Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ορισμένες αλήθειες για την Εθνική με την Bain και τις επαφές Πειραιώς με Comer για MIG

Ορισμένες αλήθειες για την Εθνική με την Bain και τις επαφές Πειραιώς με Comer για MIG
Τι συμβαίνει με τα σχέδια πώλησης προβληματικών δανείων της Εθνικής και πώλησης δανείων στην περίπτωση της MIG;
Το τελευταίο διάστημα τόσο η Εθνική όσο και η MIG για διαφορετικούς λόγους βρίσκονται στο επίκεντρο, απόρροια των σχεδίων πώλησης προβληματικών δανείων ή πώλησης δανείων στην περίπτωση της MIG.

Τι συμβαίνει με Εθνική και Bain Capital

Το bankingnews.gr πρώτο είχε αποκαλύψει ότι η Bain Capital για τα 337 εκατ. τίμημα στην πώληση του προγράμματος προβληματικών δανείων Icon περίπου τα μισά (165 εκατ.) θα έπαιρνε δάνειο από την Εθνική.
Κατ’ ουσίαν η Εθνική θα χρηματοδοτούσε περίπου το 50% του τιμήματος που θα ελάμβανε.
Η πραγματικότητα όμως είναι ότι ειδικά στην περίπτωση της Bain Capital η μόνη ρήτρα που ετέθη ήταν το 50% του τιμήματος να δοθεί προκαταβολικά και τα υπόλοιπο περίπου σε ένα χρόνο.
Επισήμως η Εθνική δεν επιβεβαιώνει τα περί δανεισμού, αν και υπάρχουν πληροφορίες που μιλούν και για τραπεζικό δανεισμό.

Τι αναφέρουν κύκλοι της Εθνικής

Κατά 5 δισ., δηλαδή κατά το 1/3 περίπου του συνόλου, μειώνει τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά της το 2019 η Εθνική Τράπεζα, μετά την ολοκλήρωση της πώλησης του Project Icon στην επενδυτική εταιρία Bain Capital Credit, που ανακοίνωσε την Παρασκευή 5 Ιουνίου.
Πρόκειται για μία πώληση χαρτοφυλακίου περίπου 2,800 μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων ύψους 1,6 δις με εξασφαλίσεις αξίας περίπου 0,6 δις (χωρίς discount).
Η τιμή της συναλλαγής ανέρχεται στο 21% του ανεξόφλητου κεφαλαίου, ήτοι σε 330 εκ. περίπου.
Σημειώνεται επίσης ότι στους όρους της συναλλαγής δεν υφίσταται δανεισμός της Bain Capital Credit από την Εθνική Τράπεζα.
Η Εθνική κατάφερε να ολοκληρώσει τη συναλλαγή, η οποία είχε ξεκινήσει ήδη από το φθινόπωρο του 2019, εν μέσω της πανδημίας του CODIV-19 – είναι η πρώτη συναλλαγή αγοραπωλησίας χαρτοφυλακίου δανείων που ολοκληρώθηκε πανευρωπαϊκά – ενώ όλες οι υπόλοιπες συναλλαγές (στην Ελλάδα και στην Ευρώπη) έχουν «παγώσει».
Τα οφέλη της συναλλαγής είναι πολλαπλά για την Εθνική.
Πρώτον, εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς τον SSM, καταφέρνοντας να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της κατά 5 δις. το 2019, δηλ.  κατά το 1/3 περίπου του συνόλου, γεγονός που ευχαριστεί τόσο την κεντρική τράπεζα όσο και τους επενδυτές.
Δεύτερον, συμφώνησε μία έξυπνη δομή συναλλαγής, η οποία της επιτρέπει να αντιμετωπίσει την αβεβαιότητα της κρίσης του COVID-19 με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε η pre COVID και η μετά COVID επίπτωση στα κεφάλαια της τράπεζας να είναι η ίδια.
Σημειώνεται ότι η Bain είχε καταθέσει την αρχική προσφορά για το χαρτοφυλάκιο πριν την έλευση της πανδημίας ενώ η συναλλαγή ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκειά της.
Αντίστοιχη δομή προσπαθούν να αντιγράψουν/εφαρμόσουν και άλλες ελληνικές τράπεζες αυτό το διάστημα.
Τρίτον, δίνει το περιθώριο στην τράπεζα να συνεχίσει με τη μεγάλη τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί για το 2020.

Τι συμβαίνει μεταξύ της MIG και της Comer

Στις 12 Ιουνίου 2020 η μετοχή της MIG δέχτηκε πολύ ισχυρές πιέσεις, που έφτασαν ενδοσυνεδριακά έως και το -29%, απόρροια δύο πληροφοριών:
Α) ο ιρλανδικός όμιλος Comer αποσύρεται από τη διεκδίκηση των δανείων της MIG
Β) η αξιολόγηση του ορκωτού ελεγκτή που περιελάμβανε παρατηρήσεις και οι οποίες όμως εν μέσω κρίσης είθισται να αναφέρονται σε πλειάδα εταιριών
Οι παρατηρήσεις του ελεγκτή δεν είναι το ουσιώδες θέμα στην παρούσα φάση, αλλά η Comer η οποία σχεδίαζε να εισφέρει 430-435 εκατ. για τα δάνεια της Πειραιώς στην IG και το τίμημα περιορίστηκε στα 350 εκατ.
Όπως έχει αναφέρει το bankingnews.gr η Comer έχει ζητήσει παράταση των διαδικασιών ώστε να αξιολογήσει τον κίνδυνο του κορωνοϊού και της ύφεσης στην οικονομία στον ισολογισμό της MIG και εν συνεχεία να επανέλθει εάν κρίνει ότι μπορεί να υποβάλει δεσμευτική προσφορά.
Η Πειραιώς για τα δάνεια της MIG ζητούσε από την Comer 430-435 εκατ. ωστόσο η Comer φαίνεται ότι στην παρούσα φάση έχει κατεβάσει τον πήχη στα 350 εκατ.
Ενώ το deal MIG – Comer φαίνεται να μην προχωρά στην παρούσα φάση, δεν αποκλείεται ο ιρλανδικός όμιλος να επανέλθει στο μέλλον με νέα πρόταση στηριζόμενος σε νέες παραδοχές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης