Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πτωχευτικός: Τι συζήτησαν θεσμοί και κυβέρνηση, οι σύμβουλοι και έργα σε εκκρεμότητα

Πτωχευτικός: Τι συζήτησαν θεσμοί και κυβέρνηση, οι σύμβουλοι και έργα σε εκκρεμότητα
Ποιες εταιρίες έχουν αναλάβει τα επιμέρους έργα
Σχετικά Άρθρα
Focus στον Πτωχευτικό πραγματοποιούν οι θεσμοί που ξεκίνησαν χθες (18/9/21), τις συνατήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων με τους αξιωματούχους και τα υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών στο πλαίσιο της 9ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.
Τι έχει γίνει και τι μένει να γίνει βήμα βήμα εξέτασαν οι θεσμοί στο πλαίσιο του νέου πτωχευτικού κώδικα της δεύτερης ευκαιρίας.

Ποια έργα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί:

- H διασύνδεση της πλατφόρμας στην οποία θα διενεργείται ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για τις μικρές επιχειρήσεις και τους ιδιώτες με όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου την ΑΑΔΕ, τον ΕΦΚΑ , τον ΟΑΕΔ, την Εργάνη κοκ.
- Από την πλευρά των τραπεζών έχει ήδη ανατεθεί η σχετική μελέτη στην PWC και έχουν συσταθεί οι ομάδες εργασίας
Εχει ανατεθεί στην KPMG από την Ευρωπαϊκή Ενωση ο αλγόριθμος της παραμετροποίησης για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ώστε να αυτοματοποιηθεί η διαδικασία για τους ιδιώτες.

Ποια έργα έχουν εκκρεμότητες:

- Πρέπει να διενεργηθεί η διασύνδεση της πλατφόρμας με τα στοιχεία των τραπεζών κάτι που είναι σε συνάρτηση με το έργο που έχει ήδη ανατεθεί στην PWC
- Πρέπει ο αλγόριθμος να παραμετροποιηθεί με βάση τα δεδομένα των τραπεζών τα οποία οι τράπεζες πρέπει να δώσουν αναλυτικά στην KPMG
- Πρέπει να διαμορφωθούν πρώτα οι ΚΥΑ (περίπου 6 τον αριθμό) προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της εξυγίανσης για τους μεγάλους ιδιώτες και τις μεγάλες επιχειρήσεις με ημερομηνία προσδιορισμού έναρξης του κώδικα την 1η Μαρτίου.

Πως θα λειτουργήσει η Δεύτερη Ευκαιρία

Υπενθυμίζεται πως ο πτωχευτικός κώδικας θα λειτουργήσει τμηματικά.
Σε ότι αφορά τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους μεγάλους ιδιώτες (αυτούς με τζίρο ή εισόδημα άνω των 700.000 ή με 10 εργαζομένους) ο πτωχευτικός κώδικας λειτουργεί μόνον στο επίπεδο εξυγίανσης και οι υποθέσεις όλες καταλήγουν στο δικαστήριο.
Ακόμη και εάν οι επιχειρήσεις ή οι μεγάλοι ιδιώτες συμβιβαστούν με τους πιστωτές τους το συμβιβασμό αυτόν πρέπει να τον επικυρώσει το δικαστήριο.
Προκειμένου αυτό να συμβεί θα πρέπει να εξειδικευτούν με Κοινές Υπουργικές αποφάσεις οι διατάξεις του νόμου.
Σε ότι αφορά τους ιδιώτες και τις μικρές επιχειρήσεις η διαδικασία ξεκινάει την 1η Ιουνίου και εκεί απαιτείται η πλατφόρμα και ο αλγόριθμος για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Πρόγραμμα Γέφυρα - Απολογισμός

Πραγματοποιήθηκε εκτενής παρουσίαση στους θεσμούς σε ότι αφορά την εξέλιξη του προγράμματος Γέφυρα Ι ενώ δεν πραγματοποιήθηκε ακόμη κατ' αρχήν συζήτηση για το πρόγραμμα Γέφυρα ΙI.
Eχουν λοιπόν καταχωρηθεί 160.000 αιτήσεις, εκ των οποίων έχει γίνει η επεξεργασία για 130.000 και έχει εκταμιευτεί επιδότηση για 35.000 αιτήσεις
Με βάση προηγούμενα στοιχεία οι 102.000 αιτήσεις που έχουν τύχει παρόμοιας επεξεργασίας αφορούν 7,15 δισ. ευρώ ενήμερων δανείων, 580 εκατ. ευρώ δανείων σε καθυστέρηση και 850 εκατ. ευρώ καταγγελμένων δανείων.

Συναντήσεις σε ανώτατο επίπεδο - Συναντήσεις με τις τράπεζες

Ας σημειωθεί πως οι θεσμοί σε τεχνικό επίπεδο θα έχουν συζητήσεις με το οικονομικό επιτελείο και τους φορείς σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και θα πραγματοποιήσουν συνάντηση σε επίπεδο επίσημων εκπροσώπων των θεσμών την ερχόμενη Τρίτη 26 Ιανουαρίου.
Εν των μεταξύ στο μεσοδιάστημα θα συναντήσουν τις τράπεζες για τις αιτιάσεις τους.
Πιο συγκεκριμένα και πριν την τελική συνάντηση σε principal επίπεδο στις 26.01.21 ενώ έχει ζητηθεί νέα συνάντηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών στις 25 Φεβρουαρίου.


Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης