Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τρόικα: Ιδιωτικοποίηση για την ΑΤΕ ή προσφυγή στο ΤΧΣ – Θέτει βέτο στην δημιουργία κρατικού πυλώνα στις τράπεζες

tags :
 Τρόικα: Ιδιωτικοποίηση για την ΑΤΕ ή προσφυγή στο ΤΧΣ – Θέτει βέτο στην δημιουργία κρατικού πυλώνα στις τράπεζες
Ιδιωτικοποίηση ή προσφυγή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) είναι η λύση που προτείνει η Τρόικα για την ΑΤΕ Bank ενώ όπως έχει επισημάνει το www.bankingnews.gr έχει θέσει βέτο στην δημιουργία κρατικού πυλώνα στις τράπεζες.
Παράλληλα και η κυβέρνηση φαίνεται να έχει ενδοιασμούς στην δημιουργία μιας νέας κρατικής τράπεζας από την συγχώνευση τραπεζών που βασικός μέτοχος είναι το κράτος...
Το βέτο που θέτει η Τρόικα από την μια πλευρά και η θετική ανταπόκριση της λύσης της ιδιωτικοποίησης από την άλλη και από την ΕΕ για την ΑΤΕ προφανώς αποτελεί μια ανατρεπτική προσέγγιση και προφανώς δημιουργεί νέα δεδομένα.
Το ελληνικό δημόσιο όμως πρέπει να λύσει ένα μείζον και ακανθώδες πρόβλημα στην ΑΤΕ την κεφαλαιακή της ενίσχυση.
Ποιες είναι οι λύσεις;
1)Προσφυγή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας την λύση αυτή προκρίνει η Τρόικα.
2)Αύξηση κεφαλαίου με προνομιούχες από τον εναπομείναν κεφάλαιο του νόμου Αλογοσκούφη.
3)Μετατροπή των υφιστάμενων προνομιούχων σε κοινές
4)Αύξηση κεφαλαίου με κοινές μετοχές.
5)Προχωράει άμεσα σε ιδιωτικοποίηση που δεν θα τις στοιχήσει σε κεφάλαια αλλά ο πήχης του τιμήματος δεν μπορεί να ανέβει.
Όπως αποδείχθηκε από τα stress tests δεν  περιορίζεται μόνο στα 242 δις ευρώ αλλά υπερβαίνει τα 900 εκατ ευρώ το  έλλειμμα κεφαλαίου στην ΑΤΕ Bank.
Αν δεν υπάρξει ιδιωτικοποίηση που φαίνεται ότι επικροτεί η Τρόικα η επόμενη εναλλακτική πρόταση το  Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που αυτό συνεπάγεται ότι θα κατατεθεί εντός 6μήνου σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΑΤΕ.
Σημαντική και αυτή η εξέλιξη καθώς η Τρόικα θα ήθελε να ενεργοποιηθεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Άλλη εναλλακτική λύση θα ήταν το ελληνικό δημόσιο να  προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου πάνω από τον αρχικό στόχο των 350 με 400 εκατ ευρώ ίσως φθάσουν και στα 600 εκατ ευρώ τα κεφάλαια που θα αντλήσει μέσω νέας αύξησης κεφαλαίου με προνομιούχες μετοχές.
Άρα η ΑΤΕ ή θα χρησιμοποιήσει από το απόθεμα των 5 δις ευρώ σε κεφάλαιο του νόμου Αλογοσκούφη, έχει απομείνει 1 δις ευρώ  περίπου 600 εκατ ευρώ με έκδοση προνομιούχων θα καταφύγει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Στα 19,4 δις ευρώ οι καταθέσεις της ΑΤΕ Bank

Στα 19,4 δις ευρώ σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες διαμορφώνονται οι καταθέσεις της ΑΤΕ την τρέχουσα περίοδο σε σχέση με τα 21,8 δις ευρώ που είχε στο α΄ τρίμηνο του 2010 ή 22,6 δις ευρώ στο τέλος του 2009.
Το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεων μειώθηκε στην κρίσιμη περίοδο Απριλίου με τέλη Ιουνίου όπου οι καταθέσεις κατήλθαν στα 20,7 δις ευρώ.


Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης