Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων στην Ελλάδα… δείχνουν ότι το παράθυρο ευκαιρίας για φθηνό χρήμα έκλεισε

Οι αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων στην Ελλάδα… δείχνουν ότι το παράθυρο ευκαιρίας για φθηνό χρήμα έκλεισε
Η επάνοδος στην ζώνη του 4% δείχνει ότι επανέρχεται η κανονικότητα αν και για το 10ετές ομόλογο θα δούμε αποδόσεις και στο 5%

Οι αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων στην Ελλάδα δείχνουν ότι το φθηνό και εύκολο χρήμα που άντλησαν οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις έχει τελειώσει.
Το τελευταίο παράδειγμα το senior bond της Eurobank στο 4,18% ενώ υπήρξαν αρχικές προσφορές στο 5,5%.
Η Alpha bank είχε εκδώσει ομόλογο 500 εκατ λήξης 11 Ιουνίου 2031 και ενώ η τιμή του είχε φθάσει στις 104 μονάδες βάσης, έχει υποχωρήσει στις 86 μονάδες βάσης, με κουπόνι 5,5% έχει απόδοση 8,6%.
Η Εθνική τράπεζα είχε εκδώσει ομόλογο 500 εκατ με κουπόνι 8,25%, είχε φθάσει η τιμή του στις 113 μονάδες βάσης και πλέον έχει υποχωρήσει στις 101 μονάδες βάσης που σημαίνει απόδοση 8,75%.
Η Πειραιώς είχε εκδώσει ομόλογο 500 εκατ με κουπόνι 9,75%, είχε φθάσει η τιμή του στις 110,5 μονάδες βάσης και πλέον έχει υποχωρήσει στις 98 μονάδες βάσης που σημαίνει απόδοση 10,75%
Η ΔΕΗ είχε εκδώσει ομόλογο 775 εκατ με κουπόνι 3,875%, είχε φθάσει η τιμή του στις 104,8 μονάδες βάσης και πλέον έχει υποχωρήσει στις 92,6 μονάδες βάσης που σημαίνει απόδοση 5,63%

Δεν υπάρχει ελληνικό εταιρικό ομόλογο που να μην έχει επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα αν και υπάρχουν εταιρικά ομόλογα που εμφανίζουν μικρότερες απώλειες σε σχέση με άλλα χρεόγραφα.

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι μια τράπεζα για να εκδώσει senior bond θα πληρώσει επιτόκιο 5% με 6%.
Οι αποδόσεις των ομολόγων της Πειραιώς δείχνουν ότι επιτόκια 10,75% είναι μη ρεαλιστικά.
Μια εταιρία όπως η ΔΕΗ, που παρουσιάζεται εξυγιασμένη αλλά συνεχίζει να εμφανίζει ζημίες πλέον δεν μπορεί να δανειστεί φθηνά και τα επιτόκια που θα πληρώνει θα είναι πάνω από 6%.

Οι εταιρίες το προηγούμενο διάστημα προέβησαν σε μπαράζ εκδόσεων, εκμεταλλεύτηκαν το παράθυρο ευκαιρίας το οποίο ωστόσο δεν ήταν ρεαλιστικό, ήταν εικονική πραγματικότητα καθώς οι αποδόσεις δεν αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.
Π.χ. το πραγματικό επιτόκιο στο 10ετές ομόλογο είναι 4% και όχι 0,54% που είχε φθάσει το 2021.
Η επάνοδος στην ζώνη του 4% δείχνει ότι επανέρχεται η κανονικότητα αν και για το 10ετές ομόλογο θα δούμε αποδόσεις και στο 5%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης