Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Νέα από Eurobank, road show, πώληση NPEs από PQH, Attica bank και προβληματισμένοι διαχειριστές κόκκινων δανείων

Νέα από Eurobank, road show, πώληση NPEs από PQH, Attica bank και προβληματισμένοι διαχειριστές κόκκινων δανείων
Ένα ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές θα μετατραπούν σε αμυντικές, στο παρελθόν είχαν μια επιεικώς απαράδεκτη χρηματιστηριακή συμπεριφορά, τώρα θα έχουν καλύτερη εικόνα ακόμη και στις πτώσεις…

Πολλά και ενδιαφέροντα διαδραματίζονται στον τραπεζικό κλάδο τα οποία συγκέντρωσε το bankingnews και σας παρουσιάζει…

Eurobank – Τι έδειξε το road show στο εξωτερικό;

Η μετοχή της Eurobank βρέθηκε πάνω από το 1 ευρώ απόρροια του road show που πραγματοποίησε η διοίκηση της τράπεζας στο εξωτερικό σε ξένους θεσμικούς επενδυτές.
Για πρώτη φορά οι ξένοι θεωρούν ότι οι ελληνικές τράπεζες και ειδικά η Eurobank – και παρά την αρνητική συγκυρία – έχει θετικές προοπτικές, έχοντας μηδενίσει τις αρνητικές εκπλήξεις και δημιουργώντας εσωτερικά κεφάλαιο.
Ένα ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές θα μετατραπούν σε αμυντικές, στο παρελθόν είχαν μια επιεικώς απαράδεκτη χρηματιστηριακή συμπεριφορά, τώρα θα έχουν καλύτερη εικόνα ακόμη και στις πτώσεις…
Εν τω μεταξύ στο μέτωπο της Ελληνικής Τράπεζας, ενώ το fund από την Λευκορωσία συνεχίζει να πουλάει με τιμές 1,40 ή 1,50 ευρώ deal δεν μπορεί να υπάρξει.
Εάν αποφασίσουν να πουλήσουν στο 1 ευρώ η Eurobank θα δείξει ενδιαφέρον.
Το θέμα είναι βέβαια ότι από την εμφάνιση της Eurobank στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικής τράπεζας… όσοι πουλάνε, πουλάνε ακριβά…
Υπενθυμίζεται ότι η Eurobank δεν θα αποκτήσει πάνω από το 30% της Ελληνικής Τράπεζας για να αποφύγει την δημόσια πρόταση…

Στις 28 Ιουνίου οι δεσμευτικές προσφορές για τα 5 δισεκ NPEs της PQH ή πρόγραμμα Αριάδνη

Στις 28 Ιουνίου θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές για τα 5 δισεκ. NPEs της PQH, δηλαδή τα προβληματικά δάνεια των παλαιών bad bank Αγροτικής, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κ.α.
Από την μια η ομάδα της Bain, Fortress και DK της Cepal και από την άλλη η Ellington.
Το φαβορί είναι το σχήμα Bain, Fortress και DK της Cepal.
Εάν πλειοδοτήσουν το 60% της διαχείρισης θα το αναλάβει η doValue και το 40% η Cepal.
Η ρήτρα που υπάρχει είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει δεσμευτική προσφορά κάτω των 725 εκατ ευρώ αλλά προσδιορίστηκε αυτός ο στόχος προ της κρίσης στην Ουκρανία.
Ορισμένοι θεωρούν ότι η δίκαιη αξία αυτού του προβληματικού χαρτοφυλακίου της PQH είναι τα 680 εκατ αλλά προφανώς όλα είναι θέμα διαπραγμάτευσης.

Διοικητικό Συμβούλιο στην Attica bank

Διοικητικό Συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί στην Attica bank που θα καθορίσει το πλέγμα των ζητημάτων που θα παρουσιαστούν στην Γενική Συνέλευση.
Στις 14 Ιουνίου 2022 θα ανακοινωθεί τα βασικά θέματα της ημερήσιας διάταξης.
Όπως έχει αναλυθεί διεξοδικά, η Attica bank υλοποίησε αύξηση 240 εκατ, θα ακολουθήσει δεύτερη αύξηση 365 εκατ και αρχές του 2023 νέα αύξηση από 150 έως 250 εκατ ευρώ.
Δηλαδή συνολικό άθροισμα από 750 έως 850 εκατ ευρώ αυξήσεις κεφαλαίου.
Τέλη Ιουνίου που θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα της Attica bank θα προσδιοριστούν και οι ακριβείς ζημίες από τις παρελθούσες τιτλοποιήσεις των NPEs, οι ζημιές θα καταγραφούν στην Attica bank, ενεργοποιώντας και τον νόμο για την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση…

Προβληματισμένοι αλλά ψύχραιμοι οι διαχειριστές NPEs

Προβληματισμένοι αλλά ψύχραιμοι εμφανίζονται οι διαχειριστές NPEs τονίζοντας ότι «λόγω της κρίσης, του πληθωρισμού και της γενικότερης ακρίβειας, ακόμη και ρυθμισμένοι πελάτες NPΕs έχουν προβλήματα ωστόσο ακόμη είναι διαχειρίσιμα, υπάρχει προβληματισμός καθώς οι επόμενοι μήνες μπορεί να είναι χειρότεροι»

Ο SSM θα δώσει το τελικό πράσινο φως για την διανομή μερισμάτων τον Οκτώβριο 2022

Ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών στον οποίο υπάγονται οι 4 συστημικές τράπεζες, Εθνική, Πειραιώς, Alpha bank και Eurobank αναμένεται τον Οκτώβριο του 2022 να εγκρίνει την διανομή μερισμάτων σε Eurobank και Εθνική τράπεζα.
Οι τράπεζες εφόσον εγκριθεί η διανομή θα καταβάλλουν το 35% των κερδών τους, το ελάχιστο επιτρεπόμενο όριο.
Ωστόσο η ρήτρα που θέτει ο SSM είναι ότι ενώ οι 2 από τις 4 ελληνικές τράπεζες πληρούν τα κριτήρια διανομής μερισμάτων, οι συνθήκες θα πρέπει να είναι κατάλληλες και να μην υπάρχει ρίσκο… π.χ. ενεργειακή κρίση, οικονομική κρίση ή άλλα ζητήματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης