Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι εκτιμούν οι έλληνες τραπεζίτες για το χρηματιστήριο το 2022; - Τι πιστεύουν για τις μετοχές τους;

Τι εκτιμούν οι έλληνες τραπεζίτες για το χρηματιστήριο το 2022; - Τι πιστεύουν για τις μετοχές τους;
Το bankingnews ως εκτίμηση για το 2021 δικαιώνεται όταν από Απρίλιο και εμφατικά από Καλοκαίρι 2021 ανέφερε ότι δεν θα ξεπεράσει τις 950 μονάδες σε αντίθεση με άλλες αναλύσεις που έδιναν τιμές στόχους τις 1.100 μονάδες.
Σχετικά Άρθρα

Το ελληνικό χρηματιστήριο θα βρεθεί εντός του 2022 οριακά πάνω από τις 1.000 μονάδες ίσως 1.020 με 1.030 μονάδες δηλαδή άνοδος 14%.
Ωστόσο το 2022 θα είναι μια χρονιά μεγάλων μεταβολών και εξελίξεων οπότε το χαμηλό του χρηματιστήριου μπορεί να είναι στις 800 μονάδες.
Οπότε οι έλληνες τραπεζίτες βλέπουν μια διακύμανση 800 μονάδων χαμηλό και 1.020 με 1.030 μονάδων υψηλό για το 2022 για το ελληνικό χρηματιστήριο.
Η διακύμανση αυτή είναι λίγο πάνω από 20%.

Ποιοι οι λόγοι της οριακής ανόδου στο χρηματιστήριο σε σχέση με τις τρέχουσες αποτιμήσεις;

Οι βασικοί λόγοι είναι κατά βάση 6 που θα επιδράσουν στο χρηματιστήριο.

1)Η νομισματική πολιτική αλλάζει και οι επενδυτές ακόμη δεν έχουν αποτιμήσει την πλήρη επίδραση στις μετοχές.

2)Τα ελληνικά ομόλογα θα παραμείνουν και μετά τον Μάρτιο του 2022 στο Πρόγραμμα Πανδημίας της ΕΚΤ η οποία από την δευτερογενή αγορά έχει αγοράσει 35 δισεκ. ελληνικά χρεόγραφα.
Οι επενδυτές αναμένουν αύξηση αποδόσεων στα ομόλογα αλλά το ερώτημα είναι να δουν σε ποιο βαθμό θα εκδηλωθούν οι προθέσεις των κερδοσκόπων.

3)Οι τράπεζες πρέπει να πείσουν το 2022 ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους μπορούν να αντιστραφούν από την φθίνουσα τους πορεία, αυτό έχει ανησυχήσει τους ξένους.
Το 2022 θα δούμε μείωση των νέων προβλέψεων για προβληματικά δάνεια από 20% έως 25% που σημαίνει εάν π.χ. μια τράπεζα έχει διενεργήσει 420 εκατ ετησίως μείωση 25% σημαίνει 300 εκατ προβλέψεις για το 2022.
Η μείωση των προβλέψεων μαζί με την μείωση του λειτουργικού κόστους θα φέρει αύξηση κερδοφορίας.

4)Οι επενδυτές δεν έχουν πειστεί για το σχέδιο ανάκαμψης της Ελλάδος.
Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης θεωρούν ότι είναι συγκυριακοί ενώ το ζήτημα του χρέους μπορεί ακόμη να είναι ελέγξιμο δεν παύει να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα που θα επανέλθει με τις πρώτες αυξήσεις των παρεμβατικών επιτοκίων της ΕΚΤ.

5)Η πανδημία που όλο τελειώνει και τελικά παραμένει ως πρόβλημα επιδρώντας διαφορετικά σε κάθε οικονομία.

6)Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, είναι ένας ακόμη παράγοντας που ήδη επιδρά ανασταλτικά.
Από το σενάριο η ΝΔ θα έχει αυτοδυναμία, έχουμε περάσει στο σενάριο ότι η πολιτική ορατότητα για τις εκλογές του 2023 έχει θολώσει.
Η ΝΔ δεν θα έχει αυτοδυναμία, αυτό είναι σίγουρο, το ΠΑΣΟΚ θα θέλει να συγκυβερνήσει με την ΝΔ, τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ πως θα διαμορφωθεί το πολιτικό τοπίο;

Τι πιστεύουν για τις μετοχές τους;

Οι τραπεζίτες είναι σχετικά αισιόδοξοι για τις μετοχές τους.
Βλέπουν
Eurobank στα 1,02 με 1,04 ευρώ σε βάθος 12 μηνών
Alpha bank στα 1,20 ευρώ
Εθνική στα 3,30 ευρώ
Πειραιώς στα 1,40 ευρώ
Οι τιμές που αναφέρονται είναι τα υψηλά έτους αλλά προσέξτε όπως αναφέραμε και στην αρχή είναι πολύ πιθανό το χρηματιστήριο να δει και χαμηλά στις 800 μονάδες, όπερ σημαίνει ότι θα δούμε τις μετοχές των τραπεζών και χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

Το bankingnews ως εκτίμηση για το 2021 δικαιώνεται όταν από Απρίλιο και εμφατικά από Καλοκαίρι 2021 ανέφερε ότι δεν θα ξεπεράσει τις 950 μονάδες σε αντίθεση με άλλες αναλύσεις που έδιναν τιμές στόχους τις 1.100 μονάδες.
Επίσης θα δικαιωθεί και η εκτίμηση ότι οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα πάρουν το ρίσκο να αναβαθμίσουν την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα εάν δεν έχουν ξεκάθαρη εικόνα για τις πολιτικές εξελίξεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης