Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι έλληνες τραπεζίτες προειδοποιούν: Το 2022 θα είναι καλή χρονιά… αλλά το 2023 τα κέρδη θα μειωθούν έως 50%

Οι έλληνες τραπεζίτες προειδοποιούν: Το 2022 θα είναι καλή χρονιά… αλλά το 2023 τα κέρδη θα μειωθούν έως 50%
Τι υποστηρίζουν οι έλληνες τραπεζίτες; - Βλέπουν πτώση κερδών έως 50% το 2023 

Προσεχώς ξεκινούν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων α΄ 6μήνου των ελληνικών τραπεζών και η γενική εκτίμηση είναι ότι… η δυναμική που είχε καταγραφεί στο α΄ τρίμηνο δεν θα ανακοπεί ως προς τα οργανικά έσοδα…
Υπενθυμίζεται ότι στις 29 Ιουλίου 2022 ανακοινώνουν αποτελέσματα α΄ 6μήνου 2022 η Eurobank και η Εθνική τράπεζα, στις 2 Αυγούστου η Alpha bank και στις 3 Αυγούστου η Πειραιώς.

Τι υποστηρίζουν οι έλληνες τραπεζίτες; - Βλέπουν πτώση κερδών έως 50% το 2023 

Δύο κορυφαίοι έλληνες τραπεζίτες μιλώντας στο bankingnews προέβησαν σε ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες εκτιμήσεις τις οποίες πρέπει να αξιολογήσουμε με προσοχή.
«Το 2022 θα είναι μια καλή χρονιά για τα κέρδη των τραπεζών.
Υπήρχε μια δυναμική στα έσοδα το α΄ τρίμηνο του 2022 που διατηρείται και στο β΄ τρίμηνο του 2022…
Ναι μεν δεν θα καταγραφούν έκτακτα έσοδα από πωλήσεις δραστηριοτήτων και από ομόλογα αλλά τα έσοδα του πυρήνα σε γενικές γραμμές παραμένουν ανεπηρέαστα.
Η οικονομική χρήση 2022 δεν θα παρουσιάσει εκπλήξεις για τις ελληνικές τράπεζες.
Ωστόσο η επόμενη χρονιά, το 2023 επιφυλάσσει αρνητικές εκπλήξεις.
Εάν η ενεργειακή κρίση ενταθεί… το βασικό σενάριο είναι ότι τα κέρδη του 2023 στις ελληνικές τράπεζες θα μειωθούν έως και 50%.
Δεν βλέπουμε ζημιές ακόμη και εάν αυξηθούν τα νέα NPEs αλλά θα υπάρξει πτώση κερδοφορίας ίσως έως και 50%.
Για την χρήση 2022 εκτιμάται ότι οι ελληνικές τράπεζες θα εμφανίσουν κέρδη 2 δισεκ. ευρώ μαζί με τα έκτακτα έσοδα.
Ωστόσο για την χρήση 2023 μια πτώση 50% σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να μην ξεπεράσουν το 1 δισεκ. ευρώ κέρδη ή και χαμηλότερα.
Για το 2023 είναι πιθανό να προκύψουν νέα NPEs προβληματικά ανοίγματα τα οποία στο δυσμενές σενάριο θα μπορούσαν να φθάσουν τα 5 με 6 δισεκ. ευρώ εξέλιξη που θα απαιτήσει ξανά νέες προβλέψεις…»

Τι εκτιμούν για ΑΕΠ και πορεία δανείων;

Οι εκτιμήσεις των ελλήνων τραπεζιτών για το ΑΕΠ της Ελλάδος το 2022 είναι θετικές.
Πιστεύουν ότι λόγω του τουρισμού θα υπάρξει ανάπτυξη 4% με βάση την εκτίμηση ενός τραπεζίτη και 2,8% με βάση την εκτίμηση άλλου κορυφαίου τραπεζικού παράγοντα.
Η σχέση χρέους προς ΑΕΠ θα μειωθεί – λογιστικά – καθώς το άθροισμα ΑΕΠ και πληθωρισμού θα μειώσει τον λόγο ΑΕΠ προς χρέος… ωστόσο σε απόλυτα μεγέθη το δημόσιο χρέος στα 394,5 δισεκ. θα μειωθεί ελάχιστα.
Ως προς τα δάνεια, οι τραπεζίτες ανησυχούν η ζήτηση για δάνεια θα μειωθεί…
Στέλεχος μεγάλης τράπεζας υποστηρίζει στο bankingnews ότι τα δάνεια που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες με βάση το Ταμείο Ανάκαμψης είναι εντυπωσιακά χαμηλά…
Λόγω πληθωρισμού και ενεργειακής κρίσης καταγράφεται μεγάλη μείωση της κατανάλωσης και της ζήτησης για νέα δάνεια»

Τι εκτιμούν για τις τραπεζικές μετοχές;

Η μεγάλη πτώση των τραπεζικών μετοχών, έχει προβληματίσει τους έλληνες τραπεζίτες.
Προφανώς και οι αιτίες είναι πολλές αλλά δεν αποκλείουν να υποχωρήσουν ακόμη περισσότερο…
Παρατηρείται εσχάτως ένα εντυπωσιακό φαινόμενο, οι τρεις από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες δηλαδή Eurobank, Πειραιώς και Alpha bank να έχουν την ίδια περίπου τιμή στο χρηματιστήριο στα 0,74 ευρώ ενώ ειδικά η Πειραιώς έχει αποτίμηση 920 εκατ ευρώ.
Για την Πειραιώς οι τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι η χρηματιστηριακής της πορεία υποδηλώνει ανησυχία της αγοράς ότι μπορεί να οδηγηθεί σε νέα αύξηση κεφαλαίου αλλά νέα αύξηση δεν προετοιμάζεται, ούτε θα υλοποιηθεί…
Έμπειρο τραπεζικό στέλεχος της Nomura έχει προβλέψει ότι πτώση στις 700 μονάδες για το ελληνικό χρηματιστήριο θα σημάνει 0,55 ευρώ ή 0,50 με 0,60 ευρώ για Πειραιώς, Alpha και Eurobank και στα 2 ευρώ την Εθνική τράπεζα…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης