλογο των 670 εκατ και έχοντας χάσει ένα πολύ αξιόλογο περιουσιακό στοιχείο την ΕΛΤΕΧ Άνεμος είναι 1,30 ευρώ…και όχι τα 1,90 ευρώ ή 2 ευρώ που βρίσκεται λόγω χειραγώγησης.

Ωστόσο η δίκαιη αξία τα 450 εκατ με τιμή 1,30 ευρώ – δικαιολογεί discount έναντι του ανταγωνισμού θα εξαρτηθεί και καθοριστεί από το εάν ο Ελλάκτωρ καταφέρει να πλειοδοτήσει ή όχι στον διαγωνισμό για την Αττική Οδό.
Εάν χάσει τον διαγωνισμό, σενάριο πολύ πιθανό και επί της ουσίας έχει απολέσει τα δυο πιο σημαντικά του περιουσιακά στοιχεία δηλαδή ΕΛΤΕΧ Άνεμος και Αττική Οδός… τότε η επόμενη κίνηση που θα πρέπει να αναμένεται είναι η απορρόφηση του Ελλάκτωρ από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ… με σχέση ανταλλαγής…
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει αποτίμηση 1 δισεκ. με προοπτική 1,35 δισεκ. εφόσον κλείσει το deal πώλησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής.
Με ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 1,35 δισεκ. και τον Ελλάκτωρ 450 με 500 εκατ θα προκύψει μια εταιρία στον κλάδο κατασκευών με 2 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία και ελέγχοντας σχεδόν όλους τους βασικούς αυτοκινητοδρόμους της Ελλάδος…

Υποσημείωση

Ο Ελλάκτωρ θα αποπληρώσει το ομόλογο των 670 εκατ με τα χρήματα που θα λάβει από την πώληση της ΕΛΤΕΧ Άνεμος στην Motor Oil...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης