Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

H εισηγμένη εταιρία στο ελληνικό χρηματιστήριο που σύντομα θα έχει αποτίμηση μικρότερη από το ταμείο της

H εισηγμένη εταιρία στο ελληνικό χρηματιστήριο που σύντομα θα έχει αποτίμηση μικρότερη από το ταμείο της
Μία τέτοια περίπτωση είναι η Alpha Αστικά Ακίνητα, η οποία με βάση τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει από την Alpha Bank, αλλά και τα όσα αναφέρονται στον ισολογισμό χρήσης 2021 της εισηγμένης, μόλις ολοκληρωθεί η πώληση των ακινήτων θα έχει αποτίμηση μικρότερη από τα μετρητά της

Με το ταμείο που είχε στο τέλος του 2021 και τα κεφάλαια που θα εισπράξει από την πώληση των ακινήτων η ρευστότητα θα ανέλθει στα 126 εκατ. ευρώ

Η πρόσφατη αναταραχή στις αγορές έχει οδηγήσει σημαντικά χαμηλότερα τις αποτιμήσεις, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας.
Όμως, οι στρεβλώσεις, έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους και αποτυπώνονται ανάγλυφα σε συγκεκριμένες μετοχές.
Μία τέτοια περίπτωση είναι η Alpha Αστικά Ακίνητα, η οποία με βάση τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει από την Alpha Bank, αλλά και τα όσα αναφέρονται στον ισολογισμό χρήσης 2021 της εισηγμένης, μόλις ολοκληρωθεί η πώληση των ακινήτων θα έχει αποτίμηση μικρότερη από τα μετρητά της.
Η μετοχή λόγω των ανακοινώσεων είχε βρεθεί πάνω από τα 10 ευρώ, σε ένα ράλι ανόδου που ξεκίνησε από τα 7 ευρώ περίπου. Σήμερα όμως η μετοχή είναι μόλις 10% υψηλότερα από την τιμή που ξεκίνησε.
Ο βασικός μέτοχος, η Alpha Bank ενημέρωσε την εταιρεία τον περασμένο Μάρτιο πως ξεκινάει ο μετασχηματισμός της και ουσιαστικά πουλήσει και θα μεταβιβάσει σε θυγατρική της τράπεζας το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της εταιρείας, ενώ θα αναλάβει τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της.
Αυτό σημαίνει πως θα χάσει έσοδα 2,6 εκατ. ευρώ που είχε το 2021, αλλά θα αποκτήσει έσοδα από την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης, η οποία έτσι κι αλλιώς δημιουργεί μεγαλύτερο τζίρο.

Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων

Η όμιλος διαθέτει χαρτοφυλάκιο με 24 ακίνητα που στο τέλος του 2021 είχε λογιστική αξία 55,5 εκατ. ευρώ και εύλογη 65,8 εκατ. ευρώ.
Τα ακίνητα που θα μεταφερθούν από την εταιρεία θα είναι στην τιμή των 46 εκατ. ευρώ και θα υπάρξει λογιστικό κέρδος περίπου 10 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία θα πληρώσει κάποιο φόρο και ένα τίμημα, μικρό σύμφωνα με πληροφορίες για την παροχή υπηρεσιών που θα αναλάβει.
Με βάση την ανακοίνωση μένει, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί, το ακίνητο στη Βουλγαρία αξίας, περίπου 20 εκατ. ευρώ.
Στο τέλος του 2021, τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα ανέρχονταν στα 80 εκατ. ευρώ περίπου.
Με το ταμείο που είχε στο τέλος του 2021 και τα κεφάλαια που θα εισπράξει από την πώληση των ακινήτων η ρευστότητα θα ανέλθει στα 126 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογιστεί το έξοδο για την απόκτηση δραστηριότητας παροχής υπηρεσιών.
Η αποτίμηση είναι στα 108 εκατ. ευρώ.
Αγοράζοντας επομένως κάποιος τη μετοχή, αποκτά πρόσβαση σε ένα ταμείο μεγαλύτερο της αποτίμησης και με κάποια επιχειρηματική δραστηριότητα που επίσης μπορεί να αποφέρει κέρδη.
Το ερώτημα είναι τι θα αποφασίσει να κάνει τη ρευστότητα ο βασικός μέτοχος, ήτοι η Alpha Bank.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης