Τραπεζικά νέα

ΣΥΕΤΕ: Στόχος μας η υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης με πραγματική προστασία του εισοδήματος και της απασχόλησης

ΣΥΕΤΕ: Στόχος μας η υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης με πραγματική προστασία του εισοδήματος και της απασχόλησης
Ο Κώτσιος Αθανάσιος, Γενικός Σύμβουλος της ΟΤΟΕ και Μέλος του Σ.Υ.Ε.Τ.Ε με δελτίο τύπου στο " bankingnews.gr " αναφέρει τα εξής για την επιχειρησιακή σύμβαση

Η υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία μετά τo αρνητικό αποτέλεσμα της κλαδικής σύμβασης.
Βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον όπου ο πληθωρισμός τον Μάρτιο ανήλθε σε 8,9%, με τις τιμές στο καλάθι της νοικοκυράς να έχουν φτάσει στα ύψη και με πρόβλεψη για πληθωρισμό μεσοσταθμικά το 2022 στο 6,5% στο ευοίωνο πλέον σενάριο.
Την ίδια στιγμή η Εθνική Τράπεζα παρουσιάζει σημαντικά κέρδη. Στη χρήση του 2021 τα κέρδη της ανήλθαν σε 867 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα την τριετία 2018 – 2021 έχει εξοικονομήσει μόνο από τη μείωση προσωπικού 139 εκατ. Η Τράπεζα προτίθεται επίσης να διανείμει μέρισμα στους μετόχους της.
Με τις «αυξήσεις» της κλαδικής (0,5% το 2022 και 1,74% την τριετία) το πραγματικό μας εισόδημα υφίσταται σημαντική μείωση, η οποία πρέπει να αναπληρωθεί από τις γενναίες αυξήσεις που οφείλει να διεκδικήσει ο ΣΥΕΤΕ μέσα από την επιχειρησιακή. Αυξήσεις για το σύνολο των συναδέλφων, οι οποίες σωρευτικά να ξεπερνούν τον πληθωρισμό και να αποτελούν πραγματική προστασία του εισοδήματός μας. Για να διανεμηθεί επιτέλους και το δίκαιο «μέρισμα» στους εργαζόμενους της Εθνικής που συνέβαλαν αποφασιστικά στο να παραχθούν τα κέρδη.
Η ανανεωτική κίνηση, "ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ" η οποία κλήθηκε στη δεύτερη συνάντηση της αρμόδιας επιτροπής του ΣΥΕΤΕ έπειτα από την έντονη έγγραφη διαμαρτυρία μας προς το Προεδρείο του ΣΥΕΤΕ, βρέθηκε μπροστά σε μία πρόταση φτωχή για διεκδικητικό πλαίσιο σύμβασης. Για το λόγο αυτό, όπως δεσμεύτηκε στην επιτροπή, καταθέτει δημόσια τις δικές της προτάσεις, οι οποίες ευελπιστούμε πως θα υιοθετηθούν στο αυριανό Δ.Σ. όπου θα παρθούν οι αποφάσεις για το συγκεκριμένο θέμα. Υιοθέτησε μάλιστα πολλές από τις προτάσεις που κατέθεσαν συνάδελφοι απευθείας στο site του «ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ», μέσα από μια ανοιχτή, πρωτοποριακή διαδικασία.
Οι προτάσεις μας για την προστασία του εισοδήματος και την πραγματική ελάφρυνση των συναδέλφων οι οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από τον ΣΥΕΤΕ είτε μεμονωμένα είτε συμπληρωματικά - συνδυαστικά ώστε να ενισχυθεί το διεκδικητικό πλαίσιο της επιχειρησιακής είναι οι ακόλουθες:

Οικονομικά

• Θέσπιση επιδόματος ετήσιας κερδοφορίας ενός μισθού για κάθε συνάδελφο.
• Εξομοίωση του επιδόματος δικτύου και διοίκησης με διαμόρφωσή τους στα 150 ευρώ.
• Αύξηση 10% στο επίδομα βαθμού, στο επίδομα όλων των κλιμακίων ευθύνης καθώς και στο επίδομα χειριστών pc.
• Αύξηση του επιδόματος τηλεργασίας στα 100 ευρώ.
• Απάλειψη όλων των προμηθειών - εξόδων για τους συναδέλφους που κάνουν χρήση προϊόντων της Τράπεζας (π.χ. έξοδα έκδοσης καρτών, έξοδα στεγαστικού 2ης κατοικίας κλπ.).
• Διακοπή στην πληρωμή προμήθειας σε συναλλαγές των συναδέλφων που γίνονται μέσω internet banking ή μέσω εναλλακτικών δικτύων (πχ. μεταφορές - πληρωμές προς τρίτους).
• Μείωση επιτοκίου των στεγαστικών δανείων του Προσωπικού κατά 0,50%.
• Μείωση επιτοκίου των ατομικών δανείων Προσωπικού κατά 0,50%.
• Αύξηση σε 1000 ευρώ της ενίσχυσης στους φοιτητές που εισάγονται σε πανεπιστημιακή σχολή ανεξαρτήτως όμως πόλης εισαγωγής και χιλιομετρικής απόστασης.
• Χορήγηση διπλάσιων πόντων στο πρόγραμμα go4more για όλες τις συναλλαγές των συναδέλφων με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες της ΕΤΕ.
• Αναγνώριση μισθολογική (και βαθμολογική) αντίστοιχη αυτών των ΑΕΙ, για τους συναδέλφους με πτυχία ΤΕΙ που έχουν ανωτατοποιηθεί σύμφωνα με το νόμο.
• Αύξηση επιδόματος τριτέκνων, πολυτέκνων και μονογονεϊκών οικογενειών στα 250 ευρώ.
• Αύξηση επιδόματος βρεφονηπιακού σταθμού και οικιακής βοηθού στα 300€ και πρόβλεψη για αντίστοιχη έκτακτη ενίσχυση 3 μηνών (σχολικές διακοπές) για γονείς με παιδιά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ώστε να απασχοληθούν σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης.
• Αύξηση από 7 σε 8 μηνιαίους μισθούς για τα ατομικά δάνεια Προσωπικού με αύξηση διάρκειας αποπληρωμής σε 156 μήνες.
• Άτοκο φοιτητικό δάνειο 10.000€ για σπουδές μεταπτυχιακού τίτλου των συνάδελφων και των τέκνων τους.
• Επέκταση και αύξηση των εκπτώσεων σε όλα τα προϊόντα της Εθνικής Ασφαλιστικής.
• Επαναφορά της εισφοράς της ΕΤΕ στο Αμοιβαίο Κεφάλαιο “Συλλογικό”.
• Διαγραφή μετοχοδανείων των συναδέλφων της Probank.

Θεσμικά

• Πραγματική προστασία της απασχόλησης μέσω βελτιωμένης ρήτρας απασχόλησης η οποία να περιλαμβάνει και ρήτρα έναντι των αποσχίσεων και δέσμευση για τη μη περαιτέρω μείωση των καταστημάτων δικτύου της Τράπεζας.
• Υλοποίηση προγενέστερης συμφωνίας για ένταξη των ομάδων συναδέλφων που εκκρεμούν στον Κανονισμό Εργασίας (ΙΚΥ, συνεταιριστικών, θυγατρικών και τέκνων θανόντων).
• ‘Ένταξη όλων των συναδέλφων ανεξαρτήτως ημερομηνίας πρόσληψης στον Λογαριασμό Αποκατάστασης Τέκνων (δηλ. όλων των συναδέλφων μετά τη 1/8/2008).
• Διάταξη όπου θα διευκρινίζεται ρητά ότι δεν θα υπάρχει ποσόστωση για τη συμμετοχή συναδέλφων από το δίκτυο σε εσωτερική προκήρυξη Διεύθυνσης Διοίκησης της Τράπεζας.
• Καθιέρωση φοιτητικής άδειας σε πτυχιούχους συναδέλφους που δεν έχουν κάνει χρήση τέτοιου είδους άδειας εντός της Τράπεζας, με σκοπό την ενίσχυση της δια-βίου μάθησης η οποία είναι προς όφελος και της ΕΤΕ.
• Αύξηση ημερών άδειας για διδακτορικό (20/έτος για 5 έτη).
• Αύξηση των αδειών ανωτέρας βίας από 2 σε 4 ημέρες με δυνατότητα χρήσης 2 ημερών κάθε φορά.
• Να τεθεί χρονικό όριο ομαλής εξυπηρέτησης των δανείων «split n freeze» και «διαχωρίζω και διευθετώ», μετά το οποίο οι συνάδελφοι να μπορούν να κάνουν χρήση χρηματοοικονομικών προϊόντων της Τράπεζας.
• Θέσπιση δυνατότητας μετατροπής των δανείων «split n freeze» σε «διαχωρίζω και διευθετώ» αυτόματα με αίτηση του συναδέλφου.
• Βελτίωση των προϊόντων διευκόλυνσης για τα στεγαστικά δάνεια σε ενήμερους συναδέλφους.
• Παλαιότερες ρυθμίσεις να υπάγονται στις νέες αυτόματα όταν κάνει αίτηση ο συνάδελφος.
• Δημιουργία Επιτροπής με συμμετοχή του ΣΥΕΤΕ για την καταγραφή αναγκών προσωπικού με δέσμευση πρόσληψης ικανού αριθμού προσωπικού μόνο μέσω ΑΣΕΠ όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό.
• Δημιουργία επιτροπής με συμμετοχή του ΣΥΕΤΕ που να εξετάζει και να διασφαλίζει τη μη βλαπτική μεταβολή και την διατήρηση των αποδοχών (επιδομάτων – μη συμψηφισμοί) των συναδέλφων που χάνουν τις οργανικές τους θέσεις από το νέο πελατοκεντρικό ή από το κλείσιμο καταστημάτων καθώς και αυτών που αναγκάζονται να μεταβούν από Διεύθυνση που είχε εξειδικευμένο προσωπικό σε Διεύθυνση που δεν προβλέπεται εξειδικευμένο, ώστε να υπάρξει μια ενιαία αντιμετώπιση προς όφελος των συναδέλφων.

ΤΥΠΕΤ

Ευνόητο είναι ότι θα συνεχιστεί η στήριξη της Τράπεζας προς το ΤΥΠΕΤ με πρόταση το ύψος της συνδρομής να αυξηθεί στο ποσό των 2.500.000 ευρώ σε ετήσια βάση.

Τηλεργασία

• Κατ` εφαρμογή της πρόσφατης κλαδικής ΣΣΕ αλλά και του εργασιακού νόμου απαιτείται στην επιχειρησιακή ΣΣΕ να προχωρήσουμε σε εξειδίκευση των ρυθμίσεων για την τηλεργασία.
• Επαναδιατύπωση του δικαιώματος αποσύνδεσης με συμπερίληψη των τηλεργαζομένων. Το δικαίωμα αποσύνδεσης δεν αποτελεί ένα κοινό δικαίωμα που ο εργαζόμενος αποφασίζει εάν και πότε θα το εξασκεί αλλά αποτελεί για τον εργοδότη υποχρέωση την οποία πρέπει να τηρεί συνεχώς. Ο εργοδότης υποχρεούται, μετά το πέρας του ωραρίου καθώς και κατά τη διάρκεια των περιόδων ανάπαυσης, των αδειών, των αργιών και γενικά του χρόνου που ο τηλεργαζόμενος δεν έχει υποχρέωση παροχής εργασίας, να διασφαλίζει την αποσύνδεση του εργαζόμενου από τα πληροφοριακά συστήματα της τράπεζας, να μην του στέλνει email και να μην τον καλεί τηλεφωνικά ή μέσω άλλων εφαρμογών για επαγγελματικούς λόγους. Η λήψη και η αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μηνυμάτων τηλεφώνου καθώς και τηλεφωνικών κλήσεων από εκπροσώπους της τράπεζας μετά το πέρας του νόμιμου ωραρίου αποτελεί επαρκές αποδεικτικό στοιχείο υπέρβασης των χρονικών ορίων εργασίας.
• Στα άτομα που έχουν προβάδισμα για τηλεργασία εκτός αυτών με ασθένειες και αναπηρίες συμπεριλαμβάνονται οι γονείς και οι φροντιστές με παιδιά έως 12 ετών.
• Διασφάλιση ίσων ευκαιριών σε τηλεργασία μεταξύ δικτύου και διοίκησης.
• Η Τράπεζα στα πλαίσια της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής διευκολύνει τους γονείς και φροντιστές παιδιών έως 12 ετών να μπορούν να εργάζονται με τηλεργασία ή με μεικτό σύστημα κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών (Πάσχα-Χριστούγεννα-καλοκαίρι).
• Πληρωμή όλων των νόμιμων υπερωριών σε τηλεργαζόμενους.
• Οι τηλεργαζόμενοι διατηρούν τις ίδιες ευκαιρίες εργασιακής εξέλιξης, ενημέρωσης, εκπαίδευσης και συνδικαλιστικής δράσης με τους υπόλοιπους εργαζόμενους.
• Εργατικό ατύχημα ή επαγγελματική ασθένεια δεν παύει να ισχύει και κατά τη διάρκεια της τηλεργασίας.

Επισημαίνεται η ανάγκη αυστηρής τήρησης (κάτι που δεν συνέβη) των όρων της προηγούμενης επιχειρησιακής που αφορούν στο δικαίωμα αποσύνδεσης μετά τη λήξη του ωραρίου εργασίας καθώς και της υποχρέωσης της ΕΤΕ να ενημερώνει τον ΣΥΕΤΕ ανα εξάμηνο ή κατόπιν αιτήματός του για τις αναθέσεις έργων σε τρίτους.
Τέλος ελπίζουμε και πιστεύουμε πως δεν θα επαναληφθούν τα λάθη που έγιναν στην κλαδική, θα αξιοποιηθούν όλες οι παρατάξεις, οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν άμεσα ώστε να μην φτάσουμε στο τέλος του τριμήνου με την πλάτη στον τοίχο και θα υπάρχει συνεχής και διαρκής συνεδρίαση του Δ.Σ. το οποίο θα προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις σε περίπτωση προτάσεων από την πλευρά της Διοίκησης που δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των συναδέλφων.
Μπορείτε να επισκεφτείτε το site μας Μπροστά για τον Συνάδελφο - Ανεξάρτητη Ανανεωτική Κίνηση στην Εθνική Τράπεζα (mprosta-ete.gr) και να γίνετε μέλη – φίλοι της κίνησής μας.

Κοιτάμε ΜΠΡΟΣΤΑ! Πάμε ΜΠΡΟΣΤΑ!
Διασφαλίζουμε το ΜΕΛΛΟΝ και την ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ μας
«ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ»
ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης