Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τραπεζικές χρηματοδοτήσεις 3 δισ. ευρώ σε μεγάλα έργα - Πιστωτική επέκταση έως 8 δισ. το 2022

Τραπεζικές χρηματοδοτήσεις 3 δισ. ευρώ σε μεγάλα έργα - Πιστωτική επέκταση έως 8 δισ. το 2022
Όλες οι χρηματοδοτήσεις πελατών ικανοποιούνται ωστόσο η ώθηση στην αύξηση των χορηγήσεων δίδεται, κυρίως, από τις μεγάλες συναλλαγές
Σχετικά Άρθρα

Σε καθαρή πιστωτική επέκταση μεταξύ 6 - 8 δισ. ευρω, εκτιμώνται οι χρηματοδοτήσεις των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών μέσα στο 2022 ύστερα βεβαίως από τις αποπληρωμές των παλαιότερων δανείων.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την άνοδο των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος ένα μέρος των εργασιών αποτέλεσαν οι αυξημένες ανάγκες των επιχειρήσεων για κεφάλαιο κίνησης για το κόστος ενέργειας, πρώτων υλών κ.α.
Όλες οι χρηματοδοτήσεις πελατών ικανοποιούνται ωστόσο η ώθηση στην αύξηση των χορηγήσεων δίδεται, κυρίως, από τις μεγάλες συναλλαγές με τις οποίες θα χρηματοδοτηθούν έργα υποδομών, αναχρηματοδοτήσεις δανείων, επενδυτικά προγράμματα Capex, αλλά και εξαγορές επιχειρήσεων.

5 μεγάλες συναλλαγές συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ

Ενδεικτικά, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 ή και αργότερα αναμένονται πέντε συναλλαγές συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ. Μια από τις υψηλότερες συναλλαγές είναι η χρηματοδότηση της Εγνατίας οδού συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ ( Γεκ- Τέρνα- Egis ) - από Eurobank – Tράπεζα Πειραιώς- η οποία αναμένεται να εκτελεστεί εντός του έτους. Δεύτερο μεγάλο έργο είναι η αναχρηματοδότηση δανεισμού της Γερμανικής Fraport από Alpha bank, Εurobank, Eθνική Τράπεζα με ποσά 600 εκατ. έως 950 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι η Fraport είχε χρηματοδοτηθεί κυρίως από πολυεθνικές τράπεζες, όπως ΕBRD, EIB
Δυο συναλλαγές διαθέτει ο ΔΕΔΔΗΕ, μια για την πώληση του 49% πρός την Αυστραλιανή Macquarie, σύμβαση η οποία έχει ολοκληρωθεί ενω ακολουθεί η χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας. Μια συναλλαγή είναι και η χρηματοδότηση της εξαγοράς της ΔΕΠΑ Υποδομών από την Ιταλική Italgas για την οποία η τελευταία κατέβαλλε 733 εκατ. ευρώ ενω η ίδια έχει εξαγοράσει και την εταιρεία Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας.
Στους παραπάνω υπολογισμούς δεν συμπεριλαμβάνεται η χρηματοδότηση της παραχώρησης της Αττικής Οδού η οποία υπολογίζεται να ολοκληρωθεί εντός του τρίτου ή τέταρτου τριμήνου 2022, εκτός εαν δοθεί μια παράταση κατά την υποβολή των προσφορών την ερχόμενη εβδομάδα.

Ένα κομμάτι των νέων χρηματοδοτήσεων θα καταλάβουν και οι δανειοδοτήσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης ωστόσο επειδή τα έργα διαθέτουν διαφορετική περίοδο ωρίμανσης (από 12 μήνες έως τρία χρόνια) εντός του έτους αναμένονται να εκταμιευθούν από τις τέσσερις τράπεζες περίπου το 1/3, δηλαδή σ ένα σύνολο συμβάσεων 600 - 800 εκατ. ευρώ, θα εκταμιευθούν πραγματικά δάνεια ύψους 250 εκατ. ευρώ.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης