Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα): Ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον, Ηρακλής και φιλόδοξα σχέδια στήριξαν τις ελληνικές τράπεζες

Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα): Ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον, Ηρακλής και φιλόδοξα σχέδια στήριξαν τις ελληνικές τράπεζες
Το ουσιαστικό πρόβλημα είναι πώς θα βοηθήσουμε τις μικρές επιχειρήσεις να μεγαλώσουν, ανέφερε ο κ. Μυλωνάς
Η σταδιακή ομαλοποίηση στους τραπεζικούς ισολογισμούς θα έρθει, υπό την βοήθεια και του ευνοϊκότερου μακροοικονομικού περιβάλλοντος, εκτίμησε ο διευθύνων σύμβουλος Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.
Ο κ. Μυλωνάς αναγνώρισε ότι οι ελληνικές τράπεζες στηρίχθηκαν από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), οι οποίες ήρθαν σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μεγάλη πρόοδο που έχουν σημειώσει οι ελληνικές τράπεζες ως προς τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), καθώς και στο ρόλο που θα διαδραματίσουν στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Σπάνια οικονομική συγκυρία

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μία σπάνια οικονομική συγκυρία, η οποία παρουσιάζεται μόνο κάθε 20 χρόνια και για να μην χαθεί η ευκαιρία αυτή, όπως είπε, θα πρέπει να αξιοποιηθούν με σύνεση οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο κ. Μυλωνάς τόνισε ότι μετά τις «τιτλοποιήσεις», τα «παλαιά» NPEs θα υποχωρήσουν κάτω από τα 12 δισ. ευρώ συνολικά, με το ποσοστό τους να διαμορφώνεται περίπου στο 8%, γεγονός που επιβεβαιώνει τη μεγάλη πρόοδο.
Παράλληλα επισήμανε ότι οι δανειολήπτες με δυσκολίες πληρωμής που σχετίζονται με τον covid-19, θα αντιστοιχούν σε ποσοστό λιγότερο από το 20% των δανείων που εισήλθαν σε καθεστώς αναστολής πληρωμών.

Να αλλάξει η επιχειρηματική δομή της οικονομίας

Ο κ.Μυλωνάς υπογράμμισε  ότι ο ρόλος των τραπεζών θα είναι πολύ σημαντικός στην προοπτική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και υποστήριξε ότι θα πρέπει να αλλάξει η επιχειρηματική δομή της οικονομίας, να δημιουργηθούν πιο δυναμικές, ανταγωνιστικές και βιώσιμες επιχειρήσεις.
«Οι τράπεζες θα έχουν τη σημαντική ευθύνη να κατευθύνουν κεφάλαια προς τους πιο παραγωγικούς τομείς και ταυτόχρονα να δώσουν τις κατάλληλες συμβουλές στους πελάτες τους» είπε ο κ.Μυλωνάς, τονίζοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να εντοπίσουν και να στηρίξουν τις πιο βιώσιμες και δυναμικές μικρές επιχειρήσεις, έτσι ώστε αυτές να επενδύσουν στην παραγωγικότητα και να οδηγήσουν σε ισχυρότερη ανάπτυξη.

Επενδύσεις

Το ερώτημα είναι πώς η πιστωτική επέκταση μπορεί να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να χρηματοδοτήσει μία βιώσιμη και μακροχρόνια ανάπτυξη της οικονομίας.
Όπως είπε, ένας παράγοντας που θα συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου αυτού είναι οι επενδύσεις.
«Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου στην Ελλάδα διαμορφώνονται μόλις στο 11% του ΑΕΠ και για να επιτευχθεί μακροπρόθεσμα μία βιώσιμη ανάπτυξη θα πρέπει σχεδόν να διπλασιαστούν.
Αυτό σημαίνει μία μέση ετήσια αύξηση της τάξης των 15 δισ. ευρώ για τα επόμενα 5 χρόνια» υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας.

Τραπεζοκεντρική η οικονομία

«Από τη στιγμή που η ελληνική οικονομία είναι «τραπεζοκεντρική», οι τράπεζες θα παρέχουν το μεγαλύτερο μέρος των απαιτούμενων χρηματοδοτήσεων, σε συνδυασμό με το Ταμείο Ανάκαμψης» είπε ο κ.Μυλωνάς, ο οποίος προειδοποίησε ότι δεν θα μπορέσουν να επιτύχουν στην προσπάθειά τους, εάν δεν εφαρμοστούν τα κατάλληλα μέτρα.
Όπως είπε, πολιτικές για παράδειγμα που θα οδηγούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να συμμορφωθούν με τους «κανόνες του παιχνιδιού», ή πολιτικές όπως η προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη διαφάνεια στις συναλλαγές, θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά.
Παράλληλα, τόνισε ότι η εφαρμογή μέτρων που θα παρέχουν κίνητρα συγχώνευσης στις μικρές επιχειρήσεις, όπως η απευθείας πρόσβαση στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, μπορούν να αποτελέσουν το προσδοκώμενο κέρδος που θα κινητοποιήσει τις μικρές επιχειρήσεις να εκσυγχρονιστούν, να γίνουν παραγωγικότερες και πιο συνεπείς φορολογικά.
«Είναι θετικό ότι πολλές από αυτές τις πολιτικές αποτελούν ήδη μέρος του κυβερνητικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος» επεσήμανε ο κ.Μυλωνάς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης