Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Alpha Bank: Κέρδη 125,4 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2022 - Στα 5,6 δισ. ευρώ τα κεφάλαια

tags :
Alpha Bank: Κέρδη 125,4 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2022  - Στα 5,6 δισ. ευρώ τα κεφάλαια
Το α’ τρίμηνο 2022, η Alpha Bank αξιοποίησε με επιτυχία τα οφέλη του επιχειρηματικού της μοντέλου...

Κέρδη 125, 4 εκατ. ευρώ σημείωσε η Alpha Bank το α’ τρίμηνο του 2022, με τα ίδια κεφάλαια να ανέρχονται σε 5,6 δισ. ευρώ.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά την εγχώρια οικονομική δραστηριότητα, οδηγώντας σε αναθεώρηση επί τα χείρω των προσδοκιών για τον ρυθμό μεγέθυνσης το 2022.
Ωστόσο, οι προοπτικές ανάπτυξης για το 2022 παραμένουν ισχυρές, ως αποτέλεσμα
(α) της δυναμικής ανάκαμψης του τουρισμού, η οποία αναμένεται να προσεγγίσει τα επίπεδα του 2019,
(β) της ενίσχυσης των επενδύσεων από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας,
(γ) του αποτελέσματος βάσης (carry-over effect) και τέλος της μείωσης της απόστασης από την επενδυτική βαθμίδα.
Η αύξηση της απασχόλησης, σε συνδυασμό με τη συσσώρευση αποταμιεύσεων αναμένεται να στηρίξουν την ιδιωτική κατανάλωση κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης. Επιπροσθέτως, η αναδιάταξη των αλυσίδων εφοδιασμού αναμένεται να ωφελήσει την ελληνική οικονομία.
Τέλος, οι ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις που επικρατούν παγκοσμίως αναμένεται να επηρεάσουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, συμπιέζοντας την αγοραστική τους δύναμη, με τις απώλειες ωστόσο να αντισταθμίζονται εν μέρει από τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης.
Οι συνολικές χορηγήσεις του Ομίλου αυξήθηκαν κατά Ευρώ 0,9 δισ. το α’ τρίμηνο και διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 40,1 δισ. στο τέλος Μαρτίου 2022, ως αποτέλεσμα της παροχής νέων χρηματοδοτήσεων, καθώς η Τράπεζα παραμένει προσηλωμένη στη στρατηγική της για πιστωτική επέκτασή.
Τα υπόλοιπα χορηγήσεων στην Ελλάδα, ανήλθαν σε Ευρώ 36 δισ. από Ευρώ 35,1 δισ. στο τέλος Δεκεμβρίου 2021.
Το α’ τρίμηνο 2022, η Alpha Bank συνέχισε να στηρίζει σταθερά τους Πελάτες της, με τις νέες εκταμιεύσεις δανείων στην Ελλάδα να ανέρχονται σε Ευρώ 2,4 δισ., κυρίως στους κλάδους κοινής ωφελείας, του εμπορίου, της ενέργειας, της μεταποίησης και του τουρισμού. Σημειώνεται ότι η συνολική λογιστική αξία του χαρτοφυλακίου Χορηγήσεων τον Μάρτιο 2022, περιλαμβάνει τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας ύψους Ευρώ 5,5 δισ. των συναλλαγών Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων Galaxy και Cosmos.
Το α’ τρίμηνο 2022, το χαρτοφυλάκιο Εξυπηρετούμενων Δανείων του Ομίλου (εξαιρουμένων των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας των συναλλαγών Galaxy και Cosmos) κατέγραψε σημαντική αύξηση, κατά 4% σε τριμηνιαία βάση ή Ευρώ 1,1 δισ. και διαμορφώθηκε σε Ευρώ 29,7 δισ., με τις νέες εκταμιεύσεις προς Eπιχειρήσεις να αντισταθμίζονται μερικώς από αποπληρωμές στο χαρτοφυλάκιο δανείων Ιδιωτών.
Το α’ τρίμηνο 2022, η εγχώρια καθαρή πιστωτική επέκταση διαμορφώθηκε σε Ευρώ 0,9 δισ., με μεγάλες εκταμιεύσεις κυρίως προς Επιχειρήσεις, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική του Δικτύου της Τράπεζας ή του Δικτύου.
Η πιστωτική επέκταση αναμένεται να παραμείνει αυξημένη τα επόμενα τρίμηνα, καθώς η Τράπεζα συνεχίζει να αξιοποιεί την ισχυρή της θέση στην Τραπεζική Επιχειρήσεων, δρομολογώντας υψηλής ποιότητας νέες επενδύσεις σε σημαντικούς τομείς, όπως η ενέργεια και η αγορά ακινήτων, ενώ θα συνεχίσει να αναλαμβάνει αναδοχές σε σημαντικά έργα χρηματοδότησης, με γνώμονα τη βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής της δομής, επιτυγχάνοντας την προβλεπόμενη αύξηση του χαρτοφυλακίου των Δανείων της.
Μετά από την ενισχυμένη εποχική επίδοση του δ΄ τριμήνου 2021, οι συνολικές καταθέσεις του Ομίλου μειώθηκαν κατά Ευρώ 0,1 δισ. και ανήλθαν σε Ευρώ 46,9 δισ. το α΄ τρίμηνο 2022. Συγκεκριμένα, τα υπόλοιπα των καταθέσεων στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά Ευρώ 95 εκατ. (-0,2%).
Σε ετήσια βάση, τα υπόλοιπα καταθέσεων στην Ελλάδα σημείωσαν αύξηση κατά Ευρώ 3,6 δισ. (+9,4%), ως αποτέλεσμα του υψηλότερου ρυθμού αποταμίευσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τα υπόλοιπα των καταθέσεων ανήλθαν σε Ευρώ 4,9 δισ. στο τέλος Μαρτίου 2022, σημειώνοντας αύξηση 5,5% σε ετήσια βάση.
Στο τέλος Μαρτίου 2022, η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) παρέμεινε σε Ευρώ 13 δισ., κάνοντας πλήρη χρήση του Προγράμματος Στοχευμένων Πράξεων Μακροπρόθεσμης Αναχρηματοδότησης (TLTRO).
Επωφελούμενο από τους ευνοϊκότερους όρους χρηματοδότησης από την ΕΚΤ, το κόστος χρηματοδότησης της Τράπεζας παρέμεινε σε αρνητικά επίπεδα το α’ τρίμηνο 2022 (-5 μονάδες βάσης).
Η ισχυρή ρευστότητα αντικατοπτρίζεται στον Δείκτη Δανείων προς Καταθέσεις, ο οποίος βελτιώθηκε περαιτέρω και ανήλθε σε 81% στο τέλος Μαρτίου 2022 έναντι 90% το προηγούμενο έτος, ενώ σε επίπεδο Ομίλου ο Δείκτης Κάλυψης Ρευστότητας (LCR) ανήλθε σε 174%, ποσοστό αρκετά υψηλότερο του εποπτικού ορίου

Ισχυρή κεφαλαιακή βάση με τον Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας να ανέρχεται σε 16,3%1 το α’ τρίμηνο 2022

Στο τέλος Μαρτίου 2022, η Κεφαλαιακή βάση ανήλθε σε Ευρώ 5,3 δισ., ενώ ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας (Total Capital Ratio) ανήλθε σε 15%, μειωμένος κατά 110 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση. Συγκεκριμένα, η μείωση προέκυψε από την αρνητική επίπτωση, κατά 107 μονάδες βάσης, από την εφαρμογή της σταδιακής απόσβεσης του ΔΠΧΠ 9 και των μεταβατικών διατάξεων της Βασιλείας ΙΙΙ, τα οποία αναγνωρίστηκαν, όπως κάθε χρόνο, το α’ τρίμηνο.
Η μείωση αυτή οφείλεται επίσης στην αύξηση των Σταθμισμένων για τον Κίνδυνο Στοιχείων του Ενεργητικού ως αποτέλεσμα της πιστωτικής επέκτασης, η οποία είχε αρνητική επίπτωση κατά 27 μονάδες βάσης στον Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας, κατά 13 μονάδες βάσης στην αρνητική επίπτωση από συναλλαγές, και κατά 8 μονάδες βάσης στο χαμηλότερο αποθεματικό των ομολόγων, που αποτιμώνται στην εύλογη αξία και καταχωρούνται στην Καθαρή Θέση (FVOCI), ενώ θετική ήταν η επίπτωση κατά 44 μονάδες βάσης από την οργανική κερδοφορία του τριμήνου.
Λαμβάνοντας υπόψη τη θετική επίπτωση στα Σταθμισμένα για τον Κίνδυνο Στοιχεία του Ενεργητικού (RWAs), που εκτιμάται ότι θα προκύψει από τις συναλλαγές Orbit, Sky, Riviera καθώς και τη θετική συνεισφορά στα κεφάλαια από τη συναλλαγή Prometheus, ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας (Total Capital Ratio) του Ομίλου διαμορφώνεται σε 16,3%.
Αντιστοίχως, τον Μάρτιο 2022, ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ, ανήλθε σε 13,7%, ή σε 15,1% λαμβάνοντας υπόψη τη θετική επίπτωση των συναλλαγών2 Orbit, Sky, Riviera καθώς και τη θετική συνεισφορά στα κεφάλαια που θα προκύψει από την συναλλαγή Prometheus
Στο τέλος Μαρτίου 2022, τα Ενσώματα Ίδια Κεφάλαια του Ομίλου ανήλθαν σε Ευρώ 5,6 δισ.
Η Ενσώματη Λογιστική Αξία ανά Μετοχή διαμορφώθηκε σε Ευρώ 2,4. Στο τέλος Μαρτίου 2022, τα Σταθμισμένα για τον Κίνδυνο Στοιχεία του Ενεργητικού (RWAs) διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 35,5 δισ., αυξημένα κατά 0,6% ή κατά Ευρώ 0,2 δισ. σε τριμηνιαία βάση, ως αποτέλεσμα του υψηλότερου πιστωτικού κινδύνου.

Η επιτάχυνση της εξυγίανσης του ισολογισμού και η αύξηση του κόστους χρηματοδότησης είχαν αρνητική επίπτωση στο Καθαρό Έσοδο Τόκων, σε τριμηνιαία βάση

Το α’ τρίμηνο 2022, το Καθαρό Έσοδο Τόκων μειώθηκε κατά Ευρώ 14,6 εκατ. ή 4,9% σε τριμηνιαία βάση και ανήλθε σε Ευρώ 283,2 εκατ. Η μείωση αυτή στην επίδοση του α’ τριμήνου σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, οφείλεται κυρίως στην αρνητική επίπτωση ύψους Ευρώ 16,8 εκατ. που προέκυψε από τη μείωση στο καθαρό έσοδο τόκων, ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης της συναλλαγής Cosmos το δ’ τρίμηνο 2021, και κατά Ευρώ 6,1 εκατ. λόγω της αρνητικής επίπτωσης του μικρότερου ημερολογιακά τριμήνου, ενώ επηρεάσθηκε θετικά από έκτακτο έξοδο που καταγράφηκε το δ’ τρίμηνο λόγω της πρόωρης εξόφλησης του Προγράμματος TLTRO-III.
Μη λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, το Καθαρό έσοδο Τόκων αυξήθηκε κατά 1,2% σε τριμηνιαία βάση, κυρίως λόγω της αύξησης του χαρτοφυλακίου Εξυπηρετούμενων Δανείων καθώς και του μειωμένου κόστους καταθέσεων
Συγκεκριμένα, αναφορικά με το Ενεργητικό, το χαρτοφυλάκιο των Εξυπηρετούμενων Δανείων συνεισέφερε θετικά στο Καθαρό έσοδο Τόκων Ευρώ 4,7 εκατ., κυρίως ως αποτέλεσμα των εκταμιεύσεων νέων δανείων, ενώ αρνητική επίπτωση στο Καθαρό Έσοδο Τόκων Ευρώ -1,2 εκατ. προέκυψε από το χαρτοφυλάκιο ΜΕΑ, κυρίως ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων υπολοίπων. Επιπλέον, η θετική συνεισφορά που προέκυψε από το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων ανήλθε σε Ευρώ 1,6 εκατ., κυρίως ως αποτέλεσμα των εσόδων χρεογράφων, ενώ αρνητική ήταν η συνεισφορά από άλλα στοιχεία του Ενεργητικού ύψους Ευρώ 1,7 εκατ.
Όσον αφορά στο Παθητικό, η μείωση των υπολοίπων καταθέσεων παράλληλα με την κίνηση των επιτοκίων αγοράς συνεισέφεραν θετικά στο Καθαρό Έσοδο Τόκων Ευρώ 3 εκατ. Επιπλέον, η συνεισφορά του κόστους χρηματοδότησης στο Καθαρό Έσοδο Τόκων μειώθηκε κατά Ευρώ 3 εκατ. σε τριμηνιαία βάση, κυρίως λόγω του κόστους που προέκυψε από τη έκδοση ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας ύψους Ευρώ 0,4 δισ. τον Δεκέμβριο. 

Διαρκής βελτίωση στην ποιότητα των κερδών

Το α’ τρίμηνο 2022, η Alpha Bank συνέχισε να βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα του ενεργητικού της και των κερδών της, καθώς η συνεισφορά των ΜΕΑ στο Καθαρό Έσοδο Τόκων μειώθηκε περαιτέρω σε 14% έναντι 20% το προηγούμενο τρίμηνο και έναντι 33% το προηγούμενο έτος.
Το Καθαρό Επιτοκιακό Περιθώριο ανήλθε σε 1,5% το α’ τρίμηνο 2022.
Τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 108 εκατ. το α’ τρίμηνο 2022 (+3,5% σε τριμηνιαία βάση), υπερβαίνοντας για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο το όριο των Ευρώ 100 εκατ. Η επίδοση αυτή αντικατοπτρίζει πρωτίστως τη σημαντική ανάκαμψη στη χορήγηση δανείων, παρά τη μείωση των συναλλαγών μέσω καρτών λόγω εποχικότητας (- Ευρώ 3 εκατ. σε τριμηνιαία βάση) καθώς και τα υψηλότερα έσοδα από προμήθειες εργασιών Bancassurance, ενώ ανθεκτική ήταν η επίδοση των εργασιών διαχείρισης χαρτοφυλακίου, παρά τις συνθήκες αβεβαιότητας. Σε ετήσια βάση, τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ενισχύθηκαν κατά 29,6%, λόγω της αύξησης των χορηγήσεων και της γενικότερης ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας, γεγονός που διαφαίνεται από την αύξηση των εργασιών διαχείρισης χαρτοφυλακίου, των εργασιών Bancassurance και των προμηθειών από συναλλαγές καρτών.
Το α’ τρίμηνο 2022, τα Κέρδη από Χρηματοοικονομικές Πράξεις ανήλθαν σε Ευρώ 103,1 εκατ. σε σχέση με Ευρώ 24,7 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο, ως αποτέλεσμα αποτιμησιακού κέρδους παραγώγων καθώς και κερδών που προέκυψαν από συναλλαγματικές διαφορές. Τα Λοιπά Έσοδα διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 17,4 εκατ.
Το α’ τρίμηνο 2022, τα Επαναλαμβανόμενα Λειτουργικά Έξοδα1 , μειώθηκαν κατά 7,4% ή Ευρώ 19,5 εκατ. σε τριμηνιαία βάση, κυρίως λόγω της μείωσης των Γενικών Εξόδων (- Ευρώ 13,1 εκατ.), ως αποτέλεσμα της μείωσης των εξόδων τρίτων, των εξόδων προβολής και διαφήμισης καθώς και των μειωμένων Δαπανών Προσωπικού λόγω της μείωσης του Προσωπικού. Τα Συνολικά Λειτουργικά Έξοδα ανήλθαν σε Ευρώ 238 εκατ., μειωμένα κατά 19,4% σε τριμηνιαία βάση.
Σε ετήσια βάση, τα Επαναλαμβανόμενα Λειτουργικά Έξοδα για τον Όμιλο μειώθηκαν κατά 4,9% ή κατά Ευρώ 12,7 εκατ., ως αποτέλεσμα της μείωσης των Δαπανών Προσωπικού, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος Εθελουσίας Εξόδου Προσωπικού (VSS) στην Ελλάδα τον Οκτώβριο 2021, καθώς και της μείωσης των αποσβέσεων κυρίως άυλων περιουσιακών στοιχείων.
Η ετήσια επίδοση στα Συνολικά Λειτουργικά Έξοδα (-42%) επηρεάστηκε θετικά από τη σημαντική μείωση στα «Εξαιρούμενα Κονδύλια» κατά το τρέχον τρίμηνο έναντι Ευρώ 153 εκατ. το α’ τρίμηνο 2021, καθώς περιελάμβαναν πρόβλεψη ύψους Ευρώ 97,2 εκατ., σχετιζόμενη με το Πρόγραμμα VSS της Τράπεζας στην Ελλάδα από το οποίο έχει αξιοποιηθεί λιγότερο από το 70%, με το υπολειπόμενο ποσό να παραμένει διαθέσιμο για την αποχώρηση επιπλέον Εργαζομένων
Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά από την ολοκλήρωση του Προγράμματος VSS τον Οκτώβριο, το οποίο οδήγησε σε σταδιακή αποχώρηση περισσότερων από 550 Εργαζομένων και στο πλαίσιο της ευρύτερης μείωσης του Προσωπικού, ο αριθμός του Προσωπικού στις εγχώριες δραστηριότητες της Τράπεζας ανέρχεται σε περίπου 5.5861 Εργαζομένους, το χαμηλότερο στον κλάδο, μειώνοντας τη βάση κόστους στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών και ενισχύοντας τη λειτουργική αποδοτικότητα.
Η Τράπεζα στοχεύει σε περαιτέρω βελτίωση της λειτουργικής επίδοσης και ενίσχυση της αποδοτικότητας μέσα από μια σειρά προγραμματισμένων ενεργειών: την απόσχιση του τομέα αποδοχής συναλλαγών καρτών που αναμένεται να υλοποιηθεί το β’ τρίμηνο 2022 με αναμενόμενο ετήσιο όφελος ύψους Ευρώ 31 εκατ. καθώς και την επιπλέον εξοικονόμηση κόστους μετά την ολοκλήρωση των συναλλαγών Sky και Skyline. Όσον αφορά στις δαπάνες Προσωπικού, η εφαρμογή νέας κλαδικής συλλογικής σύμβασης που υπογράφηκε στις 31 Μαρτίου 2022, με στόχο την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των Εργαζομένων μας, αναμένεται να οδηγήσει σε οπισθοβαρή αύξηση του κόστους μισθοδοσίας Ευρώ 5,3 εκατ., σε πλήρη εφαρμογή το 2025, αντιπροσωπεύοντας σωρευτική αύξηση 2,2%.
Στο τέλος Μαρτίου 2022, το Δίκτυο του Ομίλου μειώθηκε σε 450 Καταστήματα, έναντι 511 Καταστημάτων στο τέλος Μαρτίου 2021, ως αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου προγράμματος εξορθολογισμού του Δικτύου και της πώλησης της θυγατρικής του Ομίλου στην Αλβανία. Τον Μάρτιο 2022, τα Καταστήματα στην Ελλάδα ανήλθαν σε 299. Η ετήσια παραγωγικότητα σε επίπεδο Καταστήματος έχει βελτιωθεί περαιτέρω, με υψηλότερες εκταμιεύσεις δανείων σε Ιδιώτες, καθώς και αυξημένο μερίδιο αγοράς στις καταθέσεις πρώτης ζήτησης.

Βελτίωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου το α’ τρίμηνο 2022

Σε οργανικό επίπεδο, τα μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα στην Ελλάδα μειώθηκαν το α΄ τρίμηνο 2022, καθώς οι χαμηλότερες εισροές που προέκυψαν από τη λήξη των μορατορίων πληρωμών αντισταθμίστηκαν πλήρως από την τακτική εξυπηρέτηση των δανείων (curings) και τις αποπληρωμές καθώς και από τις μεμονωμένες πωλήσεις δανείων (αναχρηματοδότηση χαρτοφυλακίων). Στο τέλος Μαρτίου 2022, τα μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα σε επίπεδο Ομίλου μειώθηκαν σε Ευρώ 4,9 δισ., από Ευρώ 5,1 δισ. στο τέλος Δεκεμβρίου 2021
Ως αποτέλεσμα, ο Δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων στην Ελλάδα μειώθηκε περαιτέρω σε 13%, ενώ, σε επίπεδο Ομίλου, μειώθηκε αντίστοιχα, σε 12,2%. Σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό, η Τράπεζα έχει εκκινήσει την προετοιμασία μίας σειράς συναλλαγών για την περαιτέρω εξυγίανση του ισολογισμού που θα της επιτρέψουν να επιτύχει μονοψήφιο δείκτη MEA από το β’ τρίμηνο 2022.
Tα Δάνεια σε Καθυστέρηση στην Ελλάδα ανήλθαν σε Ευρώ 2,5 δισ. Ο Δείκτης Καθυστερήσεων στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε 6,9% επί του συνόλου του δανειακού χαρτοφυλακίου και σε 6,6% σε επίπεδο Ομίλου. Τα Δάνεια σε Καθυστέρηση για τον Όμιλο ανήλθαν σε Ευρώ 2,6 δισ. 

Ο Δείκτης Κάλυψης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων του Ομίλου αυξήθηκε σε 48%

Ως αποτέλεσμα της μείωσης στο συνολικό απόθεμα των προβλέψεων, ο Δείκτης Κάλυψης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων του Ομίλου αυξήθηκε σε 48%, ενώ αντίστοιχα στην Ελλάδα ανήλθε σε 46% στο τέλος Μαρτίου 2022. Ο Δείκτης Κάλυψης Καθυστερήσεων σε επίπεδο Ομίλου διαμορφώθηκε σε 89%, ενώ ο συνολικός Δείκτης Κάλυψης Καθυστερήσεων, συμπεριλαμβανομένων των ενσώματων εξασφαλίσεων, ανήλθε σε 141%. Στο τέλος Μαρτίου 2022, το συνολικό απόθεμα των προβλέψεων για τον Όμιλο ανήλθε σε Ευρώ 2,3 δισ., ενώ αντίστοιχα για την Ελλάδα ανήλθε σε Ευρώ 2,2 δισ. Από τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα ύψους Ευρώ 4,9 δισ. στο τέλος του α’ τριμήνου 2022, περίπου το 47% ή Ευρώ 2,3 δισ. αφορούν σε ανοίγματα υπό αναδιάρθρωση (FNPL exposures), λιγότερο από 90 ημέρες σε καθυστέρηση, ενώ από τα υπόλοιπα Ευρώ 2,6 δισ. αφορούν Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος ύψους Ευρώ 1,9 δισ. αφορά σε δάνεια με εξασφαλίσεις

γφγγγφγσδφσδφγ.JPG

Κύριες Εξελίξεις

Η τραπεζική δραστηριότητα το α΄ τρίμηνο 2022 αναδεικνύει την απρόσκοπτη εκτέλεση του Επιχειρηματικού Σχεδίου

• Το α’ τρίμηνο 2022, η Alpha Bank συνέχισε τη δυναμική της πορεία στις χορηγήσεις νέων δανείων σύμφωνα με το Στρατηγικό της Σχέδιο. Η συνεχής επέκταση του εγχώριου χαρτοφυλακίου Εξυπηρετούμενων Δανείων με ρυθμό υψηλότερο της αγοράς για δεύτερο συνεχές τρίμηνο, με καθαρή πιστωτική επέκταση Ευρώ 1 δισ. προς Επιχειρήσεις, επιβεβαιώνει τη δυναμική του Δικτύου στις πιστοδοτήσεις Επιχειρήσεων. Σε επίπεδο Ομίλου, τα Εξυπηρετούμενα ανοίγματα αυξήθηκαν κατά 4% σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε Ευρώ 29,7 δισ. (+ Ευρώ 1,1 δισ.).
• Οι νέες εκταμιεύσεις στην Ελλάδα ανήλθαν σε Ευρώ 2,4 δισ. το α’ τρίμηνο 2022 (Ευρώ 1,6 δισ. το δ’ τρίμηνο), παρέχοντας σημαντική στήριξη στην ελληνική οικονομία.
• Η δυναμική στην επέκταση του δανειακού χαρτοφυλακίου αναμένεται να διατηρηθεί κατά τα επόμενα τρίμηνα, καθώς η Τράπεζα έχει ήδη εξασφαλίσει αναδοχές σε σημαντικά έργα χρηματοδότησης Μεγάλων Επιχειρήσεων, στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και των υποδομών.
• Συνεχής βελτίωση στην ποιότητα του ισολογισμού του Ομίλου: Ο Δείκτης ΜΕΑ μειώθηκε σε 12% τον Μάρτιο 2022, από 43% ένα χρόνο πριν και αναμένεται να υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό το δεύτερο τρίμηνο.
• H αύξηση των χορηγήσεων δανείων και η ανθεκτική επίδοση των εργασιών διαχείρισης χαρτοφυλακίου είχαν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των Εσόδων από Προμήθειες, σε Ευρώ 108 εκατ. το α’ τρίμηνο 2022, επίδοση που ξεπερνά το όριο των Ευρώ 100 εκατ., για τέταρτο συνεχές τρίμηνο.
• Οι συνολικές καταθέσεις του Ομίλου μειώθηκαν κατά Ευρώ 0,1 δισ. σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε Ευρώ 46,9 δισ., κυρίως λόγω εποχικότητας. Το ισχυρό προφίλ ρευστότητας της Alpha Bank θα συνεχίσει να ενισχύει τα υπό διαχείριση κεφάλαια των εργασιών διαχείρισης χαρτοφυλακίου.

Το α’ τρίμηνο 2022, η Alpha Bank αξιοποίησε με επιτυχία τα οφέλη του επιχειρηματικού της μοντέλο

• Σε επαναλαμβανόμενη βάση (μη λαμβανομένης υπόψη της επίπτωσης των συναλλαγών ΜΕΑ, του μικρότερου ημερολογιακά τριμήνου και της επιβάρυνσης που καταγράφηκε το προηγούμενο τρίμηνο λόγω της πρόωρης εξόφλησης του Προγράμματος TLTRO-III), το Καθαρό Έσοδο Τόκων αυξήθηκε κατά 1,2%, επωφελούμενο από την αύξηση των δανείων και των εσόδων χρεογράφων. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, το Καθαρό Έσοδο Τόκων μειώθηκε κατά 4,9% σε τριμηνιαία βάση, και ανήλθε σε Ευρώ 283,2 εκατ. κυρίως λόγω της επιτάχυνσης της εξυγίανσης του ισολογισμού καθώς και του αυξημένου κόστους χρηματοδότησης.
• Η Alpha Bank συνεχίζει να βελτιώνει ποιοτικά την κερδοφορία της, καθώς η συνεισφορά των ΜΕΑ στο Καθαρό Έσοδο Τόκων μειώθηκε σε ποσοστό 14% το α’ τρίμηνο 2022, έναντι 33% το προηγούμενο έτος.
• Η αύξηση των καθαρών εσόδων από προμήθειες συνεχίστηκε το α’ τρίμηνο 2022 (+3,5% σε τριμηνιαία βάση) παρά την εποχικότητα, αντανακλώντας τη σημαντική ανάκαμψη στη χορήγηση δανείων λόγω της συμμετοχής της Τράπεζας στη χρηματοδότηση έργων.
• Παρά τη χαμηλότερη συνεισφορά των καθαρών εσόδων από τόκους, ανθεκτική ήταν η επίδοση των κύριων λειτουργικών εσόδων (+0,5% σε τριμηνιαία βάση).
• Tο α’ τρίμηνο 2022, τα Επαναλαμβανόμενα Λειτουργικά Έξοδα μειώθηκαν κατά 7,4% σε τριμηνιαία βάση, ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων εξόδων τρίτων και εξόδων προβολής και διαφήμισης. Σε ετήσια βάση, τα Επαναλαμβανόμενα Λειτουργικά Έξοδα μειώθηκαν κατά 4,9%, λόγω της μείωσης των Δαπανών Προσωπικού. Η Τράπεζα αναμένεται να ισχυροποιήσει την ηγετική της θέση αναφορικά με τη λειτουργική της αποτελεσματικότητα, καθώς έχει ήδη εξασφαλίσει εξοικονόμηση κόστους από συναλλαγές ύψους Ευρώ 18 εκατ. σε τριμηνιαία βάση, που αναμένεται να λογιστικοποιηθεί με την ολοκλήρωσή τους.
• To Κύριο Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων ανήλθε σε Ευρώ 163,8 εκατ., αυξημένο κατά 15,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ως αποτέλεσμα της βελτίωσης της λειτουργικής αποδοτικότητας.
• To α’ τρίμηνο 2022, το Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων ανήλθε σε Ευρώ 273,8 εκατ. έναντι Ευρώ 135,8 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο, ως αποτέλεσμα των υψηλότερων κερδών από χρηματοοικονομικές πράξεις και της μείωσης των «Εξαιρούμενων κονδυλίων».
• Το δ’ τρίμηνο, οι ζημίες απομείωσης για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου, μη λαμβανομένης υπόψη της επίπτωσης των εξόδων διαχείρισης καθυστερήσεων, ανήλθαν σε Ευρώ 35,6 εκατ. έναντι Ευρώ 99,8 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο, λόγω της σημαντικής εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου ΜΕΑ και της οργανικής μείωσης των ΜΕΑ κατά το α’ τρίμηνο, με το κόστος πιστωτικού κινδύνου να διαμορφώνεται σε 381 μονάδες βάσης. Τα έξοδα διαχείρισης καθυστερήσεων ανήλθαν σε Ευρώ 14,9 εκατ. Επιπλέον, η επίπτωση από απομειώσεις που σχετίζονται με συναλλαγές ανήλθε σε 612 μονάδες βάσης, σχετιζόμενη με τις αναμενόμενες μη οργανικές ενέργειες διαχείρισης των Καθυστερήσεων για το 2022.
• Κέρδη μετά από φόρους Ευρώ 125,4 εκατ. Προσαρμοσμένα3 Κέρδη μετά από Φόρους Ευρώ 134 εκατ

Κεφαλαιακή Eπάρκεια, Ρευστότητα και Διαχείριση Καθυστερήσεων

• Η κεφαλαιακή μας θέση παραμένει ισχυρή με τον Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας (CAD) να ανέρχεται σε 16,3%, και σε 15,1% με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ αντίστοιχα, λαμβάνοντας υπόψη τη θετική επίπτωση στα Σταθμισμένα για τον Κίνδυνο Στοιχεία του Ενεργητικού (RWAs) των συμφωνημένων συναλλαγών ΜΕΑ και της θετικής επίπτωσης στα κεφάλαια από τη συναλλαγή Prometheus. Η θετική επίπτωση από τις προγραμματισμένες ενέργειες επιχειρηματικής ανάπτυξης αναμένεται να αντισταθμίσει μερικώς τον αρνητικό αντίκτυπο από τις επικείμενες συναλλαγές ΜΕΑ.
• Στο τέλος Μαρτίου 2022, τα Ενσώματα Ίδια Κεφάλαια του Ομίλου ανήλθαν σε Ευρώ 5,6 δισ.
• Ο Δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων του Ομίλου μειώθηκε στο 12,2% από 42,8% το προηγούμενο έτος. Η ολοκλήρωση των επικείμενων συναλλαγών ΜΕΑ το β’ τρίμηνο αναμένεται να οδηγήσει σε μονοψήφιο ποσοστό ΜΕΑ ως τα μέσα του 2022. Σε επίπεδο Ομίλου, ο Δείκτης Καθυστερήσεων διαμορφώθηκε στο 6,6% στο τέλος Μαρτίου 2022.
• Τα μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά Ευρώ 0,2 δισ. και ανήλθαν σε Ευρώ 4,7 δισ., ως αποτέλεσμα οργανικής μείωσης των μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων και μεμονωμένων πωλήσεων δανείων (αναχρηματοδότηση χαρτοφυλακίων).
• Ο Δείκτης Κάλυψης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων του Ομίλου ανέρχεται σε 48%, ενώ στην Ελλάδα σε 46%. Σε επίπεδο Ομίλου, ο Δείκτης Κάλυψης Καθυστερήσεων ανέρχεται σε 89%, ενώ ο συνολικός Δείκτης Κάλυψης Καθυστερήσεων, συμπεριλαμβανομένων των ενσώματων εξασφαλίσεων, διαμορφώνεται σε 141%.
• Το ισχυρό χρηματοδοτικό προφίλ του Ομίλου αντανακλάται στον Δείκτη Κάλυψης Ρευστότητας (LCR), ο οποίος διαμορφώθηκε σε 174% στο τέλος Μαρτίου 2022, ποσοστό αρκετά υψηλότερο του εποπτικού ορίου, καθώς και στη μείωση του Δείκτη Δανείων προς Καταθέσεις στο 81%, έναντι 90% το α’ τρίμηνο 2021.
• Η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) παρέμεινε σταθερή σε Ευρώ 13 δισ. Tο κόστος χρηματοδότησης της Τράπεζας παρέμεινε σε αρνητικά επίπεδα το α’ τρίμηνο 2022 (- 5 μονάδες βάσης). 

Ψάλτης (CEO Alpha Bank): Βρισκόμαστε σε τροχιά επίτευξης των στόχων μας για το 2022

Ο CEO του Ομίλου της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, δήλωσε: «H Alpha Bank κατέγραψε μία ισχυρή δυναμική τους πρώτους μήνες του 2022, επιβεβαιώνοντας ότι η ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης που προβλέπει το Στρατηγικό της Σχέδιο αποφέρει βιώσιμη κερδοφορία, κεφαλαιακή ευρωστία, βελτιωμένα έσοδα και ενίσχυση όλων των βασικών μεγεθών.
Βρισκόμαστε σε τροχιά επίτευξης των στόχων μας για το 2022, την ίδια στιγμή που ο Δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων υποχώρησε στο 12% τον Μάρτιο και αναμένεται να περιοριστεί σε μονοψήφιο ποσοστό ήδη από το β’ τρίμηνο του έτους.
Αξιοποιώντας την αναπτυξιακή Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου του 2021, η Alpha Bank συνέχισε να χρηματοδοτεί την ελληνική οικονομία με αυξανόμενο ρυθμό, καταγράφοντας πιστωτική επέκταση της τάξης των Ευρώ 1 δισ., αποτέλεσμα που βασίστηκε σε νέες εκταμιεύσεις δανείων ύψους Ευρώ 2,4 δισ. στο τρίμηνο.
Σημαντικό μέρος αυτής της στήριξης διοχετεύθηκε προς τις Επιχειρήσεις, αναδεικνύοντας την επάρκεια και την υψηλή ποιότητα του δικτύου Τραπεζικής Επιχειρήσεων του Ομίλου αλλά και την αξία της αναλυτικής προετοιμασίας που είχε προηγηθεί. Αυτή η δυναμική θα συνεχιστεί καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, με μεγάλα χρηματοδοτικά σχέδια να έχουν δρομολογηθεί στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και των υποδομών.
Τα σημαντικά αυτά αποτελέσματα στις χορηγήσεις νέων δανείων, συμβαδίζουν με τις σταθερά υψηλές αποδόσεις της Τράπεζας στον τομέα διαχείρισης χαρτοφυλακίου, που για τέταρτο συνεχές τρίμηνο αποφέρει έσοδα από προμήθειες ύψους άνω των Ευρώ 100 εκατ., καθώς και με την περαιτέρω μείωση της βάσης κόστους, αυξάνοντας τη λειτουργική μας αποδοτικότητα στα υψηλότερα επίπεδα του κλάδου.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έχει, αναμφίβολα, αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη. Όμως, παρά τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, οι αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας παραμένουν ισχυρές για το 2022, με βελτίωση των ποσοστών απασχόλησης, ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού και νέες σημαντικές επενδύσεις στη χώρα. Χάρη στην επιτυχή πορεία αναδιάρθρωσής μας, η Alpha Bank βρίσκεται πλέον σε θέση ισχύος για να υποστηρίξει την Ελλάδα σε αυτή τη νέα εποχή ανάπτυξης και προόδου»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης