Τραπεζικά νέα

Πειραιώς και Alpha άντλησαν 2,18 δισ. από αυξήσεις κεφαλαίου… ωραία… πότε θα υλοποιηθούν οι επόμενες αυξήσεις 5-6 δισ

Πειραιώς και Alpha άντλησαν 2,18 δισ. από αυξήσεις κεφαλαίου… ωραία… πότε θα υλοποιηθούν οι επόμενες αυξήσεις 5-6 δισ
Με ρεαλιστικά κριτήρια ο πραγματικός γύρος των αναπτυξιακών αυξήσεων κεφαλαίου δεν έχει ακόμη ξεκινήσει... θα έρθει τέλη του 2022 με μέσα 2023.
Σχετικά Άρθρα

Δύο τράπεζες η Πειραιώς και η Alpha bank έχουν υλοποιήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1,38 δισεκ. και 800 εκατ αντίστοιχα ή συνολικά 2,18 δισεκ.
Οι αυξήσεις ήταν επιτυχής αλλά όχι επαρκείς…όπως θα αποδειχθεί…
Επίσης η Εθνική τράπεζα και η Eurobank έχουν επικοινωνήσει ότι δεν σχεδιάζουν αύξηση κεφαλαίου για το ορατό μέλλον.
Όμως θα αποδειχθεί ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου Πειραιώς και Alpha…είναι προεόρτια για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) 6 δισ που θα ακολουθήσουν τέλη 2022 με μέσα του 2023.
Στο τραπεζικό σύστημα τον νέο γύρο αυξήσεων κεφαλαίου θα καθορίσουν η Εθνική και η Eurobank.
Ειδικά η Eurobank με αύξηση κεφαλαίου στο μέλλον εκτινάσσεται χρηματιστηριακά, οπότε εκ των πραγμάτων θα ακολουθήσουν και οι άλλες τράπεζες.
Μπορεί το ζήτημα της απόδοσης κεφαλαίων ROE να προβάλλεται ως επιχείρημα για να μην υλοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου - περισσότερα κεφάλαια σημαίνει ότι οι μέτοχοι θα απαιτούν και περισσότερ ακέρδη αλλά στην πράξη η μάχη στις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις θα ανάψει προσεχώς...

Με ρεαλιστικά κριτήρια ο πραγματικός γύρος των αναπτυξιακών αυξήσεων κεφαλαίου δεν έχει ακόμη ξεκινήσει... θα έρθει τέλη του 2022 με μέσα 2023.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου της τρέχουσας περιόδου δεν είναι αναπτυξιακές παρ΄ ότι έτσι βαφτίζονται.
Περισσότερο συνδέονται με την εξυγίανση των ισολογισμών και των NPEs παρά με την ανάπτυξη.
Η Alpha bank αναφέρει ότι υλοποιεί αύξηση 800 εκατ για ανάπτυξη, έχει βάσει αληθείας αλλά τα 800 εκατ δεν επαρκούν για ανάπτυξη.

Πότε θα έρθουν οι πραγματικές αναπτυξιακές αυξήσεις κεφαλαίου;

Οι πραγματικές αναπτυξιακές αυξήσεις κεφαλαίου θα έρθουν τέλος του 2022 δηλαδή σε 18 μήνες από σήμερα και θα ολοκληρωθούν έως τα μέσα του 2023 δηλαδή σε 24 μήνες από σήμερα.

1)Η Eurobank θα υλοποιήσει αναπτυξιακή αύξηση κεφαλαίου 1,5 δισεκ. ευρώ και μαζί με τα κέρδη 500 εκατ θα ενισχύσει τα κεφάλαια της κατά 2 δισεκ. δηλαδή από 5,3 δισεκ. σε 7,3 δισεκ. ευρώ.
Ταυτόχρονα το DTC η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση θα μειωθεί κατά 1,2 δισεκ. ευρώ.
Το DTC είναι χρηματιστηριακό και όχι εποπτικό κεφαλαιακά πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες.

2)Η Εθνική τράπεζα επίσης έως το τέλος του 2022 θα έχει υλοποιήσει αναπτυξιακή αύξηση 1 δισεκ. και μαζί με τα κέρδη 400-450 εκατ θα αυξήσει τα κεφάλαια από 5,85 δισεκ. – εκτίμηση τέλος του 2022 - σε 7,3 δισεκ. ευρώ.
Ταυτόχρονα το DTC η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση θα μειωθεί κατά 800-900 εκατ. ευρώ.
Η Εθνική αναφέρει ότι δεν χρειάζεται αύξηση κεφαλαίου και μάλιστα σχεδιάζει και επιστροφή κεφαλαίου 500 εκατ αλλά θα καταλήξει να υλοποιεί αύξηση κεφαλαίου λόγω... Eurobank

3)Η τράπεζα Πειραιώς έως τα μέσα του 2023 θα έχει υλοποιήσει αναπτυξιακή αύξηση 1,5 με 1,8 δισεκ. και μαζί με τα κέρδη 350-400 εκατ θα αυξήσει τα κεφάλαια από 4,9 δισεκ. σε 7 με 7,2 δισεκ. ευρώ.
Ταυτόχρονα το DTC η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση θα μειωθεί κατά 1,2 δισεκ. ευρώ.

4)Η Alpha bank έως τα μέσα του 2023 θα έχει υλοποιήσει αναπτυξιακή αύξηση 1,5 δισεκ. και μαζί με τα κέρδη 450 εκατ θα αυξήσει τα κεφάλαια από 5,4 δισεκ. σε 7 δισεκ. ευρώ.
Ταυτόχρονα το DTC η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση θα μειωθεί κατά 900 εκατ. ευρώ.
Το άθροισμα των πραγματικών αναπτυξιακών αυξήσεων κεφαλαίου θα είναι 5,5 με 5,8 δισεκ. ευρώ και θα υλοποιηθούν στον χρονικό ορίζοντα τέλη του 2022 με μέσα του 2023.

Οι αυξήσεις κεφαλαίου του 2021 είναι προεόρτια.

Οι τράπεζες θα διαθέτουν παραπλήσια κεφάλαια περίπου 7 δισεκ ευρώ η κάθε μια ή 28 δισεκ. και με τα κεφάλαια αυτά θα ξεκινήσει η πραγματική χρηματοδότηση και μόχλευση της οικονομίας.

Γιατί νέες αυξήσεις κεφαλαίου;

Οι τράπεζες θα επανέλθουν στην κανονικότητα και τότε θα επιστρέψουν και τα βασικά στοιχεία ανταγωνισμού, όπως οι συγκρίσεις στο χρηματιστήριο, οι αποτιμήσεις με όρους P/BV χρηματιστηριακή τιμή προς ίδια κεφάλαια και P/E δηλαδή χρηματιστηριακή τιμή προς κέρδη.
Ας πάρουμε μια υπόθεση εργασίας.
Η Eurobank στο τέλος του 2022 υλοποιεί αύξηση κεφαλαίου 1,5 δισεκ. ευρώ.
Με τρέχουσα αποτίμηση 3,1 δισεκ. θα βρεθεί στα 4,6 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία και τα κεφάλαια της θα είναι λίγο πάνω από 7 δισεκ. οπότε αυτό μεταφράζεται σε P/BV 0,65 ή 0,68 επίπεδα που θα δικαιολογούνται από την οριστική εξυγίανση και την πορεία κερδοφορίας (500 εκατ ετησίως).
Η χρηματιστηριακή αξία ωστόσο υπολογίζουμε της Eurobank θα είναι περίπου 5,3 δισεκ. η τότε τρέχουσα και η νέα αύξηση οπότε η σχέση P/BV διαμορφώνεται σε 0,75
Να σημειωθεί ότι το Fairfax ο βασικός μέτοχος της Eurobank θα ξεκινήσει την σταδιακή αποεπένδυση από τα μέσα του 2022 και σε βάθος χρόνου.
Αρχικά θα μπορούσε να διαθέσει το 7% από το 31% που κατέχει.

Σε ποιες τιμές;

Ίσως η σημαντικότερη ερώτηση, σε ποιες τιμές θα υλοποιηθούν οι μελλοντικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου;
Εκτιμούμε ότι σε διάστημα 18 με 24 μηνών από σήμερα οι χρηματιστηριακές τιμές των τραπεζικών μετοχών θα βρίσκονται υψηλότερα 50% με 60% και το σενάριο αυτό συνάδει με την νέα αναθεωρημένη εκτίμηση ότι για κάποιους μήνες θα επικρατήσει στασιμότητα στις τραπεζικές μετοχές και θα ξεκινήσει μια ανάκαμψη από αρχές 2022.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Eurobank 1,10-1,15 ευρώ σε βάθος 24 μηνών
Εθνική τράπεζα 3,5-3,8 ευρώ σε βάθος 24 μηνών
Πειραιώς 2,2-2,3 ευρώ σε βάθος 24 μηνών
Alpha bank 1,6 ευρώ σε βάθος 24 μηνών

Με βάση αυτές τις τιμές ή περίπου σε αυτές τις τιμές θα καθοριστούν και οι μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου και οι τιμές των αυξήσεων που θα φέρουν ένα μικρό discount και όλες θα πραγματοποιηθούν με εξάσκηση δικαιωμάτων προτίμησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης