Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τα χρήματα για τον Covid έγιναν καταθέσεις από επιχειρήσεις που δεν τα χρειάζονταν - Έρχονται σαρωτικές αλλαγές

Τα χρήματα για τον Covid έγιναν καταθέσεις από επιχειρήσεις που δεν τα χρειάζονταν - Έρχονται σαρωτικές αλλαγές

Οι τράπεζες μοίρασαν αφειδώς χρήμα στις "καλές" εταιρίες - Αλλάζουν άρδην τα κριτήρια χρηματοδότησης

Σχετικά Άρθρα
Tην ανισομέρεια στη ρευστότητα των επιχειρήσεων θα προσπαθήσουν να ισορροπήσουν τράπεζες και υπουργείο Οικονομικών που στο πλαίσιο των συζητήσεων οι οποίες έχουν ξεκινήσει διμερώς, καταλήγουν πως τα εργαλεία χρηματοδότησης θα πρέπει να διαφοροποιηθούν.

Χρειαζόμαστε πιο έξυπνα εργαλεία για να καλύψουν τη διαφορά μεταξύ εταιριών που πήραν πολλαπλάσια ρευστότητα και άλλων που δεν κατάφεραν να χρηματοδοτηθούν.

Ποιες είναι οι σημειολογικές παρατηρήσεις

  • Νοικοκυριά και επιχειρήσεις εμφανίζονται να έχουν ένα σημαντικό διαπίστευμα καταθέσεων ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ περίπου.
  • Για μεν τα νοικοκυριά οι αυξημένες καταθέσεις οφείλονται στη μειωμένη κατανάλωση και στις επιδοτήσεις στις δε επιχειρήσεις κυρίως λόγω της χρήσης χρηματοδοτικών εργαλείων και κυρίως δανείων με εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου. Είναι γνωστό πως κάποιες επιχειρήσεις επιδοτήθηκαν δύο και τρεις φορές λαμβάνοντας κεφάλαια που δεν τα χρειάζονταν με συμβουλή των ίδιων των τραπεζών.
  • Και ενώ κάποιες επιχειρήσεις που στο σύνολό τους δεν ξεπερνούν τις 20.000 πλέουν στη ρευστότητα την οποία είναι πιθανόν και να μην την χρειάζονται, κάποιες άλλες περίπου 700.000 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας που πολύ δύσκολα θα ξεπεράσουν. Οι τράπεζες εξακολουθούν να υποστηρίζουν πως αυτές οι επιχειρήσεις δεν είναι bancable και έτσι προκειμένου να κλείσουν τους λογαριασμούς τους με το Δημόσιο για τα δάνεια που έπρεπε να διανείμουν προχώρησαν σε χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων που δεν το χρειάζονταν.

Τι θα πρέπει να συμπεριλάβει ο ανασχεδιασμός

Η ανάγκη ανασχεδιασμού είναι άμεση και προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει από τη μία να υπάρξει άλλου τύπου στόχευση από την άλλη να συμπεριληφθούν στα κριτήρια οι ιδιαιτερότητες κάποιων επιχειρήσεων.
Στόχος είναι να συνδυαστούν κριτήρια ώστε επιχειρήσεις που είναι εκτος περιμέτρου χρηματοδότησης να εισέλθουν τελικώς στην περίμετρο.
Ναι μεν πρέπει να υπάρξει στόχευση σε εταιρίες που έχουν στ΄ αλήθεια πρόβλημα όμως το πρόβλημα δεν καταγράφεται πάντα με τα κριτήρια που τίθενται.

  1. Θα πρέπει να βρεθούν τρόποι ανασχεδιασμού των κριτηρίων αλλά και έξυπνων εργαλείων που θα συμπεριλάβουν σε επίπεδο χρηματοδότησης και κομμάτι των επιχειρήσεων αυτών που με δυσκολία θα καταφέρουν να λειτουργήσουν μετά το πέρας της πανδημίας. Πολλές από αυτές έχουν κυκλικότητα στους τζίρους ή εποχικότητα.
  2. Ακόμη και η επιδότηση των δαπανών όπως σημειώνουν έγκυροι κύκλοι της αγοράς αν και φαίνεται ένα εξαιρετικά σημαντικό μέτρο μπορεί να οφελήσει μόνον μικρό αριθμό επιχειρήσεων αν τα κριτήρια δεν συνδυαστούν ορθά αφού πολύ λίγες θα είναι οι επιχειρήσεις που λόγω παύσης λειτουργίας και επιδοτήσεων θα παρουσιάσουν ζημιές προ αποσβέσεων.
  3. Τα στοχευμένα κριτήρια που λειτουργούν με τζίρους τριμήνου αφήνουν έξω ένα σημαντικό πλήθος επιχειρήσεων που τιμολογούν στο τέλος του έτους λόγω προβληματικής ρευστότητας τις υπηρεσίες που έχουν παράσχει νωρίτερα. Το γεγονός αυτό άφησε πολλές επιχειρήσεις εκτός από την τελευταία επιστρεπταία προκαταβολή μολονότι είχαν δραματικές μειώσεις τζίρου μέσα στη χρονιά.
  4. Το ταμείο που απαιτείται να έχει μια επιχείρηση προκειμένου να επιδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ , συχνά δεν περιλαμβάνει πληρωμές από το Δημόσιο αφού αυτές απορροφούνται από φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές.

Σε όλα τα παραπάνω δεν αποκλείεται να υπάρξει μια στόχευση και από Κοινοτικής άποψης αφού η πανδημία φαίνεται να τραβάει σε μάκρος και να διακυβεύει μεγάλο κομμάτι της δραστηριότητας των επιχειρήσεων.
Ετσι δεν θα πρέπει μετά την πρώτη αξιολόγηση των "πληγών" που άφησαν τα μορατόρια αν υπάρξει νέος κύκλος lockdown να υπάρξει και αντίστοιχος νέος κύκλος διαχείρισης των επιχειρηματικών κυρίως χορηγήσεων.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης