Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Ellington με 40 – 50 εκατ. στην ΑΜΚ της Attica Bank, το ΤΧΣ περί τα 140 εκατ., το ΤΜΕΔΕ με 35 εκατ. – Ακολουθεί και 2η ανακεφαλαιοποίηση

Η Ellington με 40 – 50 εκατ. στην ΑΜΚ της Attica Bank, το ΤΧΣ περί τα 140 εκατ., το ΤΜΕΔΕ με 35 εκατ. – Ακολουθεί και 2η ανακεφαλαιοποίηση

Σήμερα, 7 Δεκεμβρίου 2021 η Attica Bank θα ανακοινώσει τους βασικούς συμμετέχοντες στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 240 εκατ. ευρώ

Σχετικά Άρθρα
Ακραία φούσκα συνεχίζει να είναι η μετοχή της Attica Bank καθώς αποτιμάται με βάση τη χρηματιστηριακή προς λογιστική αξία στο 1x όταν οι συστημικές τράπεζες αποτιμώνται μεσοσταθμικά στο 0,41x.

Για να είναι η Attica Bank δίκαια αποτιμημένη θα πρέπει να τιμή προς χρηματιστηριακή αξία (P/BV) 0,38x, που σημαίνει ότι η χρηματιστηριακή της αξία θα πρέπει να είναι στα 165 εκατ. δηλαδή πτώση -60% από την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των 422 εκατ..

Τι κεφάλαια θα επενδύσουν οι βασικοί εμπλεκόμενοι

Σήμερα, 7 Δεκεμβρίου 2021 η Attica Bank θα ανακοινώσει τους βασικούς συμμετέχοντες στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 240 εκατ. ευρώ.
Το ΤΧΣ σήμερα ελέγχει το 68,2% της Attica bank, το ΤΜΕΔΕ το Ταμείο των Μηχανικών το 14,7% και ο ΕΦΚΑ το 10,3%.
Το Ellington θα συμμετάσχει με 40 εκατ. στην ΑΜΚ των 240 εκατ. και θα καλύψει το 16,6% της αύξησης ή στο καλύτερο σενάριο 50 εκατ. ή το 21% της αύξησης κεφαλαίου.
Το ΤΜΕΔΕ με 14,7% θα συμμετάσχει με 35 εκατ.
Επειδή ΤΜΕΔΕ και Ellington εμφανίζονται ως σύμμαχοι – δηλαδή ένας δήθεν σοβαρός επενδυτής συμμαχεί με ένα ασφαλιστικό ταμείο – και θα εισφέρουν στην αύξηση 75 με 85 εκατ. ευρώ.
Απομένουν άλλα 155 εκατ. τα οποία θα καλύψει το ΤΧΣ ή εάν συμμετάσχει και το ΕΦΚΑ, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καταβάλλει λιγότερα από 155 εκατ. π.χ. 130 ή 140 εκατ. ευρώ.

Με την αύξηση αυτή η Attica bank δεν τελειώνει… θα χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση

Με τα 240 εκατ. της αύξησης κεφαλαίου η Attica bank δεν τελειώνει αλλά θα χρειαστεί νέα αύξηση ή νέα ανακεφαλαιοποίηση καθώς η μαύρη τρύπα αγγίζει τα 500 με 600 εκατ. ευρώ.
Με 500-600 εκατ. ζημιά και αφαιρώντας τα 186 εκατ. κεφάλαια – που θα μειωθούν περαιτέρω – και τα 240 εκατ. της αύξησης αφήνουν ένα κενό 100 με 150 εκατ. για να μηδενιστούν οι ζημίες αλλά απαιτούνται και τουλάχιστον άλλα 200 εκατ. ώστε η μηδενική καθαρή θέση να γίνει θετική και η τράπεζα να διαθέτει επαρκείς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Οπότε θα χρειαστεί μια νέα ανακεφαλαιοποίηση 200 με 300 εκατ. ευρώ τουλάχιστον.
Εάν επιλεγεί η λύση στην επόμενη ανακεφαλαιοποίηση της αύξησης κεφαλαίου τότε για να μειωθεί το ποσοστό του δημοσίου και να αυξηθεί του ΤΜΕΔΕ και Ellington θα πρέπει το σχήμα αυτό να βάλλει τα περισσότερα κεφάλαια.
Όμως το σχήμα ΤΜΕΔΕ – Ellington επενδύοντας στην αύξηση των 240 εκατ. περί τα 80-85 εκατ. αυτά έχουν εξαϋλωθεί καθώς η αξία τους είναι μηδέν… άπαξ και υπάρχει μεγάλη μαύρη τρύπα στην Attica bank.
Θα δεχθεί το Ellington να υποστεί τέτοια ζημία και να επενδύσει περισσότερα κεφάλαια σε επόμενη αύξηση;

Αποκλείεται;

Εναλλακτικό σενάριο είναι αντί αύξησης στην επόμενη ανακεφαλαιοποίηση να εκδοθούν warrants ή μετατρέψιμο ομόλογο σε μετοχές που θα καλύψει το Ellington.
Όμως και σε αυτή την περίπτωση το Ellington θα έχει επενδύσει σε μια χρεοκοπημένη τράπεζα πολύ παραπάνω από την πραγματική αξία της τράπεζας.
Οπότε αναζητούν φόρμουλα ώστε να φορτώσουν την ζημία – σχεδόν όλη την ζημία – στο ΤΧΣ δηλαδή τον Έλληνα φορολογούμενο… ώστε να εμφανιστούν μετά το ΤΜΕΔΕ που πέταξε στο καλάθι των αχρήστων 1 δισεκ. ευρώ στην Attica bank και το Ellington που θέλει να πάρει τσάμπα την τράπεζα… ως οι στρατηγικοί επενδυτές…

Το σχέδιο αυτό μπάζει από παντού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού η DGComp θα επιτρέψει μια τέτοια σκανδαλώδη διαδικασία;
Θα επιτρέψει ένα έκτρωμα να βαφτιστεί ιδιωτικοποίηση;
Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά…

Η επίσημη ανακοίνωση του ΤΧΣ

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας («ΤΧΣ» ή «Ταμείο»), ολοκλήρωσε με επιτυχία τις αποκλειστικές του διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες επενδυτές ΤΜΕΔΕ και Ellington Solutions S.A., οι οποίοι συμφώνησαν να συμμετάσχουν στη σχεδιαζόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank μαζί με το ΤΧΣ.
Η συνεργασία με τους ιδιώτες επενδυτές στοχεύει στην από κοινού ανάπτυξη της Attica Bank στη βάση ενός νέου επιχειρηματικού σχεδίου ικανού να δημιουργήσει αξία για την επένδυση του Ταμείου.
Η διασφάλιση της ανάπτυξης του τραπεζικού συστήματος αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες του Ταμείου, η οποία θα εφαρμοστεί και στην περίπτωση της Attica Bank, αποδεικνύοντας την πλήρη και ουσιαστική δέσμευση του ΤΧΣ στην αποστολή του.
Οι Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι του Ταμείου ήταν οι Akinn Group, Houlihan Lokey και PricewaterhouseCoopers Business Solutions S.A. και ως νομικοί σύμβουλοι είχε τις δικηγορικές εταιρείες Clifford Chance LLP και Κουταλίδη Law Firm.

www.bankingnews.grwww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης