Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η αποτυχία πώλησης της Αριάδνης 5,2 δισεκ. NPEs οφείλεται στην Morgan Stanley και στις παράλογες απαιτήσεις της PQH

Η αποτυχία πώλησης της Αριάδνης 5,2 δισεκ. NPEs οφείλεται στην Morgan Stanley και στις παράλογες απαιτήσεις της PQH
Γιατί χρειάστηκε να συμμαχήσουν ανταγωνιστές στην διαχείριση NPEs για να αποκτήσουν τα 5,2 δισεκ. της Αριάδνης; - Η απάντηση είναι προφανής αύξηση επενδυτικού κινδύνου μειωμένο περιθώριο κέρδους

Εδώ και μήνες η τραπεζική αγορά και ειδικά οι εταιρίες διαχείρισης NPEs εστίαζαν στην πώληση του προγράμματος Αριάδνη ύψους 5,2 δισεκ. ευρώ.
Το πρόγραμμα Αριάδνη αφορά όλα τα προβληματικά ανοίγματα που είχαν συγκεντρωθεί στην εκκαθαρρίστρια εταιρία PQH από τις bad bank τις κακές τράπεζες Αγροτικής, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Probank, Proton bank και συνεταιριστικών τραπεζών.

Η διαδικασία πώλησης κηρύχθηκε άγονη για 4 λόγους

1)Η Morgan Stanley ως σύμβουλός της PQH έθεσε ορισμένα κριτήρια τα οποία θεωρούνταν εξωφρενικά παράλογα όπως να ορίζει ελάχιστο τίμημα τα 730 εκατ ευρώ.
Σε αυτή την συγκυρία και 620 με 630 εκατ τίμημα θα ήταν λογικό.

2)Η διαδικασία ήταν προβληματική από την αρχή και σε αυτό φέρει ευθύνη και η PQH ως εταιρία εκκαθάρισης αφού έθεσε όρους και κριτήρια τα οποία ήταν αδύνατο να ικανοποιηθούν.
Τα δύο σχήματα που συμμετείχαν στην διαδικασία επίσης έθεσαν όρους που ήταν εκτός του πλαισίου της διαγωνιστικής διαδικασίας ειδικά ως προς το σκέλος των αποδόσεων και των προμηθειών.

3)Συνέβη και κάτι άλλο, άκρως ανησυχητικό.
Για ένα χαρτοφυλάκιο 5,2 δισεκ. χρειάστηκε να συμμαχήσουν αντίπαλα στρατόπεδα και έγκαιρα το bankingnews είχε αναφέρει ότι αυτό σημαίνει ότι έχει αυξηθεί τόσο πολύ ο επενδυτικός κίνδυνος που απαιτούνται συμμαχίες.
Από την μια το σχήμα Fortress - Bain και Davidson Kempner (με διαχειρίστριες εταιρείες Do Value και Cepal) και από την άλλη η Εlligton (με διαχειρίστρια εταιρεία των NPEs την Intrum).
Γιατί χρειάστηκε να συμμαχήσουν ανταγωνιστές στην διαχείριση NPEs για να αποκτήσουν τα 5,2 δισεκ. της Αριάδνης;
Η απάντηση είναι προφανής αύξηση επενδυτικού κινδύνου μειωμένο περιθώριο κέρδους.

4)Η τρέχουσα οικονομική συγκυρία έχει οδηγήσει ορισμένους στην εκτίμηση ότι θα επιδεινωθούν τα χαρτοφυλάκια προβληματικών δανείων.
Σε ένα περιβάλλον όπου το περιθώριο κέρδους των εταιριών διαχείρισης μειώνεται δραστικά και σύννεφα σκιάζουν τον ουρανό των NPEs οποιαδήποτε ανάληψη ρίσκου πέραν από το λελογισμένο θα ναρκοθετούσε τα έσοδα των εταιριών διαχείρισης NPEs.
Πρακτικά δεν μπορούσαν να δοθούν 730 εκατ που είχε οριστεί ως ελάχιστο τίμημα.

Η PQH δεν έχει πολλές επιλογές ή θα προβεί σε διαχείριση του χαρτοφυλακίου αν και το παρελθόν απέδειξε ότι απέτυχε σε αυτό τον ρόλο ή θα επανέλθει σε επόμενη φάση με νέο διαγωνισμό πώλησης.

Τι ανέφερε η PQH

Ως άγονο έκρινε η PQH η εταιρία εκκαθάρισης NPEs τον διαγωνισμό πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων «Αριάδνη», ύψους 5,2 δισ. ευρώ καθώς όπως επισημάνθηκε σε ενημέρωση στελεχών της, αφενός το τίμημα των δυο επενδυτών κινήθηκε κάτω από το όριο (730 εκατ. ευρώ ) και αφετέρου οι δυο προσφορές περιελάμβαναν όρους και αιρέσεις που καθιστούσαν τις προσφορές ως μη δεσμευτικές.
Τελικώς, το διοικητικό συμβούλιο της PQH τις απέρριψε ως απαράδεκτες και αποφάσισε να κηρύξει άγονο τον διαγωνισμό.
Συγκεκριμένα, στις 15 Ιουλίου κατετέθησαν οι προσφορές από την κοινοπραξία Fortress- Bain – Davidson Kempner (με διαχειρίστριες εταιρείες Do Value και Cepal) και από την Εlligton (με συνεργαζόμενη διαχειρίστρια εταιρεία την Intrum).
Σύμφωνα με την PQH, το πακέτο δανείων θα επιστρέψει στον μηχανισμό διαχείρισης της και θα εξετάσει τις διάφορες επιλογές, δηλαδή πωλήσεις, διαχείριση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης