Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η επιτυχία στο 10ετές ελληνικό ομόλογο και το sell off στις μετοχές αποδεικνύει την fake ευφορία – Προβληματισμός για τράπεζες

Η επιτυχία στο 10ετές ελληνικό ομόλογο και το sell off στις μετοχές αποδεικνύει την fake ευφορία – Προβληματισμός για τράπεζες
Όμως και ενώ η τιμολόγηση είναι απόρροια χειραγώγησης… η απόφαση του ελληνικού δημοσίου να αντλήσει 3,5 δισεκ. είναι ενδεικτική της πίεσης που ασκείται στα δημόσια οικονομικά, τα ταμειακά διαθέσιμα.
Σχετικά Άρθρα

Από την μια η επιτυχία της έκδοσης του 10ετούς ομολόγου με προσφορές ρεκόρ 25 δισεκ. και επιτόκιο 0,79% με την Ελλάδα να αντλεί 3,5 δισεκ. και από την άλλη στο χρηματιστήριο sell off με τις τράπεζες -8% και το χρηματιστήριο -2,77% στις 743 μονάδες.
Μια εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα που δείχνει ότι οι αγορές δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα.
Στην αγορά ομολόγων η διαμορφωθείσα εικόνα είναι fake και αυτό γιατί δεν δικαιολογείται κάτω από οποιαδήποτε σενάριο η Ελλάδα να έχει επιτόκια στα 10ετή ομόλογα 0,60% ή 0,80%.
Η ΕΚΤ αγοράζει στην δευτερογενή αγορά τα ομόλογα άρα ουσιαστικά πριμοδοτεί τα κράτη να διαχειριστούν το διογκούμενο χρέος.
Στην Ελλάδα το χρέος έχει εκτιναχθεί στα 337 δισεκ. και μαζί με τα repos στα 367 δισεκ. ευρώ.
Η σχέση χρέους προς ΑΕΠ ανέρχεται σε 205% ή 222% ανάλογα με το εάν θα συμπεριληφθούν και τα repos.
Αυτό που συμβαίνει στα ομόλογα είναι απόδειξη προβληματισμού και όχι εφησυχασμού.
Όμως και ενώ η τιμολόγηση είναι απόρροια χειραγώγησης… η απόφαση του ελληνικού δημοσίου να αντλήσει 3,5 δισεκ. είναι ενδεικτική της πίεσης που ασκείται στα δημόσια οικονομικά, τα ταμειακά διαθέσιμα.
Η κυβέρνηση βλέπει ότι τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα καθυστερήσουν ίσως και πέραν του καλοκαιριού και από την άλλη βγαίνει στις αγορές και αντλεί περισσότερα κεφάλαια 3,5 δισεκ. και μαζί με τις συμπληρωματικές προσφορές θα φθάσει στα 4 δισεκ.
Υπάρχει εμφανής πίεση στο δημόσιο για να βρει ρευστότητα καθώς τα ζητήματα του κορωνοιού και εμβολιασμού είναι αβέβαια και ταυτόχρονα με δημοσιονομικό έλλειμμα 23 δισεκ. μόνο προβληματισμός και ανησυχία πρέπει να επικρατεί.

Η επιτυχία της δημοπρασίας 10ετούς ομολόγου επισκιάστηκε από το sell off στο χρηματιστήριο

Απέναντι στην επιτυχία που σημειώθηκε στην έκδοση του 10ετούς ομολόγου στην πρωτογενή αγορά τίτλων στην Ελλάδα… η αντίδραση του χρηματιστηρίου ήταν sell off.
Αυτή η εξέλιξη αποτελεί απόδειξη ότι η ευφορία στα ομόλογα είναι κατασκευασμένη fake.
Το χρηματιστήριο είναι πιο ρεαλιστικός και λιγότερο χειραγωγήσιμος παλμογράφος της πραγματικότητας.
Νέα μετάλλαξη του κορωνοιού σε 70 χώρες όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μεγάλες καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς και άλλες ανησυχίες ειδικά για τις φούσκες στις μετοχές στην Wall και ειδικά τον Nasdaq… έχουν ως αποτέλεσμα να οδηγούν σε ρευστοποιήσεις Goldman Sachs, BofA, Citigorup κ.α. στις ελληνικές μετοχές.

Γιατί η πίεση στις τράπεζες;

Η ασκούμενη πίεση τις τράπεζες με χρηματιστηριακούς όρους, απόρροια του ξεφουσκώματος που λαμβάνει χώρα δεν θα πρέπει να το υποτιμήσουμε.
Καλλιεργήθηκε μια προσδοκία ότι το 2021 θα είναι μια καλύτερη χρονιά από το 2020.
Καλλιεργήθηκε η προσδοκία ότι θα μπορούσαν σε διάστημα 12-14 μηνών οι τραπεζικές μετοχές να διπλασιαστούν.
Αλλά φαίνεται ότι όλα αυτά έχουν αναθεωρηθεί.
Με εκτίμηση για αύξηση ΑΕΠ το 2021 στο 2,5% σημαίνει ότι ο Γενικός Δείκτης εάν φθάσει στις 880 μονάδες θα είναι επιτυχία.
Αρκεί να κρατήσουν σε αυτή την συγκυρία οι 750 μονάδες καθώς επιθετική καθοδική διάσπαση θα οδηγήσει την αγορά στις 680 μονάδες.
Υπάρχει λοιπόν ανησυχία γιατί όμως;
Ο προβληματισμός εδράζεται στις τραπεζικές μετοχές και στην ευρύτερη στρατηγική ενίσχυσης των κεφαλαίων τους και εξυγίανσης των προβληματικών τους ανοιγμάτων σε ανεκτά επίπεδα.
Η διαδικασία αυτή θα υποχρεώσει τις τράπεζες – κάποιες εξ αυτών – σε αυξήσεις κεφαλαίου οπότε η πίεση στις χρηματιστηριακές τιμές, στις μετοχές είναι αυτονόητη.
Γενικά υπάρχει μια αναθεώρηση των εκτιμήσεων για το ελληνικό χρηματιστήριο, ο στόχος για 1000 ή 950 μονάδες έχει αναιρεθεί, όπως έχουν αναιρεθεί και οι εκτιμήσεις για διπλασιασμό των τραπεζικών μετοχών, αυτό το σενάριο έχει εγκαταλειφτεί.
Ποιο το fair value της ελληνικής αγοράς;
Οι 650 μονάδες φαίνεται ότι αντιστοιχούν στο fair value της αγοράς, της δίκαιης αποτίμησης στο δυσμενές σενάριο και οι 850-880 μονάδες στο αισιόδοξο σενάριο.
Ωστόσο οι 750 μονάδες θα κρατήσουν ή το πιθανότερο θα κρατήσουν.

Καμία αλλαγή στους δείκτες της MSCI

Δεν αναμένεται καμία αλλαγή στους δείκτες της Morgan Stanley Capital International (MSCI) στις 9 Φεβρουαρίου 2021 με ημερομηνία διακανονισμού 1η Μαρτίου 2021.
Ούτε οι τράπεζες θα αναβαθμιστούν, ούτε η εταιρία Μυτιληναίος που συχνά πυκνά αναφέρεται.
Οι αλλαγές στους δείκτες της MSCI ίσως σημειωθούν στις 11 Μαίου 2021 με ημερομηνία διακανονισμού 28 Μαΐου 2021.
Επόμενες κρίσιμες ημερομηνίες 11 Αυγούστου 2021 και 11 Νοεμβρίου 2021.

Ο παραλογισμός των αγορών εν συντομία

1)Οι κεντρικές τράπεζες έχουν φθάσει να διαθέτουν ισολογισμούς – total assets – περίπου 25,5 τρισεκ. δολαρίων.
Η ΕΚΤ έχει τον μεγαλύτερο ισολογισμό διεθνώς 7,015 τρισεκ. εκ των οποίων τα 3,9 τρισεκ. αφορούν αγορές τίτλων και 1,8 τρισεκ. ρευστότητα που έχει δοθεί στις τράπεζες.
Το 2010 ο συνολικός ισολογισμός της ΕΚΤ ήταν 2 τρισεκ.
Για την ιστορία η μόχλευση του ισολογισμού της ΕΚΤ φθάνει τις 61 φορές, δηλαδή τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία είναι 61 φορές περισσότερα από τα ίδια κεφάλαια.
Η FED με τον δεύτερο μεγαλύτερο ισολογισμό παγκοσμίως έχει συνολικό ενεργητικό 6,12 τρισεκ. ευρώ ή 7,41 τρισεκ. δολάρια.

2)Το 2020 οι κεντρικές τράπεζες με την ωμή τους παρέμβαση στις μετοχές και στα ομόλογα… και με προκάλυμμα την ύφεση στην διεθνή οικονομία έδωσαν 8 τρισεκ. δολάρια.
Ενώ ο παγκόσμιος πλούτος μειώθηκε… οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν την ρευστότητα κατά 8 τρισεκ. δολάρια.
Σε αυτά τα 8 τρισεκ. προφανώς εμπεριέχεται αέρας που δεν συνδέεται με καμία παραγόμενη αξία, είναι ο λεγόμενος αέρας.

3)Οι κυβερνήσεις, μετά την στήριξη των κεντρικών τραπεζών προχώρησαν σε μέτρα ακραίας δημοσιονομικής χαλάρωσης, μόνο το 2020 έριξαν περίπου στο παγκόσμιο σύστημα 14 τρισεκ. δολάρια.
Ενώ επί 10ετίες κυριάρχησε ο οικονομικός ορθολογισμός, σε περιόδους κρίσεων γνωρίζουμε ότι πρέπει να μειώνουμε τα έξοδα μας, οι κυβερνήσεις έκαναν το ακριβώς αντίθετο…
Όλοι βλέπουν την ρευστότητα του σήμερα και σίγουρα είτε αγνοούν, είτε αποφεύγουν το σοκ του αύριο γιατί κάποιος θα πληρώσει πολύ ακριβά αυτό τον πανάκριβο λογαριασμό ακραίων οικονομικών καταχρήσεων και ακραίας κρατικής δαπάνης.
Το μεγάλος λάθος θα το πληρώσουμε δυσανάλογα και πανάκριβα στο μέλλον.

4)Το 2021 εκτιμάται ότι το άθροισμα των δημοσιονομικών κινήτρων και νομισματικών πολιτικών από 22 τρισεκ. δολάρια το 2020 θα μειωθεί σε 5 τρισεκ. το 2021.
Οπότε το παγκόσμιο σύστημα ποντάρει στον εξής απλό κανόνα.
Η ανάκαμψη των οικονομιών μαζί με τα 5 τρισεκ. να καλύψουν τις τεράστιες μαύρες τρύπες.
Είναι τόσο πολύ τοξική η κατάσταση στις οικονομίες που πολλοί δεν βλέπουν την τραγική εικόνα των δημόσιων οικονομικών.
Μόνο το δημοσιονομικό έλλειμμα στις ΗΠΑ ανέρχεται σε 3,1 τρισεκ. δολάρια όσο περίπου και το ΑΕΠ της Γερμανίας και αυτό ονομάζεται υγεία;
Το δημόσιο χρέος ποτέ στην ιστορία δεν αυξήθηκε τόσο πολύ όσο το 2020 και αυτό ονομάζεται υγεία;

5)Οι τοξικές παρεμβάσεις που έκαναν την οικονομική ανωμαλία νέα πραγματικότητα μας έχουν οδηγήσει στα εξής φαινόμενα.

-Παγκοσμίως καταγράφονται αποδόσεις στα ομόλογα σε ιστορικά χαμηλά όλων των εποχών που ΔΕΝ δικαιολογούνται.
-Παγκοσμίως 18,7 τρισεκ. ομόλογα έχουν αρνητικά επιτόκια, δηλαδή οι κάτοχοι τους όχι δεν κερδίζουν αλλά χάνουν και κεφάλαιο.
-Οι αποδόσεις και το ρίσκο χώρας δεν συνάδουν με την αύξηση χρέους και ελλειμμάτων, υπάρχει μια πλασματική fake εικόνα, που κρύβει την δυστοπική πραγματικότητα.
-Ενώ το σοκ είναι μεγάλο π.χ. στην Wall Street ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 έχει συνολική χρηματιστηριακή αξία 32 τρισεκ. ή 1,60 φορές το αμερικανικό ΑΕΠ.
-Μετοχές όπως η Tesla διαπραγματεύεται 51 φορές τα κεφάλαια της
-Μετοχές όπως η Apple έχουν αποτίμηση 2,28 τρισεκ. όσο το ΑΕΠ της Ιταλίας ή 11 με 12 φορές το ΑΕΠ της Ελλάδος.
-Τα κρυπτονομίσματα έχουν συνολική αξία 882 δισεκ. δολάρια είχαν φθάσει έως το 1,1 τρισεκ. δολάρια, με το Bitcoin να αποτιμάται σε 553 δισεκ. δολάρια.
-Μόνο στις ΗΠΑ το 2020 άνοιξαν 7 εκατ. και συνολικά υπάρχουν 13 εκατ κωδικοί μικρομετόχων στο χρηματιστήριο, τα 1500 και 2000 δολάρια την εβδομάδα οι μικρομέτοχοι τα επενδύουν στην Wall Street.
-Ο Dow Jones ο βασικός βιομηχανικός δείκτης έχει αποτίμηση 40,5 τρισεκ. δολάρια και συνολικά όλοι οι δείκτες μαζί 50,8 τρισεκ. δολάρια.

6)Ποιο το κόστος του κορωνοιού;
Το κόστος του κορωνοιού στις ΗΠΑ εκτιμάται στα 16,2 τρισεκ. δολάρια.
Η ανεργία στις ΗΠΑ έφτασε πρόσφατα συνολικά 60 εκατομμύρια, ενώ το χαμένο ΑΕΠ εκτιμάται ότι είναι περίπου 7,6 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Η ανεργία, η αβεβαιότητα, οι νεκροί και η κοινωνική αποστασιοποίηση, έχουν οδηγήσει σε οικονομικό και ψυχολογικό stress.
Τον Απρίλιο του 2020, περίπου το 40% των ενηλίκων των ΗΠΑ ανέφεραν ότι έχουν τουλάχιστον κάποιας μορφής ψυχική ασθένεια. Το κόστος της ψυχικής υγείας θα μπορούσε να είναι 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με έρευνες.
Με βάση ορισμένα στατιστικά μοντέλα η ανθρώπινη ζωή μπορεί να λέμε ότι είναι ανεκτίμητη, αλλά στην πράξη έχει αξία 7 έως 10 εκατομμύρια δολάρια.
Το κόστος των πρόωρων θανάτων λόγω του COVID-19 εκτιμάται σε 4,4 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Το μακροπρόθεσμο κόστος της υγειονομικής περίθαλψης που θα μπορούσε να επηρεάσει τους ανθρώπους που προσβάλλονται από το COVID-19, φθάνει στα 2,6 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Ως μέτρο σύγκρισης το κόστος των πολέμων μετά την 11η Σεπτεμβρίου ανέρχεται σε πάνω από 6 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό υπολογίζεται από τις δαπάνες του Υπουργείου Άμυνας, του Υπουργείου Εξωτερικών και του USAID.
Η ιατρική περίθαλψη και οι αναπηρίες για βετεράνους από τους πολέμους μετά την 11η Σεπτεμβρίου ανέρχεται συγκεκριμένα σε 437 δισεκατομμύρια δολάρια, με εκτιμώμενες μελλοντικές υποχρεώσεις για τη φροντίδα τους να προσεγγίζει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.
Η βραχυπρόθεσμη λύση στο COVID-19 φαίνεται να είναι σε επενδύσεις σε εμβόλια με τις ΗΠΑ να αγοράζουν επί του παρόντος περισσότερες από ένα δισεκατομμύριο δόσεις.
Τα εμβόλια θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν την επιστροφή σε μια πιο φυσιολογική ζωή, τόσο όσον αφορά τη σωματική υγεία όσο και την υγεία της οικονομίας.
Ενώ η οικονομική ανάκαμψη βρίσκεται στον ορίζοντα, οι ΗΠΑ - και άλλα έθνη σε όλο τον κόσμο - θα συνεχίσουν να πληρώνουν το κόστος του COVID-19 για τα επόμενα χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης