Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι δύο ομάδες κανόνων των τραπεζών για τον πτωχευτικό κώδικα και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για ιδιώτες

Οι δύο ομάδες κανόνων των τραπεζών για τον πτωχευτικό κώδικα και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για  ιδιώτες
Οι αλγόριθμοι και η μοιρασιά των πιστωτών

Σε δύο ομάδες κανόνων θα βασιστεί η νέα πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τους ιδιώτες.
Σε χθεσινή 1/2 σύσκεψη στου Μαξίμου οι συναρμόδιοι φορείς αποφάσισαν να επιταχύνουν τις διαδικασίες και να έχουν έτοιμους σε διάστημα ενός μήνα από σήμερα ένα πλήθος αποδεκτών παραδοχών στις οποίες θα βασιστεί ο αλγόριθμος για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό της πλατφόρμας.
Στον αλγόριθμο ο οποίος θα μοιράζει με τρόπο καθορισμένο και προαποφασισμένο τα εισοδήματα του οφειλέτη θα υπακούουν όλοι οι οφειλέτες και δεν θα εγείρονται θέματα μεταξύ των δανειστών για το ποιος δικαιούται περισσότερα ή λιγότερα εισοδήματα αναλόγως της οφειλής.

Οι κανόνες θα είναι δύο ειδών:

  • Ο πρώτος απορρέει από θεσμικό και στηρίζεται στην αρχή της μη χειροτέρευσης. Αυτό σημαίνει πως η οφειλή θα εξυπηρετηθεί τουλάχιστον μέχρι την περιουσία του οφειλέτη.
  • Αν για παράδειγμα κάποιος οφείλει 200.000 ευρώ και έχει ακίνητη περιουσία 100.000 ευρώ το χρέος θα εξυπηρετηθεί μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ τουλάχιστον.
  • Ο χρόνος και ο τρόπος εξυπηρέτησης του χρέους επίσης θα ρυθμίζεται από τον αλγόριθμο με βάση κάποιες παραδοχές εισοδήματος.

Ο κανόνας αυτός ουσιαστικά αντιμετωπιζει τον οφειλέτη που συμβιβάζεται εξωδικαστικά ως υποψήφιο για πτώχευση εάν και εφόσον δεν μπορέσει να ανταποκριθεί τελικώς στον εξωδικαστικό συμβιβασμό τον οποίο συνάπτει.

  • Το δεύτερο είδος των κανόνων αφορούν το πως θα διανεμηθούν μεταξύ των πιστωτών εισοδήματα ή κινητές αξίες που ξεπερνούν την περιουσία των 100.000 ευρώ αλλά δεν φθάνουν για να κλείσει το σύνολο του χρέους.

Η πλατφόρμα αναμένεται να είναι έτοιμη το Μάιο και ήδη ορίστηκαν ομάδες εργασίας.
Ας σημειωθεί ότι τα θέματα αυτά αν και τεχνικά θέτουν σε κίνδυνο την έγκαιρη λειτουργία του κώδικα.

Αλλα θέματα

Εν των μεταξύ ας σημειωθεί πως εξαιρετικά ικανοποιητικά εξελίσσεται η διαδικασία της επικαιροποίησης των στοιχείων του νόμου Κατσέλη όπου ήδη οι αιτήσεις που έχει δεχθεί η σχετική πλατφόρμα ξεπερνούν τις 18.000 (18.401) και είναι μέσα στο πλαίσιο των προσδοκιών του συστήματος.
Τέλος ας σημειωθεί πως με τον καινούριο πτωχευτικό κώδικα από 1.3.21 παύει αυτοδικαίως η ποινική δίωξη όσων εξυπηρετούν το χρέος τους μέσα από μακροχρόνιες ρυθμίσεις, αλλά το χρέος αυτό είναι πάνω από 100.000 ευρώ κάτι το οποίο ίσχυε με το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης