Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το μεγάλο όνειρο του Βγενόπουλου σβήνει ή μπορεί να διασωθεί; - Οι δύο δρόμοι της MIG, η Πειραιώς «διέγραψε» τις μετοχές

Το μεγάλο όνειρο του Βγενόπουλου σβήνει ή μπορεί να διασωθεί; - Οι δύο δρόμοι της MIG, η Πειραιώς «διέγραψε» τις μετοχές
Μην λησμονούμε ότι η Πειραιώς έχει τον τελικό λόγο στο μέλλον της MIG και μπορούμε να αναφέρουμε ότι έχει διαγράψει τις μετοχές, θεωρεί ότι έχουν αξία μηδέν…
Όταν ο αείμνηστος Ανδρέας Βγενόπουλος ο ιδρυτής της Marfin Investment Group ονειρεύτηκε το μεγάλο του σχέδιο… δεν είχε υπολογίσει τελικά το πόσο μεγάλο θα ήταν το όνειρο του.
Ο Βγενόπουλος όταν κατάλαβε ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια εταιρία συμμετοχών όπου θα αποκτούσε ισχυρές εταιρίες της εθνικής οικονομίας έσπευσε να αντλήσει τα 5,19 δισεκ. ευρώ κεφάλαια, την μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαίου που είχε υλοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα και μια από τις μεγαλύτερες εκείνη την περίοδο διεθνώς.
Ήταν τόσο ισχυρό το ενδιαφέρον και ας ενεργοποιήθηκαν και μετοχοδάνεια, όπου επενδυτές από το Λονδίνο ζητούσαν να έρθουν σε επαφή με τον Βγενόπουλο για να συμμετάσχουν στην αύξηση.
Ορισμένους που είτε δεν τους ήθελε, είτε γιατί είχε καλυφθεί η αύξηση τους δήλωνε εάν θέλετε να επενδύσετε στην αύξηση της MIG δεν θα σας πω που θα τα επενδύσω, αλλά εάν θέλετε επενδύστε.
Επενδύθηκαν 300-400 εκατ ποντάροντας μόνο στα λόγια του Βγενόπουλου, οι ξένοι είχαν πιστέψει ότι κάτι μεγάλο ετοιμάζει.
Κάποια στιγμή η MIG διεκδικούσε το 20% του ΟΤΕ και ο Αλογοσκούφης τότε υπουργός Οικονομικών τον σαμπόταρε.
Είχε αγοράσει την Ολυμπιακή αεροπορία, αγόρασε ομολογουμένως ακριβά την Vivartia, επένδυσε στο Υγεία, στην ακτοπλοΐα και σε άλλες επενδύσεις, κατείχε επίσης την Marfin Popular Bank που κινείτο επιθετικά είτε προς την Πειραιώς, είτε προς την Κύπρου.
Κάποια στιγμή στο μέλλον θα αναφερθούμε στις κρυφές συναντήσεις που είχε με ένα άλλο μεγάλο και σημαντικό παράγοντα του συστήματος τον Μιχάλη Σάλλα με τον οποίο είχε συναισθήματα θαυμασμού....
Ο Βγενόπουλος λοιπόν δημιούργησε τον μεγαλύτερο επιχειρηματικό όμιλο στην νοτιοανατολική Ευρώπη.
Ωστόσο ούτε ο ίδιος είχε πιστέψει που είχε φθάσει, είχε όμως απίστευτα σχέδια, είχε μελετήσει πολλά ενδεχόμενα.
Το σημείο καμπής που όμως εκείνη την περίοδο δεν μπορούσε να προβλεφθεί ήταν το κόστος απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.
Η αγωνία για τις αποδόσεις και η πίεση των μετόχων

Στην προσπάθεια να επιτύχει υψηλές αποδόσεις κεφαλαίου γιατί οι επενδυτές της αύξησης ανέμεναν με μεγάλη ανυπομονησία υψηλές αποδόσεις, αγόρασε ορισμένες εταιρίες ακριβά έως πολύ ακριβά.
Όμως τότε εκεί ήταν οι τιμές και οι ιδιοκτήτες των εταιριών δεν πουλούσαν σε χαμηλότερες τιμές.
Το δίλημμα ήταν ή να μην κάνει τίποτε ή να πάρει το ρίσκο και το πήρε.
Εάν σήμερα η MIG είχε 5 δισεκ. κεφάλαια θα αγόραζε τις μισές εταιρίες του ελληνικού χρηματιστηρίου ανέφερε ένας τραπεζίτης αλλά με εάν δεν χτίζονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι.
Όταν η κατάσταση στην οικονομία δραματοποιήθηκε και φαινόταν ότι η Ελλάδα πάει στα βράχια, ο Βγενόπουλος κατάλαβε ότι θα ξεκινήσει μια μακρά περίοδος απωλειών και υποαξιών.
(Θυμάμαι ότι μου είχε αναφέρει υπολογίζω να χάσει η MIG 2 δισεκ. σε κεφάλαια)…
Επιταχύνοντας στα γεγονότα του παρελθόντος η μεγάλη καμπή για την MIG δεν ήταν μόνο οι μεγάλες υποαξίες που κατέτρωγαν τα κεφάλαια… ήταν ότι από την μια αισθανόταν ότι οι Κύπριοι θα του επιτεθούν και από την άλλη έβλεπε ότι η συρρίκνωση δεν θα αποφευχθεί.

Κάτι έπρεπε να κάνει

Τότε ξεκίνησε να σκέφτεται διάφορα σενάρια.
Ένα μεγάλο βήμα ήταν το deal με την Fortress στην Attica Group και ένα άλλο βήμα ήταν όταν η Πειραιώς απέκτησε την Marfin Popular Bank και μαζί ανέλαβε και τον δανεισμό των εταιριών που είχε αποκτήσει η MIG.
Ο Βγενόπουλος κατάλαβε τότε ότι άλλαξαν τα δεδομένα ειδικά μάλιστα όταν ο Άνθιμος Θωμόπουλος τότε CEO της Πειραιώς είχε ένα σχέδιο να πάρει την MIG από τον Βγενόπουλο και να κάνει… αυτό που συμβαίνει σήμερα να πουλήσει τις θυγατρικές.
Δεν θα λησμονηθεί ποτέ το περίφημο email του Ανδρέα Βγενόπουλου στον Θωμόπουλο τότε διευθύνοντα σύμβουλο της Πειραιώς που ενώ του τηλεφωνούσε δεν του είχε επιστρέψει το τηλέφωνο… για τον εγωισμό του Βγενόπουλου δεν ήταν μικρό πράγμα αλλά ο Βγενόπουλος είχε άλλη ανησυχία…
Το αμερικανικό KKR που είχε βρει η Πειραιώς ήταν το όχημα να χάσει την MIG και αυτό έπρεπε να το αποτρέψει
(Για την ιστορία του email του Βγενόπουλου στον τότε CEO της Πειραιώς έλεγε σας τηλεφωνώ κύριε Θωμόπουλε και δεν μου έχετε απαντήσει υπάρχει κάποιος λόγος…
Μάλιστα ανέφερε ορισμένους λόγους
Μήπως επειδή έχετε πολύ δουλειά;
Μήπως επειδή δεν έχετε διάθεση;
Μήπως επειδή δε θέλετε να μιλήσετε; κ.α.
Μάλιστα σε κάθε ερώτημα είχε δίπλα ένα κουτάκι και ζητούσε στον Θωμόπουλο να βάλει ένα αστερίσκο και να του επιστρέψει πίσω το email)

Το μεγάλο deal με την Goldman Sachs

Ο Βγενόπουλος βλέποντας ότι η Πειραιώς έχει πρόβλημα με τον μεγάλο δανεισμό σκέφθηκε ένα deal το οποίο το κατέστρωσαν ο Ανδρέας Βγενόπουλος και ο Χάρης Ηλιάδης σημερινό μεγάλο στέλεχος και με επιτυχίες της Goldman Sachs.
Το deal ουσιαστικά έδινε την δυνατότητα στην Goldman να αγοράσει τα δάνεια της MIG από την Πειραιώς και η Πειραιώς να φύγει από την εικόνα.
Τι συνέβη μετά είναι ιστορία και πολλά άλλα που συνέβησαν τα οποία κάποια άλλη στιγμή θα παρουσιάσουμε στο μέλλον.
Είναι αλήθεια ότι είχαν συμβεί πολλά, πάρα πολλά που δεν έχουν έρθει στο φως και ίσως για την ώρα θα πρέπει ακόμη να μείνουν μυστικά.

Οι αντιγραφές... τύπου Goldman Sachs

Όταν απεβίωσε ο Ανδρέας Βγενόπουλος το management που ανέλαβε την MIG δεν είχε άλλη επιλογή από το να έρθει σε συμφωνία με την Πειραιώς για επιπρόσθετη χρηματοδότηση και βεβαίως να αναζητήσει λύσεις.
Η Πειραιώς ως βασικός δανειστής είχε αποκτήσει και το 31% της MIG και τοποθετήσει και στο διοικητικό συμβούλιο μέλη της.
Όλα τα σχέδια που εξετάστηκαν με Farallon, Commer, Davidson Kempner κ.α. δεν ευδοκίμησαν, ήταν κοντά στο σχέδιο όμως του Βγενόπουλου με την Goldman Sachs.

Φθάνοντας στο σήμερα

Σήμερα η MIG βρίσκεται στην εξής κατάσταση έχει η μητρική εταιρία Holding 551 εκατ ευρώ δάνεια.
Ο όμιλος συνολικά έχει 1,445 δισεκ. ευρώ δάνεια μαζί με τις θυγατρικές και η Vivartia που είναι προς πώληση στο CVC 423 εκατ δάνεια.
Τα κεφάλαια της MIG είναι 219 εκατ σε ενοποιημένη βάση και 185,7 εκατ της μητρικής από 380 εκατ ένα χρόνο πριν.
Η συρρίκνωση συνεχίζεται και οι επιλογές ήταν δύο
1)Να πουληθούν τα δάνεια της Πειραιώς στην MIG αυτά τα 551 εκατ σε κάποιο διεθνές funds ή
2)Να πουληθούν οι θυγατρικές
Το πρώτο σχέδιο δεν ευδοκίμησε για κάποιους λόγους… οπότε κατέστη μονόδρομος η πώληση θυγατρικών.
Η MIG πουλάει την Vivartia έναντι 175 εκατ ενώ το CVC θα εισφέρει και 30-35 εκατ σε αύξηση κεφαλαίου στον χώρο εστίασης.
Θα μειωθεί ο δανεισμός της MIG στην Πειραιώς και εν συνεχεία θα απομείνει μόνο με την Attica Group.
Η προσφορά του CVC του αμερικανικού fund το οποίο έχει ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα έχοντας αγοράσει τα θεραπευτήρια Υγεία, Μητέρα, Metropolitan κ.α. ενώ έχει υποβάλλει προσφορά και για την Εθνική Ασφαλιστική, έδωσε μια λύση στην MIG.
Το CVC ενδιαφέρεται για την Vivartia…
Ωστόσο Εθνική και Eurobank είχαν κινήσει τις διαδικασίες να πουλήσουν δάνεια της Vivartia ύψους 190 εκατ η Εθνική 110 εκατ και 80 εκατ η Eurobank με την τσεχική Emma να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Το CVC θα προχωρήσει με την Vivartia και οι τράπεζες θα κάνουν deal με το αμερικανικό fund, η Πειραιώς θα πονέσει λίγο ακόμη…

Ποιο το μέλλον της MIG;

Πολλές φορές έχουμε αναφέρει ότι η πορεία της MIG - Marfin Investment Group είναι προδιαγεγραμμένη άπαξ και πωλείται η Vivartia στο αμερικανικό fund CVC.
Προδιαγεγραμμένη πορεία σημαίνει ότι σε βάθος ορισμένων μηνών θα μπορούσε να πωληθεί και η Attica Group η ακτοπλοϊκή εταιρία και η MIG να υποχρεωθεί να παύσει τις λειτουργίες της ως εταιρία συμμετοχών.
Θα μπορούσε αυτή η προδιαγεγραμμένη πορεία να ανατραπεί;
Υπάρχουν κάποια σχέδια τα οποία όμως χρειάζονται την συγκατάθεση της Πειραιώς.
-Θα μπορούσε η Πειραιώς να αναθέσει την διαχείριση της ΑΝΕΚ στην Attica Group ή εάν επιλύετο το ζήτημα των δανείων να απορροφούσε η Attica Group την ΑΝΕΚ.
-Θα μπορούσε η Πειραιώς να δώσει μέρος των εταιριών που έχει αποκτήσει από δάνεια που δεν εξυπηρετούνταν στην MIG.
Η Πειραιώς είναι μέτοχος σε ορισμένες εταιρίες, τις μετοχές αυτές απέκτησε από ενεργοποίηση εξασφαλίσεων σε δάνεια που είχαν χορηγηθεί.
Θα μπορούσε ένας αριθμός εταιριών να μεταβιβαστεί στην MIG άρα να συντηρηθεί ο ρόλος της εταιρίας συμμετοχών Marfin Investment Group.

Εάν αυτό το σχέδιο υλοποιηθεί, τότε ίσως μπορέσει να κερδίσει ξανά χρόνο η Marfin Investment Group και να αποτραπεί το δυσμενές σενάριο.
Εάν αυτό το σενάριο δεν εφαρμοστεί τότε η πορεία της MIG θα είναι προδιαγεγραμμένη, θα πουλήσει την Attica Group και θα παύσει η λειτουργία της.

Τι πρόκειται να συμβεί από όλα αυτά;
Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει σε λίγες εβδομάδες όπου θα χαραχθεί η τελική στρατηγική από την Πειραιώς.
Μην λησμονούμε ότι η Πειραιώς έχει τον τελικό λόγο στο μέλλον της MIG και μπορούμε να αναφέρουμε ότι έχει διαγράψει τις μετοχές, θεωρεί ότι έχουν αξία μηδέν…
H σημερινή διοίκηση Παπανικολάου της MIG κάνει ότι μπορεί, αναζητάει βέλτιστες λύσεις... για να αποτρέψει το χειρότερο σενάριο, το οποίο είναι να κλείσει η MIG να διαγραφεί από το χρηματιστήριο και να σβήσει τον όνειρο του Ανδρέα Βγενόπουλου. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης