Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εντός 6-8 ημερών το πράσινο φως από DG Comp για την Εθνική Ασφαλιστική – Αποχωρεί ο Χριστόφορος Σαρδελής

Εντός 6-8 ημερών το πράσινο φως από DG Comp για την Εθνική Ασφαλιστική – Αποχωρεί ο Χριστόφορος Σαρδελής
Μετά την ολοκλήρωση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, η οποία αναμένεται στα τέλη του Μαϊου του 2022, η Εθνική Τράπεζα θα διαθέτει συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας πάνω από 19,2%

Εντός των επόμενων ολίγων ημερών (πιθανότατα 6-8 ημερών) αναμένεται η DG Comp, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, να δώσει το πράσινο φως για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο αμερικανικό fund CVC.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες τελικά η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν θέτει σοβαρούς όρους και προϋποθέσεις για να προχωρήσει το deal μετά την έρευνα που διεξήγαγε κατόπιν καταγγελιών από ιατρικούς συλλόγους, αλλά και ανταγωνιστικές ασφαλιστικές εταιρείες και επιχειρήσεις ιδιωτικών νοσοκομείων.
Η DG Comp θα εστιάσει μόνο στα ζητήματα που άπτονται των συνεργασιών με τους ιατρικούς συλλόγους και δεν θα θέσει τελικά ρήτρα στο CVC είτε να πουλήσει κάποιο περιουσιακό στοιχείο, για παράδειγμα Metropolitan, είτε να λάβει πιο δραστικά μέτρα για την Εθνική Ασφαλιστική.
Επί της ουσίας λοιπόν η σύμβαση πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα στο CVC έναντι περίπου 450 – 460 εκατ. ευρώ δεν τροποποιείται και προφανώς αυτό αποτελεί θετική εξέλιξη για το αμερικανικό fund CVC αλλά και την Εθνική Τράπεζα, καθώς η χρονοκαθυστέρηση της ολοκλήρωσης της συμφωνίας επιδρούσε αρνητικά.
Μετά την ολοκλήρωση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, η οποία αναμένεται στα τέλη του Μαϊου του 2022, η Εθνική Τράπεζα θα διαθέτει συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας πάνω από 19,2%.
Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει ότι η διοίκηση Μυλωνά της Εθνικής υλοποιεί όλο το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ομίλου, καλύπτει τις συμβατικές υποχρεώσεις προς τον SSM και την DG Comp, ενώ η επιτυχία του εγχειρήματος μείωσης των NPEs στο 7% αποτελεί ένα ακόμη αποδεικτικό στοιχείο της εύστοχης διοίκησης Μυλωνά.
Έχοντας πωλήσει στο σωστό χρόνο τη Finansbank στην Τουρκία, πουλώντας τώρα την Εθνική Ασφαλιστική και επιτυγχάνοντας σωρευτικά έκτακτα κέρδη πάνω από 2,2 δισ. ευρώ την τελευταία διετία, η Εθνική Τράπεζα έχει καταφέρει να έχει κεφαλαιοποίηση 3,3 δισ. και καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με βάση τις χρηματιστηριακές αξίες στον τραπεζικό κλάδο.
Το πράσινο φως που δίνει η DG Comp στην Εθνική Τράπεζα για να πουλήσει την Εθνική Ασφαλιστική στο αμερικανικό fund CVC χωρίς ουσιώδεις όρους και προϋποθέσεις θα αποτελέσει θετική εξέλιξη για τη μετοχή της Εθνικής.
Η μετοχή της Εθνικής διαπραγματεύεται στα επίπεδα των 3,70 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση στα 3,3 δισ. ευρώ.

Ποιες οι διοικητικές αλλαγές στην Εθνική Ασφαλιστική

Με βάση έγκυρες πληροφορίες ο πρόεδρος της Εθνικής Ασφαλιστικής, Χριστόφορος Σαρδελής, αναμένεται να αποχωρήσει, ενώ ο νυν Διευθύνων Σύμβουλος, Σταύρος Κωνσταντάς, αναμένεται να παραμείνει στο πόστο του.
Θα υπάρξουν και άλλες αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο και στο οργανόγραμμα της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Το CVC θα πρέπει να προβεί σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της Εθνικής Ασφαλιστικής ώστε να καταστεί μια σύγχρονη ασφαλιστική εταιρεία με αυξανόμενα μερίδια αγορά και ισχυρή κερδοφορία.
Οι φήμες που ήθελαν νέος πρόεδρος στην Εθνική Ασφαλιστική να είναι στέλεχος που προέρχεται από την Πολωνία, δεν φαίνεται να έχουν βάση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης