Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι ελληνικές τράπεζες, είναι ιστορία εξυγίανσης ή επιτοκίων; - Τι να περιμένουμε από τον κλάδο;

Οι ελληνικές τράπεζες, είναι ιστορία εξυγίανσης ή επιτοκίων; - Τι να περιμένουμε από τον κλάδο;
Χαμηλοί οι όγκοι δανείων (στεγαστικά) για να προκύψουν οφέλη
Σχετικά Άρθρα
Ιστορία εξυγίανσης ισολογισμών ή ιστορία επιτοκίων;

Η πρόσφατη ανατιμολόγηση των ελληνικών τραπεζικών μετοχών με την άνοδο των τιμών τους, παράλληλα με τις ευρωπαϊκές τράπεζες, στηρίχθηκε κυρίως στην χαμηλότερη τιμή προς λογιστική αξία (PBV) των ελληνικών τραπεζών, ωστόσο σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη οι ελληνικές τράπεζες θα εμφανίσουν οφέλη από τις διαφορές των επιτοκίων.
Όπως επισημαίνει τραπεζικό στέλεχος στο bankingnews, οι ελληνικές τράπεζες δανείζονται μέσω καταθέσεων όψεως ή ομολόγων MREL σε κοντινές διάρκειες και ταυτόχρονα δανείζουν σε μεγαλύτερες διάρκειες στα στεγαστικά δάνεια (15ετία – 20ετία).
Από αυτές τις διαφορές των επιτοκίων ή καλύτερα όσο η καμπύλη των επιτοκίων είναι ανοδική τόσο καλύτερα και για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, όπως προσθέτει.
Όμως, ταυτόχρονα υπάρχει και η διαφορετική φάση στην Ευρώπη σ' ότι αφορά τα επιτόκια.
Η πορεία πρός την αύξηση των επιτοκίων τουλάχιστον στις ΗΠΑ και η προοπτική της ανόδου των επιτοκίων της FED τουλάχιστον κατά τέσσερις φορές ήδη έχει αποτυπωθεί και στις κεφαλαιοποιήσεις των αμερικανικών τραπεζών, ενω στις ευρωπαϊκές τράπεζες αυτή η προοπτική αυτή φαντάζει μακρινή τουλάχιστον για τα δυο επόμενα χρόνια.

Οι ελληνικές τράπεζες δεν διαθέτουν μεγάλους όγκους δανείων

Διαφορετική άποψη για το θέμα έχει διαχειριστής κεφαλαίων και πρώην τραπεζικό στέλεχος ο οποίος σημειώνει ότι, οι ελληνικές τράπεζες είναι μια ιστορία εξυγίανσης ισολογισμών και όχι κέρδους απο τις διαφορές επιτοκίων.
Κι αυτό διότι, όπως προσθέτει, οι ελληνικές τράπεζες δεν διαθέτουν μεγάλους όγκους δανείων προκειμένου να αποκομίσουν οφέλη.
Τα στοιχεία των οικονομικών καταστάσεων επιβεβαιώνουν αυτή την άποψη σε ότι αφορά τα στεγαστικά δάνεια, για τα οποία, όλες οι τράπεζες έχουν σχεδιάσει να αυξήσουν τον όγκο τους για την ερχόμενη διετία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του εννιαμήνου 2021, η Εθνική Τράπεζα διέθετε 8,7 δισ. ευρώ (λογιστική αξία σε αποσβεσμένο κόστος) σε στεγαστικά δάνεια.
Η Alpha bank, κατείχε 7,9 δισ. ευρώ, μη τιτλοποιημένα και 2,8 δισ. τιτλοποιημένα στεγαστικά στο αναπόσβεστο κόστος.
Η Eurobank, κατείχε 9,6 δισ. ευρώ στεγαστικά στο αναπόσβεστο κόστος και η Τράπεζα Πειραιώς κατείχε επίσης 7,2 δις. ευρώ στο αναπόσβεστο κόστος.
Όπως προκύπτει λοιπόν από τα στοιχεία οι όγκοι των δανείων δεν είναι μεγάλοι, και οι ελληνικές τράπεζες δεν θα έχουν τα οφέλη των ευρωπαϊκών τραπεζών, όπως συμβαίνει στις Ιταλικές ή ισπανικές τράπεζες.
Από την άλλη πλευρά, σ ότι αφορά τις εκδόσεις ομολόγων MREL, ανάλογα με τα περιθώρια και τις ανάγκες κάθε τράπεζας, οι ελληνικές θα επιδιώξουν τις εκδόσεις ομολόγων σε κατάλληλους χρόνους προκειμένου το κόστος να είναι το φθηνότερο ανά κατηγορία έκδοσης.
Επιπρόσθετα, το τελευταίο διάστημα, οι ελληνικές τράπεζες φαίνεται ότι, είναι έτοιμες να μηδενίσουν τους τόκους στο ταμιευτήριο για να ενισχύσουν την κερδοφορία τους, ειδικά όταν το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στην ΕΚΤ είναι αρνητικό. (-0.50%)
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου υποχώρησε στο 0,02% το Νοέμβριο του 2021, έναντι 0,08% το 2018.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης