Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σήμα Χατζηδάκη στις τράπεζες από το συνέδριο της ΟΤΟΕ για αυξήσεις μέσω συλλογικής σύμβασης

Σήμα Χατζηδάκη στις τράπεζες από το συνέδριο της ΟΤΟΕ για αυξήσεις μέσω συλλογικής σύμβασης
Στην ομιλία του ο απερχόμενος πρόεδρος της ΟΤΟΕ, ο οποίος αναμένεται να επανεκλεγεί εκ νέου στη θέση Γιώργος Μότσιος, τόνισε ότι πρώτιστο καθήκον ήταν να αποτρέψουμε τις μαζικές απολύσεις στον κλάδο
Σχετικά Άρθρα
Τον διάλογο για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΟΤΟΕ και των διοικήσεων των τραπεζών, ενθάρρυνε από το βήμα του συνεδρίου της τραπεζοϋπαλληλικής οργάνωσης ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.
Τόνισε ότι το υπουργείο Εργασίας ενθαρρύνει το διάλογο ανάμεσα στους εργοδότες και τους εργαζόμενους και θεωρεί ότι ακολουθώντας και το παράδειγμα προηγμένων ευρωπαϊκών κρατών μπορούμε να καταλήγουμε σε κοινούς παρονομαστές. Αυτό είναι προς όφελος και των δύο πλευρών, αλλά και προς όφελος της εθνικής οικονομίας.
Ο Κωστής Χατζηδάκης στο σύντομο χαιρετισμό του στις εργασίες του 33ου συνεδρίου σημείωσε πως «ο τραπεζικός κλάδος πέρασε μία δύσκολη δεκαετία, ευρισκόμενος στο επίκεντρο της μεγάλης οικονομικής κρίσης. Είμαι βέβαιος ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις σε όλα τα επίπεδα, έτσι ώστε από τώρα και μέχρι το 2030 να είναι μια πολύ καλύτερη δεκαετία και για την οικονομία και για τον τραπεζικό κλάδο».

Γιώργος Μότσιος: Η κατάσταση στον τραπεζικό χώρο

Στην ομιλία του ο απερχόμενος πρόεδρος της ΟΤΟΕ, ο οποίος αναμένεται να επανεκλεγεί εκ νέου στη θέση Γιώργος Μότσιος, τόνισε ότι πρώτιστο καθήκον ήταν να αποτρέψουμε τις μαζικές απολύσεις στον κλάδο.
Στο διάστημα που μεσολάβησε από το 2018 μέχρι και τον Ιούνιο του 2021, η συνολική απασχόληση στα πιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 21,2% (από 39.557 εργαζόμενους σε 31.163).
Μέχρι τα τέλη του 2020, η μείωση της απασχόλησης στις Τράπεζες στην Ελλάδα ήταν 16%, έναντι μείωσης κατά 2,4% στις Τράπεζες στην Ευρωζώνη.
Στις νέες εταιρείες servisers του χρηματοπιστωτικού κλάδου που ανέλαβαν τη διαχείριση των ΜΕΑ των Τραπεζών, απασχολούνται πλέον πάνω από 4.000 εργαζόμενοι, από τους οποίους 2.000 περίπου προέρχονται από τις συστημικές Τράπεζες.
Μεταξύ τέλους του 2018 και Σεπτ. 2021 διέκοψαν τη λειτουργία τους 385 καταστήματα, δηλαδή το 19,4% των καταστημάτων δικτύου στην Ευρωζώνη. Μέχρι το τέλος του 2020, η μείωση ήταν 12,21%. Μόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας σταμάτησαν τη λειτουργία τους 264 καταστήματα.
Στη χώρα μας το 2020 αντιστοιχούσε ένας τραπεζοϋπάλληλος σε 324 κατοίκους, ενώ στην Ευρωζώνη ένας σε 186 κατοίκους.
Είχαμε 18,78 καταστήματα ανά 100.000 κατοίκους έναντι 34,3 στην Γαλλία, 38,2 στην Πορτογαλία, 38,8 στην Ιταλία και 49,7 στην Ισπανία!
Το 2020 ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη ήταν ένα τραπεζικό κατάστημα ανα 2.888 κατοίκους, στην Ελλάδα (με τόσες γεωγραφικές κ.α. ιδιομορφίες...) αντιστοιχούσε ένα κατάστημα ανα 6.298 κατοίκους.
Αλλά και στα ΑΤΜ, που διευκολύνουν τις συναλλαγές, είχαμε μείωση, αναλογικά με τον πληθυσμό, έναντι αύξησης στην Ευρωζώνη στο ίδιο διάστημα. ‘Ετσι, το 2019 είχαμε στην Ελλάδα 63,4 ΑΤΜ ανα 100.000 κατοίκους έναντι 90,17 στην Ιταλία, 98,29 στη Γαλλία, 119,93 στη Γερμανία, 171, 96 στην Αυστρία. (πηγή συγκριτικών στοιχείων Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή -ΕΒΑ).
Έχουμε, κατά συνέπεια, υπερβολική συρρίκνωση σημείων πώλησης και υποστελέχωση του κλάδου στην Ελλάδα, σε σύγκριση με την αναμφισβήτητα πιο αναπτυγμένη, από άποψη ψηφιακής Τραπεζικής, ψηφιακών δεξιοτήτων, υποδομών και συναλλακτικών συνηθειών του κοινού, Ευρωζώνη.
Συμπερασματικά: Η περαιτέρω συρρίκνωση των Τραπεζών οδηγεί στην συρρίκνωση των προσδοκιών των εργαζομένων για την υπηρεσιακή τους εξέλιξη και για την βελτίωση της θέσης τους, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που αυτό συνεπάγεται.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης