Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εάν ο λογαριασμός φανεί ότι δεν βγαίνει… τότε θα ξεκινήσουν οι ελληνικές τράπεζες να μιλάνε για συγχωνεύσεις

Εάν ο λογαριασμός φανεί ότι δεν βγαίνει… τότε θα ξεκινήσουν οι ελληνικές τράπεζες να μιλάνε για συγχωνεύσεις
Ίσως μετά τις επόμενες εκλογές… να είναι το νέο story της κυβέρνησης, να δημιουργήσει εθνικούς πρωταθλητές στις τράπεζες με βαρύνουσα σημασία στην οικονομία.
Σχετικά Άρθρα

«Ο λογαριασμός θα φανεί ότι δεν βγαίνει… και τότε θα ξεκινήσουν οι ελληνικές τράπεζες να μιλάνε για συγχωνεύσεις» με την αναφορά αυτή κορυφαίος έλληνας τραπεζίτης τονίζει ότι άπαξ και είναι οριοθετημένη η μελλοντική κερδοφορία και οι δυνατότητες των ελληνικών τραπεζών… αργά ή γρήγορα θα επανέλθει το θέμα των συγχωνεύσεων στο προσκήνιο.

1)Να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ και ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των τραπεζών που ελέγχει τις 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες διάκειται αρνητικά σε περαιτέρω συγκέντρωση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

2)Υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα με την περαιτέρω συγκέντρωση στον τραπεζικό κλάδο στην Ελλάδα.
Ήδη οι 4 μεγαλύτερες τράπεζες συγκεντρώνουν μερίδια αγοράς της τάξης του 95% όταν στην Γερμανία οι 4 μεγαλύτερες τράπεζες ελέγχουν μερίδια αγοράς 57%.
Ήδη ο βαθμός συγκέντρωσης είναι ακραία υψηλός στην Ελλάδα αγγίζει τα όρια του ολιγοπωλίου και προφανώς θα ενεργοποιήσει τα alert της ΕΕ.

3)Το 2012 οι εποπτικές αρχές της ΕΚΤ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στην Ελλάδα πρέπει να υπάρχουν 4 συστημικές τράπεζες.

4)Η DGComp η Αρμόδια Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ είναι πολύ πιθανό να μην επιτρέψει συγχώνευση μεταξύ ελληνικών συστημικών τραπεζών γιατί τότε θα δημιουργηθεί ολιγοπώλιο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, εξέλιξη που είναι ενάντια στην ελεύθερη αγορά.

5)Η παρελθούσα εμπειρία έδειξε ότι όσο μεγαλύτερες είναι οι τράπεζες τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για την χώρα – country risk.
Π.χ. σήμερα η Εθνική έχει 81 δισεκ. ενεργητικό εάν συγχωνευόταν με την Πειραιώς που έχει 75 δισεκ. ενεργητικό θα δημιουργούσαν μια τράπεζα των 156 δισεκ. ενεργητικό όταν το ΑΕΠ της Ελλάδος ανέρχεται στα 182 δισεκ. αυτό σημαίνει ότι μια τράπεζα θα αναλογεί στο 85% του ΑΕΠ από 44% της τρέχουσας περιόδου.
Όσο μεγαλώνει σε μέγεθος μια τράπεζα τόσο πιο επικίνδυνη για το κράτος και την διάσωση της γίνεται ότι απέδειξε η ελληνική εμπειρία του 2012 με 2013.

Για τους λόγους αυτούς δεν έχει προχωρήσει καμία συγχώνευση μετά το 2012 πλην τραπεζών που έσπασαν σε καλές και κακές τράπεζες.
Να σημειωθεί ότι και το bankingnews εδώ και χρόνια έχει ταχθεί κατά των συγχωνεύσεων και εξαγορών γιατί αποδείχθηκε ότι δεν προσέδωσαν προστιθέμενη αξία… στις τράπεζες.

Το μέλλον τι θα δείξει;

Προσπαθώντας να σκιαγραφήσουμε το μέλλον θα έχουμε τα εξής δεδομένα
Α)Τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα, εξυγιασμένο αλλά με οριοθετημένη κερδοφορία, το πολύ να επιτυγχάνουν 500 με 650 εκατ ευρώ και αυτό η αγορά θα το δει και θα το σταθμίσει…
Β)Τα κεφάλαια των τραπεζών συνεχίζουν να είναι πλημμυρισμένα με DTC αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση 14,6 δισεκ. ευρώ.
Γ)Ο ανταγωνισμός από νέες τεχνολογίες θα είναι τεράστιος.
Π.χ. εάν δούμε την αξία του καταστήματος πριν 10 χρόνια και την αξία του τραπεζικού καταστήματος σήμερα οι διαφορές είναι χαοτικές.
Οι νέες τεχνολογίες έχουν υποκαταστήσει ότι παραδοσιακό υπήρχε στο παρελθόν.
Δ)Χρηματιστηριακά οι ελληνικές τράπεζες είναι αδιάφορες, είναι περιχαρακωμένες στην Ελλάδα – πλην Eurobank – με προβλέψιμο μέλλον και ότι είναι προβλέψιμο προεξοφλείται γρήγορα.
Ε)Ενώ τα αντικίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές είναι πολλά – πραγματικά πολλά – σε ένα βάθος λίγων ετών πολλά μπορεί να αλλάξουν.
Π.χ. ξεκινώντας από τις μικρές τράπεζες θεωρούμε ότι η Παγκρήτια με την εξυγιασμένη Attica bank θα μπορούσαν να συγχωνευθούν σε ένα βάθος χρόνου.
Στις μεγάλες συστημικές όντως υπάρχουν ισχυρά αντικίνητρα αλλά με όρους κερδοφορίας, όντως η συγχώνευση θα φέρει καλύτερες ημέρες, θα φέρει και πολλά προβλήματα, νέες εθελουσίες, νέο κλείσιμο καταστημάτων και πολλά άλλα…

Στο μέλλον εάν διαπιστωθεί ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι οριοθετημένο και έπιασε ταβάνι για λόγους εσόδων και κερδοφορίας οι τράπεζες και οι διοικήσεις τους θα μπορούσαν να εξετάσουν διάφορα σενάρια.
Όχι ακόμη τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει ίσως μετά τις επόμενες εκλογές… να είναι το νέο story της κυβέρνησης, να δημιουργήσει εθνικούς πρωταθλητές με βαρύνουσα σημασία στην οικονομία.
Ειδικά αυτό το τελευταίο δεν το γράφουμε τυχαία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης