Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το φάρμακο για πάσα λογιστική ανακρίβεια και απόκρυψη οικονομικών στοιχείων βρέθηκε και είναι Ελληνικής πατέντας

Το φάρμακο για πάσα λογιστική ανακρίβεια και απόκρυψη οικονομικών στοιχείων βρέθηκε και είναι Ελληνικής πατέντας
H ΤτΕ θα ελέγξει για τυχόν ευθύνες επί παραβιάσεων του ν.4261/2014 όπως πχ. του άρθρου 59 και των σχετικών διατάξεων του Κανονισμού ΕΕ αριθ. 575/ 2013;
Σχετικά Άρθρα

Αυτό που βιώνουμε με τις εξελίξεις στην Attica bank κυριολεκτικά δεν έχει προηγούμενο.
Το εποπτικό φάρμακο στο οποίο αναφερόμαστε λέγεται πλέον «αλλαγή λογιστικής εκτίμησης».
Πρόκειται για ένα συνδυασμό που περιλαμβάνει ιδιότητες που θεραπεύουν κάθε ασθένεια των οικονομικών καταστάσεων μιας Τράπεζας (συμπεριλαμβανομένης της δόλιας ή έστω ανεύθυνης σύνταξής τους) και επιπλέον, παράγει πλούτο αντισωμάτων που επαρκούν όχι μόνον για την αποφυγή κάθε κύρωσης εις βάρος των υπευθύνων αλλά χτίζει και ένα τείχος ανοσίας υπέρ αυτών που εποπτεύουν τις υποχρεώσεις των Πιστωτικών Ιδρυμάτων έναντι των καταθετών, πελατών και επενδυτών τους.
(Κρίμα που δεν επέκτειναν τις αλλαγές των λογιστικών τους εκτιμήσεων λίγο παραπάνω εκεί στην Attica bank ώστε να βγάλουν μια φορά - τιμής ένεκεν - κάποιο κέρδος επιτέλους και στην συνέχεια ας το διέγραφαν και πάλι με βάση νέες διορθωτικές λογιστικές εκτιμήσεις)
Εμείς ως bankingnews (ΒΝ) θα αναλάβουμε - αυτόκλητα ως συνήθως - καθήκοντα και υπηρεσίες φαρμακοεπαγρύπνησης!
Θα δούμε λοιπόν μετά την κυκλοφορία του θαυματουργού φαρμάκου (και να είστε σίγουροι πως θα εξετάζουμε κάθε μέρα που περνάει τις σχετικές αντιδράσεις) ποιές θα είναι οι πρωτοβουλίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της ΤτΕ στην κατεύθυνση διάγνωσης ευθυνών.
Άραγε θα ισχύσει το γνωστό στις κυρωτικές αποφάσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αξίωμα «όφειλες να γνωρίζεις» ή θα ισχύσει το … είπα-ξείπα στις λογιστικές καταστάσεις.
Σημαντικό το ερώτημα διότι συνδυάζεται με ατομικές κυρώσεις για χειραγώγηση αγοράς.
Ομοίως, η ΤτΕ θα ελέγξει για τυχόν ευθύνες επί παραβιάσεων του ν.4261/2014 όπως πχ. του άρθρου 59 και των σχετικών διατάξεων του Κανονισμού ΕΕ αριθ. 575/ 2013;
Θα θυμίσουμε σχετικά ότι πριν αρκετά χρόνια στην Attica bank επιβλήθηκε υψηλότατο για την εποχή πρόστιμο από την ΤτΕ κατόπιν διαπίστωσης εσφαλμένων λογιστικών εγγραφών με συνέπεια ανακριβή δημοσιοποίηση οικονομικών στοιχείων (ΕΤΠΘ 300 / 28.7.2010).
Πταίσμα σε σχέση με τα τρέχοντα ζητήματα!

ΥΓ. Τα βέλη μας δεν στρέφονται στην KPMG ως εταιρεία.
Στρέφονται ωστόσο ξεκάθαρα στις πρακτικές όλων των ελεγκτών να κάνουν επιφανειακή δουλειά σε σχέση με τον πιστωτικό κίνδυνο, να μην χαλάνε χατίρια και να μην φέρνουν σε δύσκολη θέση τους πελάτες τους αλλά και τις εποπτικές αρχές.
Αυτό αφορά όλες τις εταιρείες και ιδιαίτερα τις big 5.
Όταν το 2011 η Blackrock έκανε AQR στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια βρήκε (παρά την ομίχλη που είχε να αντιμετωπίσει τότε) πρόσθετες ανάγκες προβλέψεων ύψους 48 δισ ευρώ.
Άνοιξε καμία μύτη τότε;
Η μήπως άνοιξε αργότερα όταν τα NPEs ξεπέρασαν τα 100 δις; Αντίθετα.
Οι δουλειές αυξήθηκαν κατακόρυφα για τις ανάγκες εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων!

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης