Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Υψηλή βαθμολογία από τις ελληνικές τράπεζες στο SREP για τα κεφάλαια - Δεν θα χρειαστούν νέες αυξήσεις κεφαλαίου

Υψηλή βαθμολογία από τις ελληνικές τράπεζες στο SREP για τα κεφάλαια - Δεν θα χρειαστούν νέες αυξήσεις κεφαλαίου

Τα θετικά αποτελέσματα του ελέγχου στρέφουν τις προσπάθειες προς τη Moody’s

Σχετικά Άρθρα
Καμία ελληνική τράπεζα δεν θα χρειαστεί αύξηση κεφαλαίου όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες μετά την ολοκλήρωση διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (Supervisory Review and Evaluation Process - SREP) τα αποτελέσματα της οποίας θα γίνουν γνωστά τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Μάλιστα στην έκθεση SREP αναμένεται να αποτυπωθούν και βελτιώσεις που έχουν προκύψει σε σχέση με τον προηγούμενο εποπτικό έλεγχο.

H διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης SREP ουσιαστικά αποτυπώνει την κατάσταση μιας τράπεζας σε σχέση με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις και τον τρόπο με τον οποίο η τράπεζα έρχεται να αντιμετωπίζει τους κινδύνους.

Στην απόφαση SREP, την οποία αποστέλλει η εποπτική αρχή στην τράπεζα στο τέλος της διαδικασίας των stress tests, προσδιορίζονται βασικοί στόχοι για την αντιμετώπιση των διαπιστωθέντων ζητημάτων.
Στη συνέχεια, η τράπεζα υποχρεούται να λάβει τα αντίστοιχα διορθωτικά μέτρα εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν επικεντρώσει τις ενέργειες τους στην Ελάχιστη απαίτηση για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL) όπου ενώ υποχρεούνται να εμφανίζουν φέτος το 16% του σταθμισμένου ενεργητικού τους σε εκδόσεις στο πλαίσιο των MREL τον Ιανουάριο ενώ το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται σε 25% ως το 2025. Αυτό σημαίνει ότι κάθε οι εκδόσεις των συστημικών τραπεζών θα είναι της τάξεως των 2 έβς 3 δις ευρώ προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 25%.

Τα καλά αποτελέσματα του SREP αναμένεται να ανοίξουν το δρόμο ώστε οι τράπεζες να κινηθούν προς την κατεύθυνση της δημιουργία συνθηκών για τη βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας με έμφαση τη Moody’s όπου απέχουμε τρεις βαθμίδες ώστε να καταστούμε επενδύσιμη ως χώρα.
Στο πλαίσιο αυτό οι τραπεζίτες βρίσκονται σε συνεννόηση για τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβουν προς την κατεύθυνση αυτή το αμέσως επόμενο διάστημα.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης