Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Alpha Βank: Πάνω από τα 2 δισ. ευρώ θα διαμορφωθεί το πράσινο χαρτοφυλάκιο το 2021

Alpha Βank: Πάνω από τα 2 δισ. ευρώ θα διαμορφωθεί το πράσινο χαρτοφυλάκιο το 2021

Η Alpha bank, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ενσωμάτωση των κριτηρίων της «πράσινης μετάβασης» για έργα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, έργα αειφορίας, διαχείρισης απορριμμάτων μέσω σύμπραξης Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, πράσινα κτίρια. κ.α 

Σχετικά Άρθρα
Πάνω από 2 δισ. ευρω υπολογίζεται να διαμορφωθεί στα τέλη του χρόνου το «πράσινο» δανειακό χαρτοφυλάκιο της Alpha bank το οποίο αφορά κυρίως ενεργειακά έργα, εκ των οποίων στα περισσότερα έχουν ενσωματωθεί τα κριτήρια περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης ( ESG ).
Η Alpha bank, τα τελευταία χρόνια, κατά τις χρηματοδοτήσεις της έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ενσωμάτωση των ανωτέρω κριτηρίων για έργα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, έργα αειφορίας, διαχείρισης απορριμμάτων μέσω σύμπραξης Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, πράσινα κτίρια. κ.α
Εξάλλου, οι χρηματοδοτήσεις και επενδύσεις οι οποίες ενσωματώνουν τα κριτήρια Περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης λαμβάνονται πλέον υπόψη τόσο από τους οίκους αξιολόγησης, όσο και από τις εποπτικές αρχές από ΕΚΤ και SSM.
Τα ίδια κριτήρια επίσης αφορούν στο πράσινο αποτύπωμα στην οικονομία και τη θετική επίπτωση στην κοινωνία και τη διακυβέρνηση (διαφάνεια και λογοδοσία), όπως συμβαίνει για τα έργα ΑΠΕ, την διαχείριση Περιβάλλοντος.

Οι σημαντικότερες χρηματοδοτήσεις

Το πράσινο χαρτοφυλάκιο της Alpha bank περιλαμβάνει χρηματοδοτήσεις με την μορφή project finance για έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ( φωτοβολταϊκά, Αιολικά ) για τις εταιρείες Μυτιληναίος, MOH, χρηματοδοτήσεις της Lamda Developments Αιολικά Πάρκα για την Γαλλική κοινοπραξία Total – Εren ( Π. Μουράτογλου, το 30% της χρηματοδότησης του κοινοπρακτικού δανείου, ύψους 400 εκατ. ευρώ του ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή ( με δυο έργα ΣΔΙΤ ) στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων ), έργα ανάπλασης όπως ο Πύργος του Πειραιά από την εταιρεία ακινήτων Dimand ενω περιλαμβάνεται και μια χρηματοδότηση ύψους 160 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη υπερπολυτελών κατοικιών στην περιοχή της Βούλας από τον αμερικανικό οίκο Hines.
Η συγκεκριμένη επένδυση μάλιστα επιλέχθηκε, όπως λέγεται από τον ίδιο τον επενδυτή της αμερικανικής εταιρείας.

Έργα διαχείρισης απορριμμάτων

Χαρακτηριστικά παραδείγματα των νέων μορφών χρηματοδότησης είναι τα δυο έργα διαχείρισης απορριμμάτων της Τέρνα Ενεργειακή σε Πελοπόννησο και Ήπειρο.
Το πρώτο έργο αφορά το μεγαλύτερο έργο ολοκληρωμένης Διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα ( αποκομιδής, μεταφόρτωσης, επεξεργασίας ) με την μορφή ΣΔΙΤ και έχει υπογραφεί με ανάδοχο την Τέρνα μια επένδυση ύψους 160 εκατ. ευρώ η οποία χρηματοδοτείται με 60 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ και δομημένης χρηματοδότησης – με βάση την πρόοδο των εργασιών - 80 εκατ. ευρώ από την Alpha bank.
Η μονάδα έχει δυναμικότητα 200 χιλ τόνων και υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα ταμειακών ροών.
Επίσης, όπως προβλέπει το επιχειρηματικό σχέδιο, αυτό θα πραγματοποιηθεί χωρίς επιπλέον επιβάρυνση του κράτους και των πολιτών καθώς οι αμοιβές διαθεσιμότητας θα καλύπτονται από τα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη που ήδη εισπράττει η τοπική αυτοδιοίκηση.
Το δεύτερο έργο διαχείρισης απορριμμάτων της Τέρνα αφορά μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων με δυναμικότητα 105 χιλ τόνων μια επένδυση 52,6 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 25 εκατ. ευρώ είναι ιδια κεφάλαια και τα υπόλοιπα δανεισμός.
Εκτός από την μονάδα επεξεργασίας λειτουργεί και μονάδα βιοαερίου 1GW.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης