Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Συγκρίνοντας 17 οικονομικά μεγέθη της Εθνικής και Πειραιώς ποια τα πήγε καλύτερα στο α΄ 6μηνο του 2021;

Συγκρίνοντας 17 οικονομικά μεγέθη της Εθνικής και Πειραιώς ποια τα πήγε καλύτερα στο α΄ 6μηνο του 2021;
Η διοίκηση Μεγάλου στην Πειραιώς τρέχει περισσότερο για να φθάσει τους υπολοίπους, π.χ. τον Μυλωνά στην Εθνική… και από ότι φαίνεται από το σχέδιο ανάκαμψης… πλησιάζει τις άλλες τράπεζες....με γρήγορο ρυθμό και όχι ασθμαίνοντας
Σχετικά Άρθρα

H ώρα των αποτελεσμάτων των τραπεζών, άρα και η ώρα των συγκρίσεων έφθασε.
Έως τώρα η Πειραιώς και η Εθνική τράπεζα ανακοίνωσαν αποτελέσματα α΄ 6μήνου 2021 και το βασικό ερώτημα ποιος τα πήγε καλύτερα.
Πήραμε 17 οικονομικά μεγέθη και αναλύουμε τόσο την Εθνική όσο και την Πειραιώς.

1)Με όρους απόλυτης επίδοσης δηλαδή βλέποντας στατικά τα τελικά μετά φόρων αποτελέσματα, προφανώς και η Εθνική τα πήγε καλύτερα αφού είχε κέρδη 575 εκατ έναντι ζημιών -2,45 δισεκ. η Πειραιώς.
Ωστόσο προβλημάτισε το γεγονός ότι η Εθνική τράπεζα είχε μόλις 18 εκατ κέρδη στο β΄ τρίμηνο του 2021, αναμένονταν περισσότερα.

2)Με όρους προ προβλέψεων εσόδων και αφαιρώντας τα έκτακτα η Εθνική πέτυχε επιδόσεις 354 εκατ έναντι 633 εκατ. της Πειραιώς.
Η Πειραιώς στο σκέλος αυτό τα πήγε πολύ καλύτερα, έδειξε ότι έχει πιο διευρυμένες πηγές εσόδων από την Εθνική τράπεζα.

3)Στις προμήθειες η Πειραιώς πέτυχε υψηλότερη επίδοση, ωστόσο και η Εθνική στον τομέα των προμηθειών αφυπνίζεται.

4)Η διαφορά στην πολιτική προβλέψεων είναι χαοτική, η Πειραιώς έπρεπε να πάρει προβλέψεις 3,3 δισεκ έναντι μόλις 147 εκατ της Εθνικής.
Εκεί που ξεκάθαρα υπερτερεί η Εθνική και αποτελεί τράπεζα αναφοράς είναι στον δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις – coverage NPEs ratio – με την Εθνική 66,8% έναντι 39% της Πειραιώς.
Όσο πιο υψηλός είναι αυτός ο δείκτης τόσο πιο επαρκείς προβλέψεις έχει μια τράπεζα.

5)Ως προς τα NPEs η Εθνική όντως βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση με μόλις 4 δισεκ. αλλά και η Πειραιώς βρίσκεται στα 6,6 δισεκ. μετά την νέα τιτλοποίηση sunrise 2.

6)Ως προς τα μελλοντικά κέρδη η Εθνική θα φθάσει στα 500 εκατ το 2022 ενώ η Πειραιώς λόγω της τελικής φάσης της εξυγίανσης της θα καθυστερήσει ακόμη τουλάχιστον 1 χρόνο για το 2023 ώστε να πετύχει παραπλήσιες επιδόσεις.

7)Ως προς τα κεφάλαια η Εθνική επιδεικνύει αξιοσημείωτη σταθερότητα με 5,49 δισεκ. έναντι 4,7 δισεκ. της τράπεζας Πειραιώς με όρους Tier 1 Capital.
Τα συνολικά κεφάλαια της Πειραιώς ανέρχονται σε 5,6 δισεκ.

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η Πειραιώς φαίνεται να έχει περισσότερες πηγές εσόδων και καλύτερες επιδόσεις σε βασικούς πυλώνες του ισολογισμού.
Η Εθνική έχει ισχυρά κεφάλαια και πολύ πιο καθαρό ισολογισμό από την Πειραιώς ενώ οι προβλέψεις της Εθνικής είναι πάρα πολύ υψηλές, οι υψηλότερες στον κλάδο.
Θα μπορούσε όμως να ειπωθεί ότι η Εθνική ξεκινάει από πολύ καλύτερη αφετηρία σύγκρισης, οπότε οι επιδόσεις της Πειραιώς αναλογικά είναι πολύ ενθαρρυντικές.
Η διοίκηση Μεγάλου στην Πειραιώς τρέχει περισσότερο για να φθάσει τους υπολοίπους, π.χ. τον Μυλωνά στην Εθνική… και από ότι φαίνεται από το σχέδιο ανάκαμψης… πλησιάζει τις άλλες τράπεζες.
Στην ζωή μας αρέσει να παρακολουθούμε τον πρώτο αλλά μας εντυπωσιάζει και αυτός που κάνει δυναμική επαναφορά.
eunikkkpieraia_BN.png
PeiraBN1111_1.png
EunikhtrapezaBN1.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης