Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι μετοχές προεξοφλούν την κατάληξη αλλά υποεκτιμούν την διαδρομή – Ξεθωριάζει το αισιόδοξο σενάριο εντός και εκτός Ελλάδος, πρόβλημα και η Τζόρτζια

Οι μετοχές προεξοφλούν την κατάληξη αλλά υποεκτιμούν την διαδρομή – Ξεθωριάζει το αισιόδοξο σενάριο εντός και εκτός Ελλάδος, πρόβλημα και η Τζόρτζια
Wells Fargo: Υπάρχει πολλή αισιοδοξία στις αγορές υποεκτιμώντας τους κινδύνους
Το ελληνικό χρηματιστήριο έφθασε αισίως στις 822 μονάδες με εκτιμήσεις για 1.000 μονάδες στο τέλος του 2021.  
Ο δείκτης βαρόμετρο διεθνώς ο S&P 500 έφθασε αισίως στις 3.700 μονάδες με εκτιμήσεις για 4.500 μονάδες στο τέλος του 2021.
Γενικώς οι αγορές μετοχών έχουν σημειώσει ράλι και οι αγορές ομολόγων έχουν επίσης σημειώσει ράλι με τις αποδόσεις να βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά όλων των εποχών.
Εξαίρεση στα ομόλογα τα αμερικανικά όπου το 10ετές βρίσκεται στο 0,92% αλλά το ελληνικό στο 0,62% και αυτό σίγουρα δεν είναι φυσιολογικό είναι απόρροια της νομισματικής τερατογένεσης.

Wells Fargo: Υπάρχει πολλή αισιοδοξία στις αγορές υποεκτιμώντας τους κινδύνους

Στις χρηματιστηριακές αγορές όλο αυτό το διάστημα κυριάρχησε ένα βασικό σενάριο.
Ότι με τα εμβόλια θα επανέλθει η κανονικότητα και θα αποκατασταθεί η ακραία στρέβλωση που έχει δημιουργηθεί στις κοινωνίες, τις οικονομίες και οι αγορές ως προεξοφλητικός μηχανισμός αυτό επιχείρησαν να προεξοφλήσουν.
Όπως αναφέρει στέλεχος της αμερικανικής τράπεζας Wells Fargo στο bankingnews, οι αγορές έσπευσαν να προεξοφλήσουν με ενθουσιασμό την κανονικότητα αλλά υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η κανονικότητα να καθυστερήσει και γενικώς η διαδρομή προς την κανονικότητα να είναι πιο δύσκολή από ότι έχει εκτιμηθεί.
Στις ΗΠΑ ήδη ο δείκτης S&P 500 έχει αποτίμηση 30,2 τρισεκ. δολάρια ουδέποτε έχει φθάσει σε αυτή την αποτίμηση.
Η Tesla με 450 χιλιάδες αυτοκίνητα να έχει πουλήσει και να καταγράφει ζημίες ανά παραγόμενο αυτοκίνητο έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ με αποτίμηση 693 δισεκ. δολάρια κάποιοι ήδη μιλούν για 1 τρισεκ. δολάρια προσεχώς.
Την ίδια στιγμή η πιο κερδοφόρος αυτοκινητοβιομηχανία ανά παραγόμενο αυτοκίνητο – 32.000 ευρώ κέρδος ανά αυτοκίνητο – η Ferrari έχει χρηματιστηριακή αξία 57 δισεκ. ευρώ.
Η Ferrari είναι 10 φορές μικρότερη από την Tesla με χρηματιστηριακούς όρους σε ευρώ... ενώ η Daimler που παράγει τα Mercedes έχει χρηματιστηριακή αξία 61 δισεκ. δολάρια.
Η Γερμανική Volkswagen η μεγαλύτερη βάση πωλήσεων εταιρία κατασκευής αυτοκινήτων στην Ευρώπη έχει χρηματιστηριακή αξία 82 δισεκ. ευρώ.

Τι μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα και στις ελληνικές μετοχές;

Τι μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα, στο ελληνικό χρηματιστήριο και στις μετοχές;
Έχουμε το έσχατο διάστημα αναλύσει ότι στο τέλος του 2021 το ελληνικό χρηματιστήριο θα βρίσκεται στις 1000 μονάδες και οι τραπεζικές μετοχές θα έχουν διπλασιαστεί.
Ενώ το σενάριο αυτό αποτελεί την κατάληξη της διαδρομής, φαίνεται ότι έχει – έχουμε – υποεκτιμήσει την δύσβατη διαδρομή, το αισιόδοξο σενάριο φαίνεται ότι αρχίζει κάπως να ξεθωριάζει.
Γιατί;
Όπως αναφέρει η ιταλική Unicredit στο bankingnews το 2021 ίσως η κατάσταση δεν εξελιχθεί τόσο ιδανική όσο έχει εκτιμηθεί.
Η ανάκαμψη της οικονομίας θα είναι σε ένα εύρος μεταξύ 2,5% με 3,5%, ο τουρισμός θα ανακάμψει σε σχέση το 2020 αλλά η ανάκαμψη δεν θα ξεπεράσει σε έσοδα τα 6-8 δισεκ. ευρώ γενικώς το 2021 δεν θα καταγραφεί ισχυρή ώθηση στην ελληνική οικονομία.
Το ελληνικό χρηματιστήριο έφθασε στις 800 μονάδες προεξοφλώντας την επιστροφή της κανονικότητας.
Εάν ο εμβολιασμός δεν αποδώσει και φανεί ότι ο κορωνοιός δεν θα αντιμετωπιστεί τόσο γρήγορα όσο έχει εκτιμηθεί τότε εύλογα διεθνώς οι επενδυτές των μετοχών θα πάρουν τα κέρδη τους.

Πως η Τζόρτζια μπορεί να είναι μια καλή αφορμή για διόρθωση;

Οι επαναληπτικές εκλογές στην Τζόρτζια που είναι Πολτεία των ΗΠΑ που διεξάγονται στις 5 Ιανουαρίου 2021 μπορεί να αποδειχθούν καταλύτης για μια διόρθωση στις αγορές.
Εάν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν και τις έδρες για την Γερουσία, τότε η Γερουσία θα χωριστεί 50-50 και θα την ελέγξουν χάρη στην αντιπρόεδρο Kamala Harris.
Η Τζόρτζια εκλέγει δύο Γερουσιαστές, θα είναι μια μάχη μεταξύ  του Raphael Warnock των Δημοκρατικών και της Ρεπουμπλικανικής Kelly Loeffler.
Το ίδιο σκηνικό ισχύει και μεταξύ του Jon Ossoff των Δημοκρατικών και του Ρεπουμπλικάνου David Perdue, ο οποίος εξακολουθεί να παραμένει πρωτοπόρος.
Πάντως ενώ είναι εντυπωσιακό, οι διαδικτυακές αγορές στοιχημάτων έδιναν πιθανότητα 25-30% να σαρώσουν οι δημοκρατικοί οι πιθανότητες πρόβλεψης για ένα «μπλε κύμα» έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες, στο 50%.
Ως υπενθύμιση, εάν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν στην Τζόρτζια και ανακτήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας, θα μπλοκάρουν τα σχέδια των Ρεπουμπλικάνων.
Οι πιθανότητες περισσότερων δημοσιονομικών δαπανών για την ανακούφιση του κορωνοϊού θα γίνουν ισχυρότερες.
Η πιο επιθετική δημοσιονομική πολιτική θα σήμαινε επίσης υψηλότερα επιτόκια, μειώνοντας παράλληλα την πίεση στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να τα διατηρήσει χαμηλά.
Δεν είναι τυχαίο ότι τα επιτόκια στα ομόλογα στις ΗΠΑ ανακάμπτουν.
https://cms.zerohedge.com/s3/files/inline-images/2021-01-04%20(3).jpg?itok=vyOr1QjD
Προειδοποιεί η Morgan Stanley
 
Η Morgan Stanley η αμερικανική επενδυτική τράπεζα προειδοποιεί  ότι επίκειται μια αξιοσημείωτη διόρθωση της αγοράς.
Η επιβράβευση του κινδύνου για την αμερικανική αγορά μετοχών έχει επιδεινωθεί ουσιαστικά και η αγορά είναι ώριμη για διόρθωση με τις εκλογές της Τζόρτζια να αποτελέσουν μια καλή αφορμή.
Η μεγάλη έκπληξη του 2021 θα μπορούσε να είναι ο υψηλότερος πληθωρισμός από ότι περιμένουν πολλοί, συμπεριλαμβανομένης της Fed.
Επί του παρόντος, η συναίνεση αναμένει μια σταδιακή και ομαλή αύξηση των τιμών καθώς η οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει.
Ωστόσο, η κίνηση στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων όπως το Bitcoin υποδηλώνει ότι οι αγορές αρχίζουν να πιστεύουν ότι αυτή η προσαρμογή μπορεί να μην είναι τόσο σταδιακή ή κανονική.
Η Morgan Stanley συμφωνεί και προσθέτει ότι με το παγκόσμιο ΑΕΠ να τείνει να επιστρέψει σε επίπεδα προ πανδημίας και η οικονομία να μην είναι ακόμη κοντά σε πλήρες άνοιγμα, πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος για τις μετοχές είναι μεγαλύτερος από ότι εκτιμάται.
Ο πληθωρισμός μπορεί να είναι πολύτιμος για τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας οδηγώντας σε διόρθωση τις μετοχές.
https://cms.zerohedge.com/s3/files/inline-images/MS%20bitcoin.jpg?itok=HxDsW1S_
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης