Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σε 2 μέρες ή σε 9 μέρες θα σπάσει σε good και bad bank η ΑΤΕ – Mε ανταλλαγή μετοχών και όχι με μετρητά η εξαγορά της νέας καλής ΑΤΕ – Δεν ενδιαφέρεται η ΕΤΕ – Εκτός χρηματιστηρίου η μετοχή της ΑΤΕ bank

tags :
 Σε 2 μέρες ή σε 9 μέρες  θα σπάσει σε good και bad bank η ΑΤΕ – Mε ανταλλαγή μετοχών και όχι με μετρητά η εξαγορά της νέας καλής ΑΤΕ  – Δεν ενδιαφέρεται η ΕΤΕ – Εκτός χρηματιστηρίου η μετοχή της ΑΤΕ bank
Η Νέα ΑΤΕ Βank είναι θέμα λίγων εικοσιτετραώρων.
Η ΤτΕ έχει συντάξει το πλάνο αναδόμησης της ΑΤΕ σπάζοντας της good και bad bank ήπιας μορφής.
Η διάσπαση σε καλή και κακή τράπεζα θα πραγματοποιηθεί ή στο διάστημα 28 με 29 Ιουλίου ή στις 4 με 5 Αυγούστου το προσεχές ή επόμενο σαββατοκύριακο.

Οι πληροφορίες που είχε μεταδώσει το www.bankingnews.gr ότι η good ATE θα εξαγοραστεί από την τράπεζα Πειραιώς επιβεβαιώνεται και από πολιτική πηγή, ωστόσο δεν πρέπει να θεωρείται ακόμη τίποτε δεδομένο.
Με βάση την διαδικασία από την στιγμή που θα σπάσει σε good και bad bank η ΑΤΕ και θα διαχωριστούν ορισμένα στοιχεία ενεργητικού εκτιμώνται μεταξύ 3,8-5 δις ευρώ, διασφαλιστούν όλες οι καταθέσεις ενώ το κενό που θα υπάρξει μεταξύ ενεργητικού και παθητικού θα καλυφθεί επίσης από το ΤΧΣ με ρευστότητα κατά 3,5 δις ευρώ θα πωληθεί και όχι από το ΤΕΚΕ καθώς δεν διαθέτει πλέον ρευστότητα.
Η νέα ΑΤΕ θα λάβει νέα τραπεζική άδεια, θα βγει από το χρηματιστήριο που σημαίνει ότι οι ελάχιστοι εναπομείναντες ιδιώτες μέτοχοι θα χάσουν τα λεφτά τους θα εκδοθούν νέες μετοχές και νέο μετοχικό κεφάλαιο και με βάση αυτό σε ένα πλαίσιο ανταλλαγής μετοχών θα εξαγοραστεί από την Πειραιώς.
Δεν θα υπάρξει τίμημα σε μετρητά καθώς δεν μπορούν να διατεθούν τα μετρητά του ΤΧΣ για εξαγορές αλλά η συμφωνία θα επιτευχθεί με ανταλλαγή μετοχών.
Π.χ. 2 μετοχές της Πειραιώς έναντι 6 ή 8 μετοχών της νέας ΑΤΕ Bank.
Ενδιαφέρον για την ΑΤΕ έχει εκδηλώσει και η Eurobank αλλά η Πειραιώς φαίνεται και φέρεται να προκρίνεται κυρίως γιατί διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας στους εργαζομένους της ΑΤΕ Bank.
H Εθνική είναι οριστικό δεν θα εκδηλώσει ενδιαφέρον για την νέα good ATE bank.

Ο τρόπος διάσπασης σε good και bad bank της ΑΤΕ

Στην good Bank θα ενταχθούν τα δάνεια προς τον αγροτικό τομέα – κατά την άποψη μας πολλά εξ αυτών είναι χαμηλής ποιότητας και κακώς θα ενταχθούν στην καλή τράπεζα – ορισμένα βασικά επιχειρηματικά δάνεια και μέρος της λιανικής.
Έχει καλλιεργηθεί ένας μύθος ότι η ΑΤΕ είναι η τράπεζα των αγροτών.
Τα δάνεια προς τον Αγροτικό τομέα αποτελούν το 10% του συνόλου των χορηγήσεων ή 2,2 δις ευρώ. Τα δάνεια προς τον αγροτικό τομέα αποτελούν την μειοψηφία των δανείων της ΑΤΕ.  
Στην Bad bank θα ενταχθούν όλες οι συμμετοχές και θυγατρικές της ΑΤΕ που είναι σχεδόν χρεοκοπημένες ή ζημιογόνες, τα δάνεια προς τα πολιτικά κόμματα ύψους 190-200 εκατ ευρώ και ορισμένα επιχειρηματικά δάνεια, όπως επίσης και όλα τα εναπομείναντα δάνεια προς τον δημόσιο τομέα.  
Για να δώσουμε ένα παράδειγμα εταιρίες χρεοκοπημένες όπως ΕΒΖ και άλλες απομακρύνονται από τον ισολογισμό της ΑΤΕ Bank
Με βάση πρώτους υπολογισμούς στην bad bank στην κακή τράπεζα θα μεταφερθούν στοιχεία ενεργητικού και θυγατρικές ύψους 3,8-5 δις ευρώ.

Τι θα κερδίσει η Πειραιώς από την good ATE Bank;

Γιατί ενδιαφέρονται   η Πειραιώς για  την good ATE Bank;
Για να εξηγηθεί με πολύ απλό τρόπο γιατί ενδιαφέρεται  η τράπεζα Πειραιώς  για την καλή ΑΤΕ Bank θα πρέπει να αποτιμηθούν
1)Τι συνέβη στο παρελθόν όταν η Πειραιώς είχε εξαγοράσει την Proton bank
2)Να αξιολογηθεί η υφιστάμενη δομή κεφαλαίων και κεφαλαιακών αναγκών αλλά και ρευστότητας της Πειραιώς.
Στο παρελθόν – πριν χρόνια – όταν η Proton bank ήταν ακόμη εύρωστη σε κάποιο βαθμό η Πειραιώς εξαγόρασε την τράπεζα επιτυγχάνοντας 1)να βελτιώσει τις κεφαλαιακές της ανάγκες και να βελτιώσει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας σε ενοποιημένη βάση.
2)Η Πειραιώς χρησιμοποίησε και την ρευστότητα της τράπεζας η οποία έβαινε μειούμενη λόγω της εκροής καταθέσεων.
Η Πειραιώς κυρίως εκμεταλλεύτηκε το ζήτημα της κεφαλαιακής επάρκειας.
Μέσω της ενοποίησης βελτίωσε τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και ταυτόχρονα μείωσε τις κεφαλαιακές της ανάγκες.
Για να έχει αξία η εξαγορά της ΑΤΕ θα πρέπει να αποτιμηθεί τι θα περιλαμβάνει η νέα good bank ATE.
Η Good ATE Bank θα περιλαμβάνει όλα εκείνα τα στοιχεία του ισολογισμού ενεργητικού και παθητικού που είναι υγιή, ενήμερα δάνεια ενώ θα απομακρυνθούν οι μη δομικές οργανικές – τραπεζικές δραστηριότητες.
Π.χ. όλες οι θυγατρικές του μη χρηματοοικονομικού τομέα θα μεταφερθούν στην bad bank ή θα πωληθούν.
Με βάση ενδείξεις υπάρχει ενδεχόμενο στην Bad bank στην κακή τράπεζα που θα τεθεί σε εκκαθάριση να τοποθετηθούν περί τα 4-5 δις ευρώ πάσης φύσεως assets.
H κακή ΑΤΕ θα οδηγηθεί σε εκκαθάριση αλλά προκύπτει ένα νέο ζήτημα το ΤΧΣ θα πρέπει να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό με ρευστότητα μεταξύ της απόκλισης των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού.
Η bad ATE θα είναι κομμάτι του ενεργητικού και ως γνωστό πάντα το ενεργητικό και το παθητικό είναι το ίδιο αριθμητικά.
Για να καλυφθεί το άνοιγμα ενεργητικού της Good ATE Bank το ΤΧΣ θα πρέπει να καταβάλλει τόσα κεφάλαια σε ρευστότητα ώστε να ισοσκελίσει τον ισολογισμό που μπορεί να φθάσουν τα 3-4 δις ευρώ.
Αυτά τα 3-4 δις ευρώ θεωρούνται χαμένα χρήματα καθώς δεν θα επιστραφούν στο ΤΧΣ άρα μπορούν να θεωρηθούν bonus στον αγοραστή.
Η Πειραιώς δεν μπορεί  να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια που έλαβαν για να εξαγοράσουν την ΑΤΕ Bank. Αυτό είναι απόλυτο.
Η Πειραιώς θα ανταλλάξει τις μετοχές της με τις μετοχές της νέας ΑΤΕ Bank.
Είναι ξεκάθαρο επίσης ότι  ο εξαγοράζων Πειραιώς και η εξαγοραζόμενη good ATE Bank θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν από το ΤΧΣ.
Επειδή τα στοιχεία του ενεργητικού που θα προστεθούν στην Πειραιώς θα είναι υγιή η απαίτηση κεφαλαίων θα είναι μικρότερη.
Π.χ. αν η Πειραιώς χρειαζόταν μόνη της 6 δις και η ΑΤΕ μόνη της 4 δις μαζί στο νέο σχήμα και η ΑΤΕ ως good bank θα χρειαστούν 7-8 δις ευρώ. Εκτιμάται ότι η good ATE θα χρειαστεί 1-1,5 δις ευρώ ανακεφαλαιοποίηση.
Ταυτόχρονα η Πειραιώς κερδίσει  σε υπερθετικό βαθμό σε ρευστότητα.
Η Πειραιώς έχει αντλήσει από την ΕΚΤ και το ELA της TτΕ 26 δις η Eurobank έχει αντλήσει 35 δις και η ΑΤΕ περίπου 6 δις ευρώ.
Όμως η ΑΤΕ θα διαθέτει περίπου 18 δις καταθέσεις και υγιή στοιχεία ενεργητικού που αυτό σημαίνει ότι θα αποδεσμεύσει τουλάχιστον 8-9 δις από την Πειραιώς.

Τα κεφάλαια που θα χρειαστούν οι τράπεζες και τα κεφάλαια που θα κληθούν να επιστρέψουν

Ποσά σε εκατ ευρώ

Τράπεζες

ΑΜΚ

ΤΧΣ*

Πρόσθετα κεφάλαια για core tier 1 9%-10% και Blackrock

Συνολική αμκ ΤΧΣ +10% ελάχιστης συμμετοχής και με Blackrock***

Κεφάλαια που θα επιστραφούν στο μέλλον****

Εθνική

7.400

2.300

9.700

10.100

Alpha

1.900

2.700

4.600

5.100

Eurobank

4.000

3.100

7.100

7.350

Πειραιώς

4.700

1.700

6.400

6.400

Κύπρου

500

2.500

3.000

3.000

Λαϊκή

1.900

1.600

3.500

3.500

ATE**

3.900

-

3.900

3.900

TT**

2.500

-

2.500

2.700

Attica

150-200

100

250-300

350-400

Σύνολο

27.000

14.000

41.000

42.450

*Οι προκαταβολές του ΤΧΣ – Δεν περιλαμβάνονται οι Κυπριακές

** Για ΑΤΕ και ΤΤ θα ληφθούν αποφάσεις

***Περιλαμβάνεται το συνολικό ύψος ανακεφαλαιοποίησης

**** Στα κεφάλαια περιλαμβάνονται ΤΧΣ και προνομιούχες μετοχές χωρίς το 10% της ελάχιστης συμμετοχής

Κύπρου και ΑΤΕ θα ανακεφαλαιοποιηθούν από το Κυπριακό δημόσιο

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης