Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

H Σερβική AIK Banka η πιο κερδοφόρος θυγατρική της ΑΤΕ – Ποιες θυγατρικές πουλάει – Τι σχεδιάζει για FBBank - Σε αμκ η ΕΛΒΙΖ 16,6 εκατ

tags :
 H Σερβική AIK Banka η πιο κερδοφόρος θυγατρική της ΑΤΕ – Ποιες θυγατρικές πουλάει – Τι σχεδιάζει για FBBank - Σε αμκ η ΕΛΒΙΖ 16,6 εκατ
Η AIK Banka και η Δωδώνη αποδεικνύονται οι πιο κερδοφόρες εταιρίες της ΑΤΕ ενώ αντιθέτως οι πιο ζημιογόνες η ασφαλιστική, η leasing, η ΕΒΖ.
Παραδόξως η FBBank αποτέλεσε θετική έκπληξη καθώς εμφάνισε ζημίες μόλις 200 χιλ ευρώ συνολικά στο α΄ 6μηνο επιβεβαιώνοντας την διοίκηση που είχε υποστηρίξει ότι η τράπεζα θα σταθεροποιηθεί.
Ωστόσο σε μια περίοδο όπου η τράπεζα δεν έχει κεφάλαια υλοποιε΄αμκ 16,6 εκατ στην ΕΛΒΙΖ θυγατρική της ΑΤΕ ενώ πουλάει η ΑΤΕ διαφημιστική η οποία όμως δεν έχει κανένα αντικείμενο.
Η AIK Banka στην Σερβία πέτυχε κέρδη 20,4 εκατ ευρώ εκ των οποίων τα 4,3 εκατ ευρώ αντιστοιχούν στην ΑΤΕ αφού ελέγχει το 21%. Θα πρέπει να σημειωθεί όμως ότι οι καλές επιδόσεις της AIK Banka είχαν επιτευχθεί στο α΄ τρίμηνο αφού είχε επιτύχει 15,2 εκατ εκ των οποίων τα 3,2 εκατ αντιστοιχούσαν στην ΑΤΕ.

Τι σχεδιάζει η ΑΤΕ Bank


Σε επίπεδο στρατηγικής σχεδίασης οι αποφάσεις έχουν ληφθεί.
Η ΑΤΕ Bank έχει αποφασίσει να πωλήσει 3 χρηματοοικονομικές τις θυγατρικές.
Συγκεκριμένα το 40,6% της FBBank στοχεύοντας σε minimum 65 εκατ ευρώ.
Το 21% της AIK Banka της θυγατρικής στην Σερβία που ενοποιείται με την μέθοδο της καθαρής θέσης.
Το 74% της ΑΤΕ Bank Romania.

FBBank
Με την  μη συμμετοχή στην τελευταία αύξηση κεφαλαίου της FBBank ουσιαστικά ξεκαθάρισε τις προθέσεις της η ΑΤΕ Bank θέλει να αποχωρήσει.
H ATE από το 49% που ήλεγχε πλέον κατέχει 40,6%.
Με 2 δις ευρώ ενεργητικό η τράπεζα έχει δημιουργήσει ένα πυρήνα τραπεζικών δραστηριοτήτων. Ήταν ζημιογόνος το 2009 ενώ εμφάνισε οριακές ζημίες στο α΄ τρίμηνο του 2010.
Η ΑΤΕ ή θα προσεγγίσει τον βασικό μέτοχο Β. Ρέστη με ποσοστό 57,5% ώστε να αγοράσει το 40,6% ή θα αναζητήσει άλλη τράπεζα  ή άλλη λύση ώστε να πωλήσει την συμμετοχή.

AIK Banka
H AIK Agroindusrial Commercial Bank η Σερβική τράπεζα συνεισέφερε στο α΄ 6μηνο  του 2010 , στην ΑΤΕ 4,3  εκατ ευρώ κέρδη. Διαθέτει ενεργητικό 1,19 δις ευρώ. Η Σερβική τράπεζα πρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Lojubisa εμφανίζει καλή εικόνα για το μέγεθος της.
Σημειώνεται ότι στην ΑΙΚ Banka η ΑΤΕ συμμετέχει με ποσοστό 21% αλλά η έκπληξη είναι ότι και η Εθνική συμμετέχει με 4,98% ενώ με 5,8% η UniCredit Αυστρίας.
Είναι προφανές ότι εφόσον ανοίγει ο κύκλος πώλησης είναι πολύ πιθανό η Εθνική να εκδηλώσει ενδιαφέρον και ενδεχομένως και άλλες τράπεζες.  

ΑΤΕBank Romania
Το συνολικό ενεργητικό της τράπεζας στα 379 εκατ ευρώ ενώ τα συνολικά κέρδη που εμφάνισε στο α΄ τρίμηνο διαμορφώθηκαν σε ζημίες 700 χιλ ευρώ.
Η ΑΤΕ συμμετέχει με ποσοστό 74%.

Ο στόχος
Η πώληση των χρηματοοικονομικών θυγατρικών έχει ως στόχο την αποδέσμευση κεφαλαίων και ταυτόχρονα την ανάκτηση κεφαλαίων από τις πωλήσεις.
Ένας δυνητικός στόχος 100  εκατ ευρώ από την πώληση των 3 θυγατρικών με βάση εκτιμήσεις.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης