Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μέσω Goldman, J P Morgan, Citi, UBS επενδύθηκαν 350 εκατ νέα κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες – Πωλητές funds από τις αυξήσεις

Μέσω Goldman, J P Morgan, Citi, UBS επενδύθηκαν 350 εκατ νέα κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες – Πωλητές funds από τις αυξήσεις
Τα νέα κεφάλαια που επενδύθηκαν επανατιμολογούν υψηλότερα την αξία των ελληνικών τραπεζών... που αρχίζουν να γίνονται ακριβές
Σχετικά Άρθρα

Μόνο το τελευταίο διάστημα επενδύθηκαν 350 εκατ νέα κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες.
Μπορεί το ποσό της επένδυσης να μην είναι εντυπωσιακό αλλά έχει μια ιδιαιτερότητα.
Ενώ funds που είχαν τοποθετηθεί στις ελληνικές τράπεζες είτε στις τελευταίες αυξήσεις κεφαλαίου, είτε σε χαμηλότερες τιμές ήταν πωλητές αποκομίζοντας κέρδη από την άνοδο των τραπεζικών μετοχών, σχεδόν τα 350 εκατ επενδύθηκαν στα υψηλά των τραπεζικών μετοχών και είναι νέα funds.
Αυτό δείχνει ότι σημειώθηκε μια αναδιάρθρωση στις τραπεζικές μετοχές που χαρακτηρίζεται θετική γιατί τα νέα κεφάλαια ήρθαν να επανατιμολογήσουν υψηλότερα την αξία των ελληνικών τραπεζών.
Είναι μια ένδειξη ότι δεν θεωρούν οι ξένοι επενδυτές τις ελληνικές τράπεζες ακριβές, ωστόσο όπως έχουμε αναλύσει, η άνοδος των τραπεζών στο ελληνικό χρηματιστήριο εμφανίζει σημάδια έντονης κερδοσκοπίας, γρήγορα ορισμένες τράπεζες έγιναν ακριβές και αποτιμώνται υψηλότερα από μεγάλες ευρωπαϊκές.

Παρατηρείται ότι μέσω της Goldman Sachs, Citigroup, Bank of America, UBS και J P Morgan πραγματοποιούνται αξιόλογα πακέτα μετοχών τα οποία αφορούν το εξής…
Επενδυτές που συμμετείχαν σε αυξήσεις κεφαλαίου π.χ. Alpha bank ή απέκτησαν μετοχές σε χαμηλά επίπεδα σταδιακά αποχωρούν και αντικαθίστανται από νέους επενδυτές.
Το φαινόμενο μπορεί να μην έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις αλλά φαίνεται ότι παλαιοί επενδυτές πουλάνε με κέρδος έως 50% σε ορισμένες περιπτώσεις και σε ειδικές 100% και νέοι επενδυτές τοποθετούνται και γιατί πιστεύουν ότι υπάρχουν ανοδικά περιθώρια - upside – αλλά και για να πάρουν το μέρισμα ειδικά σε Εθνική και Eurobank.

Το ενδιαφέρον στοιχείο δεν είναι οι πωλήσεις τις οποίες ως bankingnews αναμέναμε 100% αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα αλλά ότι εμφανίζονται νέοι επενδυτές σε αυτές τις τιμές των τραπεζών που δεν θεωρούνται και φθηνές σε καμία περίπτωση.

Οι τραπεζικές μετοχές στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί περισσότερο του αναμενόμενου.
Ενώ δεν ήταν έκπληξη το γεγονός ότι χρηματιστηριακά οι τράπεζες θα ξεχώριζαν σε σχέση με μη τραπεζικές μετοχές που ήδη πολλές εξ αυτών βρίσκονται σε υπερτιμημένη ζώνη… τα επίπεδα όμως που έχουν φθάσει αποτελούν έκπληξη…

Η Alpha bank έφθασε στα 1,4 ευρώ με 3,26 δισεκ. κεφαλαιοποίηση
Η Εθνική στα 3,75 ευρώ με χρηματιστηριακή αξία 3,43 δισεκ.
Η Eurobank στα 1,1325 ευρώ με χρηματιστηριακή αξία 4,2 δισεκ.
Η Πειραιώς στα 1,54 ευρώ με χρηματιστηριακή αξία κοντά στα 1,93 δισεκ. συνολικό άθροισμα 12,8 δισεκ. ευρώ.
Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν σε κεφάλαια, η Eurobank 5,47 δισεκ. η Εθνική 5,7 δισεκ. η Alpha bank 5,4 δισεκ. και η Πειραιώς 5,1 δισεκ. ευρώ δηλαδή συνολικό άθροισμα 21,67 δισεκ. ευρώ.
Η σχέση χρηματιστηριακή αξία προς ίδια κεφάλαια διαμορφώνεται στο 0,60 με την Eurobank να πλησιάζει το 0,77…
To εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι η Eurobank αποτιμάται P/BV στο 0,77 όσο αποτιμάται και η BNP Paribas στην Γαλλία 0,75 με την διαφορά ότι η Γαλλική τράπεζα έχει 108 δισεκ. κεφάλαια, 81 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία, σύνολο εσόδων 46 δισεκ. και καθαρά κέρδη 9,48 δισεκ. ευρώ.
Η Πειραιώς έχει P/BV 0,39 και είναι η φθηνότερη οπότε δικαιολογούνται οι αναλαμπές, η Alpha bank έχει P/BV 0,61 και η Εθνική τράπεζα 0,60.
Με βάση αυτά τα δεδομένα η Eurobank στα 1,1365 ευρώ που βρίσκεται πλέον είναι ακριβή, φθηνή είναι η Πειραιώς, ενώ η Εθνική είναι φθηνότερη από την Alpha bank.
Οι τράπεζες δεν έχουν πολλά ανοδικά περιθώρια πάντως και χρήζουν προσοχής….

Γιατί ανεβαίνουν οι μετοχές των τραπεζών;

Πέραν από τα κοινότυπα ότι είχαν μείνει πίσω σε σχέση με την άνοδο των μη τραπεζικών μετοχών υπάρχουν 4 λόγοι που διαδραματίζουν ρόλο.
Η μείωση των NPEs στο 5% με 7% έως τέλος του 2022 έχει ήδη προεξοφληθεί και δεν τον συμπεριλαμβάνουμε ως λόγο.

1)Οι ξένοι επενδυτές βλέπουν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να επιτυγχάνουν κέρδη από 1,8 με 2 δισεκ. ετησίως και να διανείμουν μέρισμα

2)Οι τράπεζες μπορεί να πούλησαν 2,6 δισεκ. ελληνικά ομόλογα και αν ενέγραψαν ζημία 260 εκατ ευρώ αλλά φαίνεται ότι παρά το άλμα των αποδόσεων με το 10ετές ομόλογο στο 2,65%... η κατάσταση παραμένει σχετικά ελεγχόμενη.

3)Η άνοδος των τιμών των ακινήτων αυξάνει τις αποτιμήσεις άρα και τα κέρδη

4)Η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα ενισχύσει τα περιθώρια κέρδους.
Σε περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων οι τράπεζες δεν μπορούν να επιτύχουν κέρδη.

5)Η άνοδος των μετοχών προϊδεάζει ότι διαμορφώνεται σταδιακά το τοπίο για placement στην Eurobank και στην Εθνική τράπεζα από το Fairfax και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ποιες προετοιμάζουν placement;

Εθνική τράπεζα

Σχήμα 4-5 διεθνών επενδυτών πιέζει την Εθνική τράπεζα να προχωρήσει γρήγορα το placement για το 20% των μετοχών.
Αν και ο νόμος που θα διέπει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν είναι έτοιμος… ετοιμάζεται προσεχώς… υπάρχει σχήμα 4-5 διεθνών επενδυτών που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να αγοράσει επιπρόσθετες μετοχές Εθνικής Τράπεζας.
Σημειώνεται ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατέχει το 40,39% της Εθνικής τράπεζας

Οι μεγαλύτεροι ιδιώτες μέτοχοι στην Εθνική τράπεζα είναι
FMR 5,73%
Norges Bank 2,39%
Vanguard 2,09%
ΕΦΚΑ 1,94%
Capital Group 1,87%
Alpha asset management 1,15%
Eurobank 0,66%
Massachusetts Pension funds 0,65%
Πειραιώς asset management 0,64%
Schroders 0,60%
Dimensional fund 0,53%
Chiron investment management 0,41%
Pictet 0,39%
Robeco 0,33%
Εθνική τράπεζα 0,33%
Swedbank 0,28%
Lyxor 0,26%
Victory Capital 0,25%
Allianz 0,25%
Credit Agricole 0,23%
T Rowe Price 0,23%
Alpha Trust 0,22%

To placement του 20% από το ΤΧΣ η Εθνική θέλει να υλοποιηθεί εντός του 2022
Η Εθνική τράπεζα θα ήθελε το placement για το 20% των μετοχών ή 183 εκατ μετοχές να πραγματοποιηθεί εντός του 2022.
Θα μπορούσε το 13% με 14% να διατεθεί σε ξένους επενδυτές και το 5% με 6% σε έλληνες μικροεπενδυτές.
Αυτή την στιγμή καμία διαδικασία δεν έχει ξεκινήσει ωστόσο η διοίκηση της Εθνικής δέχεται κρούσεις από ξένα funds για να αγοράσουν μετοχές της Εθνικής τράπεζας.
Το 13% με 14% θα διατεθεί σε πλήθος επενδυτών, θα μπορούσε δηλαδή να εξαγοραστεί από 8-10 ή και περισσότερα funds.
Σε ποια τιμή;
Εδώ και πολύ καιρό έχουμε αναφέρει ότι η τιμή ορόσημο για το placement θα είναι τα 3,5 ευρώ επίπεδα στα οποία έχει βρεθεί η Εθνική αλλά ακόμη δεν είναι έτοιμη η διαδικασία.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα ήθελε το placement να πραγματοποιηθεί το 2023 με καλύτερες χρηματιστηριακές συνθήκες π.χ. την μετοχή της Εθνικής στα 4,5 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση πάντως όποτε υλοποιηθεί το placement η τιμή θα καθοριστεί με βάση την τρέχουσα χρηματιστηριακή μείον ένα discount 6% με 7% επί της χρηματιστηριακής τιμής, όπως έχει δείξει και η ευρωπαϊκή εμπειρία.
Για την Εθνική το placement είναι μείζονος σημασίας γιατί θεωρεί ότι θα αυξηθεί το free float η διασπορά μετοχών εξέλιξη που θα δώσει μεγαλύτερο βάθος και δυναμική στην μετοχή.

Το Fairfax προετοιμάζει placement 8% στην Eurobank αλλά όχι άμεσα - Το Helikon κάτω από 5% στην Eurobank

Άπαξ και η μετοχή της Eurobank έφθασε στα 1,1325 ευρώ εύλογα λοιπόν και καταγράφοντας αξιόλογα κέρδη – υπήρχαν αγορές και στα 0,50 ευρώ – το Helikon πουλάει μετοχές της Eurobank.
To 5% αναλογεί σε 185 εκατ μετοχές τρέχουσας αξίας 211 εκατ ενώ το μέσο κόστος κτήσης είναι στα 80 με 90 εκατ ευρώ.
Αυτό το φαινόμενο… θα φθάσει έως το Fairfax…η Eurobank μπορεί να μην είναι μακριά από ένα placement του Fairfax που κατέχει το 33% της τράπεζας.
Θα μπορούσε να διαθέσει 8% και το ποσοστό του Fairfax από 33% να υποχωρήσει στο 25%.
Το 8% αναλογεί σε 296 εκατ μετοχές η τρέχουσα αξία των οποίων φθάνει τα 336 εκατ ευρώ και αναλογούν στο σχεδόν 32% της αρχικής επένδυσης που ήταν 934 εκατ χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η απορρόφηση της Grivalia.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης