Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

«Πρόσω ολοταχώς» η Εθνική Τράπεζα για την μείωση των NPEs - Τι σχεδιάζει για το Frontier II, στα 90 με 100 εκατ το τίμημα

«Πρόσω ολοταχώς» η Εθνική Τράπεζα για την μείωση των NPEs - Τι σχεδιάζει για το Frontier II, στα 90 με 100 εκατ το τίμημα

H Εθνική έχει πραγματοποιήσει αίτηση για την ένταξη στο πρόγραμμα εγγυήσεων Ηρακλης ΙΙ

Στο τελευταίο και πιο δύσκολο "μίλι" εισήλθε η Εθνική Τράπεζα για την δραστική μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω του 6,5%, καθώς εντός του τρίτου τριμήνου, η αρμόδια διεύθυνση (κ. Χ. Χριστοδούλου), αναμένεται να ολοκληρώσει μια σειρά απο συναλλαγές τιτλοποιήσεων, αλλά και πώλησης δανείων ή ακινήτων.

Και ίσως δεν είναι καθόλου τυχαία η πρόσφατη έκθεση της Goldman Sachs με σύσταση αγοράς της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας, με αναφορά στον υψηλότερο δείκτη κεφαλαίου CET1 (15,6%), τον υψηλότερο δείκτη κάλυψης NPEs (πάνω απο 100%) και την ισχυρή παραγωγή οργανικού κεφαλαίου (8,6% εντός του 2023)

Συγκεκριμένα, η τιτλοποίηση κόκκινων δανείων Frontier II, συνολικής μεικτής αξίας 1 δισ. ευρώ αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο φθινόπωρο (Σεπτέμβριος – Οκτώβριος).
Yπενθυμίζεται ότι, η Εθνική έχει πραγματοποιήσει αίτηση για την ένταξη στο πρόγραμμα εγγυήσεων Ηρακλης ΙΙ.
Πρόκειται για 50000 δάνεια (25.000 οφειλέτες) εκ των οποίων το 50% είναι οικιστικά ακίνητα, 40% εταιρικά και μεσαίων επιχειρήσεων και το 10% αφορά καταναλωτικά δάνεια.
Δεδομένου, ότι το 80% των δανείων είναι εξασφαλισμένα με ακίνητα (και το 80% αποτελούν πρώτες υποθήκες) οι προσφορές των επενδυτών θα δώσουν και μια εικόνα για τις αποτιμήσεις εν μέσω των σημαντικών αβεβαιοτήτητων που δημιουργεί ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες το τίμημα αναμένεται στο 50% της μεικτής λογιστικής αξίας.

Στην συναλλαγή χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας είναι η Morgan Stanley και όπως ήδη έχει ενημερώσει τους επενδυτές στο πρώτο τρίμηνο 2022, η Εθνική θα μεταφέρει το χαρτοφυλάκιο σε ειδικό όχημα SPV και το τελευταίο θα εκδώσει ομολογίες υψηλής, μεσαίας και χαμηλής προεξφλητικής προτεραιότητας.
Η Εθνική Τράπεζα θα διατηρήσει το 100% των ομολογιών υψηλής προτεραιότητας (senior) ενώ θα πωλήσει το 95% των ομολογιών μεσαίας και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, διατηρώντας το 5% κάθε σειράς. (για σκοπούς διατήρησης του κινδύνου)

Πώληση του κυπριακών δανείων project Μarina - Δυο ακόμα πωλήσεις

Την περασμένη Παρασκευή, η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε την πώληση του 100% της θυγατρικής εταιρείας εξαγοράς πιστώσεων στην Κύπρο, CAC Coral Ltd, η οποία κατέχει και διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων εταιρικών δανείων, δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς επίσης και καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων συνολικής λογιστικής αξίας 325 εκατ. ευρώ (περίπου €200 εκατ. διασφαλιστική αξία ακινήτων), στην επενδυτική εταιρεία Bain Capital Credit (“Bain Capital”).

Σύμφωνα με παλαιότερες εκτιμήσεις της εταιρείας συμβούλων Octane, το τίμημα υπολογιζόταν στα 100 κατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει η Εθνική Τράπεζα, το εν λόγω χαρτοφυλάκιο, στην πλειοψηφία του, περιλαμβάνει δάνεια ληξιπρόθεσμα πάνω από 10 χρόνια, ενω η συναλλαγή έχει ουδέτερη επίπτωση στην κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας.
Η Alantra Corporate Portfolio Advisors International Ltd ενήργησε ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος της ΕΤΕ στη συναλλαγή, ενώ οι δικηγορικές εταιρείες Milbank LLP και Χρυσσαφίνης & Πολυβίου LLC ως επίκουροι νομικοί σύμβουλοι και η εταιρεία Deloitte Ελλάδος ως σύμβουλος πώλησης και λογιστικών θεμάτων.
Η Εθνική Τράπεζα προετοιμάζει επίσης την πώληση ενός χαρτοφυλακίου ανακτηθέντων ακινήτων απο πλειστηριασμούς, ύψους 100 εκατ. ευρώ , ένα πακέτο χρηματοδοτικών μισθώσεων, ενω υπάρχει και το κοινό πακέτο (μαζί με τις άλλες τράπεζες) κόκκινων δανείων Solar, εκ των οποίων 200 εκατ. ευρώ αφορούν επιχειρηματικά δάνεια της Εθνικής Τράπεζας.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης