Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ποια είναι η καλύτερη λύση κρατικός πυλώνας ή ιδιωτικοποίηση για τις δημόσιες τράπεζες; Κράτος Vs Πειραιώς

Ποια είναι η καλύτερη λύση κρατικός πυλώνας ή ιδιωτικοποίηση για τις δημόσιες τράπεζες; Κράτος Vs Πειραιώς
Ποια είναι η καλύτερη λύση για τις κρατικές τράπεζες; Μεταξύ τους συγχώνευση ή ιδιωτικοποίηση τύπου Πειραιώς;
Η άποψη μας θα είναι σαφής.
Η καλύτερη λύση είναι η ιδιωτικοποίηση τύπου Πειραιώς και όχι η κρατικοποίηση για τους εξής λόγους.
1)To μοντέλο της δημιουργίας κρατικού πυλώνα στις τράπεζες με την συγχώνευση ΑΤΕ και ΤΤ, δεν φαίνεται να μπορεί να σταθεί επιχειρηματικά πέραν των άλλων και γιατί υπάρχει σοβαρή έλλειψη κεφαλαίων.
Ωστόσο, λαμβάνοντας την υφιστάμενη δομή της καθαρής θέσης της ΑΤΕ που ουσιαστικά αν αφαιρεθούν οι προνομιούχες μετοχές δεν έχει κεφάλαια και με δεδομένο ότι το ΤΤ διαθέτει με βάση το α΄ 6μηνο 853 εκατ  ευρώ κεφάλαια τα οποία μειώνονται λόγω των υποαξιών ομολόγων το νέο σχήμα αν αποφασιζόταν συγχώνευση κρατικών τραπεζών θα χρειαζόταν τουλάχιστον 1,5 δις ευρώ κεφάλαια ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά όλα τα κεφαλαιακά ζητήματα.
Το ΤΤ διαθέτει ουσιαστικά μόνο ένα βασικό πλεονέκτημα την πλεονάζουσα ρευστότητα 4,7 δις ευρώ από καταθέσεις.
Τα δάνεια διαμορφώνονται στα 8 δις ευρώ και οι καταθέσεις στα 12,69 δις ευρώ.
Στην ΑΤΕ οι καταθέσεις διαμορφώνονται στα 19,8 με 19,9 δις ευρώ με βάση τα τρέχοντα στοιχεία.
Ποιο είναι το συμπέρασμα ότι μια συγχώνευση ΑΤΕ με ΤΤ σε καμία περίπτωση δεν είναι βέβαιο ότι θα βοηθήσει την ΑΤΕ ενώ ελλοχεύει πολύ σοβαρός κίνδυνος το ΤΤ να παρασυρθεί σε επικίνδυνα μονοπάτια και ο εκτροχιασμός και οι αποκλίσεις από την ορθή πορεία να είναι συχνό φαινόμενο στο μέλλον.
Η κρατικοποίηση ή η δημιουργία κρατικού πυλώνα δεν μπορεί να εγγυηθεί την βιωσιμότητα δεν μπορεί να εγγυηθεί την ανάπτυξη και το κυριότερο θέτει σε κίνδυνο την δομή της ΑΤΕ και του ΤΤ.
Η Τρόικα πάντως μπορεί να έχει αναφέρει ότι η κυβέρνηση αποφασίζει για το μέλλον των τραπεζών αλλά σε κάθε περίπτωση έχει εμμέσως πλην σαφώς αναφέρει ότι δεν διάκειται θετικά στην δημιουργία κρατικού πυλώνα ή απλούστερα έχει απορρίψει αυτό το ενδεχόμενο εμμέσως πλην σαφώς.
2)Η ενοποίηση των κρατικών τραπεζών μπορεί να στηρίζεται στο εύκολο επιχείρημα ότι το κράτος είναι ο βασικός μέτοχος ωστόσο αν υπάρξει ενοποίηση το νέο σχήμα θα αδρανοποιηθεί λόγω δομικών αδυναμιών.
3)Η πρόταση της Πειραιώς έχει ένα βασικό πλεονέκτημα θα είναι καλύτερα αφομοιώσιμες  οι κρατικές τράπεζες σε ένα ιδιωτικό μοντέλο ανάπτυξης.
Βέβαια για να μπορέσει η πρόταση της Πειραιώς να ευδοκιμήσει θα πρέπει να βελτιωθεί σε επίπεδο τιμήματος και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η τράπεζα.
Σχεδιάζει ένα μείγμα αύξησης και ομολογιακού μετατρέψιμου σε μετοχές με στόχο να ενισχύσει τα κεφάλαια της και να προχωρήσει στην στρατηγική της κίνηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης