Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πως θα κατανεμηθούν τα 1,2 δισ. στην Πειραιώς; - Ελλάδα 145 εκατ, ΤΧΣ 360 εκατ, εξωτερικό 700 εκατ – Οι προσφορές 6 δισ

Πως θα κατανεμηθούν τα 1,2 δισ. στην Πειραιώς; - Ελλάδα 145 εκατ, ΤΧΣ 360 εκατ, εξωτερικό 700 εκατ – Οι προσφορές 6 δισ
Η αποτίμηση της Πειραιώς μετά την αύξηση θα είναι 0,28 P/BV δηλαδή χρηματιστηριακή τιμή προς ίδια κεφάλαια και μετά μια δίκαιη τιμή θα μπορούσε να είναι στα 0,38 με 0,40
Σχετικά Άρθρα

Στα 6 δισεκ. ή συνολική υπερκάλυψη 5 φορές του ζητούμενου ποσού θα σημειωθεί στην δημόσια προσφορά της Τράπεζας Πειραιώς που θα ξεκινήσει 21 Απριλίου 2021 μετά τις εγκρίσεις που θα ληφθούν στις 7 Απριλίου από την Γενική Συνέλευση.

Που θα σταθεροποιηθεί η μετοχή πριν την δημόσια προσφορά;

Αρχικά θα υλοποιηθεί reverse split με αύξηση της ονομαστικής αξίας από 6 ευρώ σε 99 ευρώ με ταυτόχρονη μείωση των μετοχών από 831 εκατ. σε 50,36 εκατ. μετοχές.
Η σχέση παλαιών προς νέων μετοχών καθορίστηκε σε 16,5 υφιστάμενες μετοχές προς 1 νέα μετοχή.
Εν συνεχεία τα 99 ευρώ ονομαστικής αξίας μειώνονται σε 1 ευρώ με δημιουργία ειδικού αποθεματικού ύψους 4,93 δισ. ευρώ, δηλαδή όλου του μετοχικού κεφαλαίου χωρίς όμως να αλλάξει ο αριθμός των κοινών μετοχών.
Κοινώς η τράπεζα Πειραιώς θα έχει 50,36 εκατ. νέες μετοχές πριν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,2 δισ. ευρώ.
Μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, η μετοχή της Πειραιώς θα πρέπει να σταθεροποιηθεί μεταξύ 0,10 και 0,20 ευρώ με όρους αποτίμησης προ του reverse split.
Το 1 ευρώ ονομαστική αξία της Πειραιώς θα ισούται με 0,06 ευρώ σε τρέχουσες τιμές.

Η Πειραιώς δεν θα δικαιολογεί αποτίμηση πάνω από την Εθνική τράπεζα 

Η αποτίμηση της Πειραιώς μετά την αύξηση θα είναι 0,28 P/BV δηλαδή χρηματιστηριακή τιμή προς ίδια κεφάλαια και μετά μια δίκαιη τιμή θα μπορούσε να είναι στα 0,38 με 0,40 από 0,44 που αποτιμάται η Εθνική τράπεζα.
Αυτό μεταφράζεται σε άνοδο για την Πειραιώς περίπου 40% με 50% σε μέσους όρους για την χρηματιστηριακή τιμή.
Η αποτίμηση της Πειραιώς θα μπορούσε να ανέλθει από 1,3 με 1,4 δισεκ. στα 1,9 με 2 δισεκ. ευρώ.

Πως θα συμπεριφερθεί η μετοχή; - Πότε θα ενδείκνυται για αγορά η μετοχή;

Λαμβάνουμε υπόψη ότι η τιμή της αύξησης θα είναι 1 ευρώ ανά μετοχή.
Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να αναρριχηθεί έως τα 1,5 με 1,6 ευρώ Χ 1,25 δισεκ. μετοχές σημαίνει 1,87 με 2 δισεκ. ευρώ συνολική χρηματιστηριακή αξία.
Αυτή η άνοδος θα μπορούσε να σημειωθεί σε ελάχιστες ημέρες.
Πρέπει να καταστεί κατανοητό ότι δεν θα υπάρξει αέναο ράλι, επειδή πολλοί το λένε… αλλά ελάχιστοι το εξηγούν.
Επίσης και με εξαίρεση τις πρώτες ημέρες που εύλογα θα επικρατήσει ευφορία, αυτό δεν θα έχει διάρκεια, καθώς η σύγκριση με τις άλλες τράπεζες θα είναι συνεχής.
Ναι θα κλείσει η ψαλίδα αλλά η Πειραιώς δεν θα ξεπεράσει την Εθνική και την Eurobank εάν αυτό συμβεί τουλάχιστον για το ορατό μέλλον θα θεωρηθεί η μετοχή υπερτιμημένη
Η Πειραιώς θα έχει αποτίμηση χαμηλότερη από την Εθνική τράπεζα και σε απόλυτα μεγέθη και σε όρους P/BV που είναι η ορθολογική σύγκριση.
Επίσης η Πειραιώς μετά την ολοκλήρωση της εξυγίανσης της θα βρεθεί με 4,5 δισεκ. κεφάλαια που σημαίνει ότι θα διαθέτει σχεδόν 90% σχέση DTC αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση προς ίδια κεφάλαια.
Η μετοχή της Πειραιώς θα ενδείκνυται για αγορά εάν μετά την αύξηση η μετοχή κινηθεί σταδιακά και λελογισμένα σε υψηλότερα επίπεδα, ώστε να φθάσει στο fair value.
Κινήσεις εντυπώσεων 2-4 ημερών μάλλον θα πρέπει να προβληματίσουν.

Πότε θα ενδείκνυται για πώληση η μετοχή της Πειραιώς;

Εάν στηθεί πάρτι από τους νέους επενδυτές, που αγόρασαν την Πειραιώς κατά 95,8% με τα 1,2 δισεκ. ευρώ, οι μέτοχοι θα πρέπει να έχουν επίγνωση πότε να αποκομίσουν το κέρδος τους εάν είναι βραχυπρόθεσμοι επενδυτές, εάν είναι μακροπρόθεσμοι δεν θα επηρεαστούν από ότι θα συμβεί βραχυπρόθεσμα.
Κατά την άποψη μας, το μέτρο σύγκρισης για πώληση της μετοχής της Πειραιώς θα είναι το κριτήριο, του πόσο κοντά θα προσεγγίσει την αποτίμηση της Εθνικής τράπεζας.
Το από κοντά και αγαπημένοι δεν ισχύει στην προκειμένη αλλά από μακριά και αγαπημένοι ως προς την σύγκριση Πειραιώς και Εθνικής τράπεζας.

Τι πρέπει να ξέρουμε για την δημόσια προσφορά της Πειραιώς;

-Η συνδυαστική αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς θα περιλαμβάνει δημόσια προσφορά στην Ελλάδα και ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό.

-Η αύξηση κεφαλαίου θα είναι ύψους 1,2 δισεκ. ευρώ

-Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου θα είναι 1 ευρώ και θα εκδοθούν 1,2 δισεκ. μετοχές.

Η Πειραιώς μετά την αύξηση θα κατέχει 1,25 δισεκ. μετοχές.

Τι θα επενδύσουν μικρομέτοχοι και Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας;


Οι επενδυτές από την Ελλάδα μικρομέτοχοι και θεσμικοί θα εισφέρουν 145 με 147 εκατ ευρώ καλύπτοντας το 12% της αύξησης κεφαλαίου.
Οι προσφορές στην Ελλάδα θα υπερκαλύψουν πάνω από 2,5 φορές το ελληνικό βιβλίο προσφορών.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα εισφέρει 360 εκατ ευρώ ώστε από το 61,35% να μειωθεί στο 32%.
Να σημειωθεί ότι το ΤΧΣ θα κατέχει μετά το reverse split επί της ουσίας το 2,8% της Πειραιώς και με τα 360 εκατ ευρώ που θα εισφέρει στην αύξηση των 1,2 δισεκ. θα φθάσει να ελέγχει το 32% της τράπεζας Πειραιώς από 61,35%.

Οι προσφορές των ξένων στα 5 δισ;

Οι ξένοι επενδυτές με τα 700 εκατ που θα επενδύσουν, θα ελέγχουν το 59% με 60% των νέων και παλαιών μετοχών της τράπεζας Πειραιώς.

Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι σχεδόν το 50% των προσφορών για την αύξηση κεφαλαίου είναι hedge funds δηλαδή για τα 700 εκατ που θα καλύψουν οι ξένοι και υπάρχουν προσφορές 5 δισεκ. τα μισά περίπου 2,5 δισεκ. είναι hedge funds.

Το 1,2 δισεκ. νέων κεφαλαίων αγοράζει το 96% των 4,5 δισεκ. κεφαλαίων της τράπεζας.

Κανείς ξένος ή έλληνας επενδυτής – πλην του ΤΧΣ – δεν μπορεί να έχει ποσοστό άνω του 10%.
Μεταξύ πολλών λόγων χρειάζονται εγκρίσεις καταλληλότητας από τις εποπτικές αρχές.

Ο Paulson θα συμμετάσχει με περίπου με 85 εκατ ευρώ για να κατέχει το 7% της τράπεζας Πειραιώς.
O Mistakidis επίσης θα εισφέρει περίπου 65 εκατ ευρώ.

Υπάρχουν επενδυτές – ξένοι προφανώς – που εισφέρουν έως και 250 με 300 εκατ έκαστος.
Τέτοια ζήτηση δεν θα καλυφθεί είναι 1000% βέβαιο αλλά θεωρητικά εάν υπήρχε επενδυτής που συμμετείχε με 250 ή 300 εκατ αυτό θα σήμαινε ότι θα κατείχε το 23% της τράπεζας Πειραιώς, αλλά αυτό είναι αδύνατο να συμβεί.

Τα παράγωγα θα συνεχίσουν να έχουν λειτουργική και νομική βάση

Η Πειραιώς στο τέλος της διαδικασίας, άντληση κεφαλαίων και εξυγίανση χαρτοφυλακίων θα διαθέτει 4,5 δισεκ. ευρώ κεφάλαια και 4 δισεκ. DTC αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση που σημαίνει σχεδόν 90% σχέση DTC προς ίδια κεφάλαια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης