Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Όλες οι παράμετροι και οι όροι του deal στρατηγικής σημασίας για την Πειραιώς με την good ATE - Στα 95 εκατ το τίμημα εξαγοράς – Ισχυρό πλεονέκτημα η παροχή ρευστότητας 6,67 δισ - Πως το ελληνικό δημόσιο κέρδισε από το deal… 2 δισ

Όλες οι παράμετροι και οι όροι του deal  στρατηγικής σημασίας για την Πειραιώς με την good ATE  - Στα 95 εκατ το τίμημα εξαγοράς  – Ισχυρό πλεονέκτημα η παροχή ρευστότητας 6,67 δισ -  Πως το  ελληνικό δημόσιο κέρδισε από το deal… 2 δισ
Ένα αρκετά ενδιαφέρον στρατηγικό deal πραγματοποιήθηκε στον τραπεζικό κλάδο, η Πειραιώς εξαγόρασε την good ATE bank έχοντας την έγκριση της Κυβέρνησης, του ΤΧΣ, της ΤτΕ αλλά και της Τρόικα.
Το deal εμφανίζει αρκετά καλά στοιχεία. Μπορεί εκ πρώτης όψεως να εξάγεται το εύκολα συμπέρασμα ότι ευνοήθηκε η Πειραιώς αλλά ουσιαστικά οι 3 άμεσα εμπλεκόμενοι ωφελήθηκαν.
Το deal αυτό είχε 3 ωφελημένους.  

1)Την Πειραιώς που ουσιαστικά αποκτά 21,397 δις ευρώ στοιχεία παθητικού και 14,721 δις ευρώ καταθέσεις έναντι 95 εκατ ευρώ που ήταν το τίμημα που κατέβαλλε στην bad Bank ΑΤΕ και βεβαίως τα 6,67 δις ευρώ του funding gap μεταξύ στοιχείων ενεργητικού και παθητικού που κάλυψε το ΤΧΣ.
Δηλαδή η Πειραιώς πήρε 14,721 δις ευρώ καταθέσεις και ταυτόχρονα και 6,675 δις ευρώ επιπλέον ρευστότητα από το ΤΧΣ.
H Πειραιώς θα χρειαστεί λιγότερο δυνητικό κεφάλαιο, διαθέτει καλά περιουσιακά στοιχεία και σημαντικά αυξημένη ρευστότητα.
Αντικειμενικά ίσως το καλύτερο  deal που θα μπορούσε να κλείσει η Πειραιώς.
2)Το ελληνικό δημόσιο γιατί κέρδισε περίπου 2 δις ευρώ.
Το ΤΧΣ που διαχειρίζεται τα χρήματα των ελλήνων πολιτών που δανείσθηκε από την Τρόικα η Ελλάδα θα έπρεπε να κατέβαλλε για την ανακεφαλαιοποίηση της ΑΤΕ αν δεν έσπαγε σε good και bad bank 3,945 δις ευρώ.
Με το deal κατέβαλλε 500 εκατ ως άμεση προκαταβολή συν 1,5 δις ευρώ που θα χρειαστεί να καταβάλλει επιπλέον το ΤΧΣ στο νέο σχήμα Πειραιώς με good ATE ώστε να διαθέτει core tier 1 άνω του 9%.
Άρα με 2 δις επιπλέον κεφάλαια ανακεφαλαιοποιεί 2 τράπεζες ενώ θα έπρεπε να καταβάλλει 4 δις για να ανακεφαλαιοποιήσει μόνο την παλαιά ΑΤΕ.
Βέβαια η έννοια κέρδος είναι σχηματική καθώς καλύφθηκε το funding gap και επιβαρύνεται και με τις ζημίες της bad bank.
3)Την ΑΤΕ η οποία ορθά έσπασε σε good και bad καθώς το παλαιό σχήμα βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Ο βασικός μέτοχος το ελληνικό δημόσιο δεν ανακεφαλαιοποιούσε την ΑΤΕ και εκ των πραγμάτων η Κυβέρνηση απλά υποχρεώθηκε να ακολουθήσει την μόνη λύση που δεχόταν η Τρόικα. Να σπάσει σε good και bad bank.  
Οι εργαζόμενοι της ΑΤΕ διασφαλίζονται από την Πειραιώς, όπως ρητά έχει δεσμευθεί και υπάρχει συνέχεια των τραπεζικών και λειτουργικών εργασιών.

Οι όροι της συμφωνίας

Το www.bankingnews.gr παρουσιάζει όλους τους όρους της συμφωνίας, της διάσπασης σε good και bad bank της ΑΤΕ και την πώληση της καλής ΑΤΕ στην Πειραιώς.
1)Η απόφαση διάσπασης της ΑΤΕ σε good και bad bank πάρθηκε αφενός γιατί επιβλήθηκε από την Τρόικα αφετέρου γιατί διαπιστώθηκε ότι από τα 15,741 δις ευρώ καταθέσεων ήταν εγγυημένα μόνο τα 14,293 δις ευρώ από το ΤΕΚΕ.
Προέκυπτε λοιπόν ένα κενό 1,448 δις ευρώ καταθέσεων που δεν ήταν εγγυημένες ενώ η ΑΤΕ είχε αναλάβει υποχρεώσεις 387 εκατ έναντι άλλων τραπεζών που επίσης δεν ήταν εγγυημένες.
Ταυτόχρονα η παλαιά ΑΤΕ χρειαζόταν να ανακεφαλαιοποιηθεί 3,95 δις ευρώ τα οποία το δημόσιο ως βασικός μέτοχος δεν επένδυε και η Τρόικα απαιτούσε διάσπαση σε good και bad bank.
Ως εκ τούτου αποφασίστηκε να σπάσει η τράπεζα σε καλή και κακή τράπεζα

Τι περιλαμβάνει η good ATE Bank

2)Στην good ATE Bank και κατ΄ ουσία στην Πειραιώς που απέκτησε την καλή ΑΤΕ Bank μεταβιβάζονται τα ταμειακά διαθέσιμα της ΑΤΕ.
Όλες οι καταθέσεις καθώς και οι καταθέσεις στην ΤτΕ.
Όλες οι καταθέσεις που τηρούσε η ΑΤΕ εντός και εκτός Ελλάδος.
Τα δάνεια που έχουν συναφθεί καθώς και τα παράγωγα χρηματοπιστωτικά μέσα.
Τα repos ή reverse repos που διέθετε η ΑΤΕ.
Όλα τα ακίνητα της ΑΤΕ τα οποία με βάση τρέχουσες τιμές εκτιμώνται σε 750 εκατ ευρώ.
Ειδικά ομόλογα ονομαστικής αξίας ύψους 675 εκατ με ISIN GR0514017145
Επίσης μεταβιβάζονται στην Πειραιώς ο τίτλος και τα σήματα της ΑΤΕ καθώς και τα δικαιώματα και υποχρεώσεις προς το ΤΕΚΕ.

Τι περιλαμβάνει η bad bank

3)Δεν μεταβιβάζονται στην Πειραιώς και εντάσσονται στην Bad Bank οι σχέσεις εργασίας της ΑΤΕ, οι υποχρεώσεις και δικαιώματα έναντι των μετόχων. Οι μετοχές της Αγροτικής τράπεζας διαγράφησαν.
Το ομολογιακό δάνειο μειωμένης εξασφάλισης 250 εκατ ευρώ με ISIN XS 0373532489.
H εταιρία ειδικού σκοπού που εξέδιδε ομολογιακά δάνεια ABG Finance.
Υπάγονται στην bad bank η leasing, ΑΤΕ τεχνική πληροφορική, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, η Δωδώνη, η ΑΤΕxcelixi, η ΣΕΚΑΠ και η ΑΤΕ διαφημιστική.
Επίσης εντάσσονται στην bad bank η ΕΛΒΙΖ.
Στην bad bank συμπεριλαμβάνονται και όλες οι αξιώσεις και υποχρεώσεις της Αγροτικής προς τους εργαζομένους π.χ. για την καταβολή αποζημιώσεων.
Επίσης συμπεριλαμβάνονται οι αξιώσεις της Αγροτικής προς την ΣΕΚΑΠ και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς Μουδανιών και Λευκάδας – ΤΑΟΛ.
Οι αναβαλλόμενες φορολογικές υποχρεώσεις της ΑΤΕ δεν πάνε στην good ATE αλλά εντάσσονται στην bad bank ΑΤΕ.
Επίσης όλες οι υποχρεώσεις προς τους ασφαλιστικούς φορείς εντάσσονται στην bad bank.
Επίσης περιλαμβάνονται στην Bad bank ΑΤΕ οι συναλλαγές ανταλλαγής επιτοκίων με αντισυμβαλλόμενους  την Barclays και την Nomura.
Την συναλλαγή που καταρτίστηκε floor spread ονομαστικού επιτοκίου 200 εκατ της Citibank.
Να σημειωθεί ότι εκκαθαριστής στην bad bank θα είναι ο Νίκος Μαράντος ένα αξιολογότατο στέλεχος και καλός γνώστης τέτοιων περίπλοκων ζητημάτων.

To funding gap 6,675 δις της good ATE που χορηγεί το ΤΧΣ στην Πειραιώς


Με δεδομένο ότι σε μια διάσπαση good και bad το παθητικό είναι ανεπηρέαστο το ενεργητικό της ΑΤΕ εμφανίζει ένα χάσμα 6,675 δις που αφαιρέθηκαν για να τοποθετηθούν στην bad bank.
Ως γνωστό το ενεργητικό και παθητικό είναι πάντα το ίδιο όπερ σημαίνει ότι προκύπτει ένα funding gap ένα χάσμα χρηματοδότησης συνολικά 6,675 δις ευρώ περίπου.
Στην Πειραιώς μεταβιβάζονται 14,721 δις ευρώ στοιχεία ενεργητικού και 21,397 δις ευρώ στοιχεία παθητικού η διαφορά το funding gap είναι 6,675 δις ευρώ.
Αυτά τα 6,675 δις ευρώ τα καταβάλλει το ΤΧΣ στο νέο σχήμα και προσοχή αυτά τα 6,675 δις το ΤΧΣ δεν θα ζητήσει να επιστραφούν πίσω. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα bonus προς την εξαγορά. Αντίστοιχο bonus 1,1 δις είχε δοθεί στην νέα Proton και 770 εκατ στην TBank.
Το ΤΧΣ θα επιχειρήσει να πάρει πίσω ότι μπορεί από την διαδικασία της εκκαθάρισης των παλαιών δανείων.

Το τίμημα ήταν 95 εκατ ευρώ

Η τράπεζα Πειραιώς κατέβαλλε ως τίμημα για το deal 95 εκατ ευρώ τα οποία εντάσσονται στην υπό εκκαθάριση τράπεζα bad ATE Bank.

Τι νέα κεφάλαια θα χρειαστεί το νέο σχήμα Πειραιώς – good ATE;

Η Πειραιώς είχε λάβει 4,7 δις ενώ λόγω της εξαγοράς της good ATE έλαβε επιπλέον 500 εκατ ως πρόσθετη προκαταβολή ώστε το tier 1 να διαμορφωθεί εκ νέου πάνω από 8% στο 8,2% συγκεκριμένα.
Συνολικά από το ΤΧΣ έχει λάβει το νέο σχήμα 5,2 δις ευρώ κεφάλαια.
Τα 5,2 δις αποτελούν προκαταβολή και όχι το τελικό ύψος ανακεφαλαιοποίησης που εκτιμάται σε 6,4 δις  ευρώ.
Το νέο ενοποιημένο σχήμα Πειραιώς – good ATE θα έχει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας tier 1 8,2% περίπου.
Για να φθάσει ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας tier 1 το οποίο ταυτόχρονα είναι και core tier 1 καθώς είναι καθαρό κεφάλαιο από αμκ από  8,2% στο 10% θα χρειαστεί επιπλέον 1,2 με 1,4 δις ευρώ.
Άρα 5,2 δις ευρώ τα υφιστάμενα κεφάλαια που δόθηκαν συν τα 1,2 δις  η νέα τράπεζα Πειραιώς – good ΑΤΕ Bank θα έχει λάβει περίπου 6,4 δις ευρώ από το ΤΧΣ.
Σε καθαρό κεφάλαιο το νέο σχήμα θα διαθέτει 3 δις τα υφιστάμενα κεφάλαια της Πειραιώς συν τα 500 εκατ που δόθηκαν ως προκαταβολή στο ενοποιημένο σχήμα συν τα 1,2 δισ επιπλέον που θα χρειαστούν συνολικά δηλαδή 4,7 δις ευρώ.

Τι συνέβη με την πρόταση της Eurobank; Και το τουρκικό ενδιαφέρον....

Κατά πληροφορίες η προσφορά της Eurobank έθετε ένα προαπαιτούμενο το οποίο αφορούσε τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης του σχήματος και η πρόταση αυτή δεν θεωρήθηκε ιδιαίτερα ελκυστική.
Ταυτόχρονα η πρόταση της Eurobank διασφάλιζε μόνο το 50% των εργαζομένων της ΑΤΕ.
Ανεπίσημα ενδιαφέρον για την ΑΤΕ εκδήλωσε και Τουρκική τράπεζα αλλά δεν προχώρησε στην φάση της επίσημης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Η μετοχή της ΑΤΕ είναι μια ανάμνηση

Εδώ και ημέρες προειδοποιούσαμε για την μετοχή της ΑΤΕ ότι οι επενδυτές αν παραμείνουν θα χάσουν τα λεφτά τους.
Όσοι είχαν μετοχές ΑΤΕ μετά το κλείσιμο της αγοράς στις 27 Ιουλίου 2012 την Δευτέρα 30 Ιουλίου μην ξαφνιαστούν. Δεν θα υπάρχουν μετοχές χάθηκαν οι μετοχές και όλα τα χρήματα που είχαν επενδυθεί σε αυτές. Όπως χάθηκαν οι μετοχές στην νέα Proton bank έτσι χάνονται και οι μετοχές στην good ATE.


Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης