Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η εξαγορά της Emporiki bank δεν είναι ακόμη δελεαστική – Η ΤτΕ μπορεί να θέσει Veto στην διαδικασία – Η Credit Agricole πρέπει να την ανακεφαλαιοποιήσει, να αγοράσει δάνεια αν θέλει να την πωλήσει – Μην προεξοφλείτε θετική έκβαση στην πώληση…

tags :
 Η εξαγορά της Emporiki bank δεν είναι ακόμη δελεαστική  – Η ΤτΕ μπορεί να θέσει Veto  στην διαδικασία  –  Η Credit Agricole πρέπει να την ανακεφαλαιοποιήσει, να αγοράσει δάνεια  αν θέλει να την  πωλήσει – Μην προεξοφλείτε  θετική έκβαση στην πώληση…
Η εξαγορά της Emporiki bank μπορεί να προσδώσει αξία σε μια ελληνική τράπεζα μόνο αν το πακέτο πώλησης είναι δελεαστικό.  
Η Εθνική, Alpha και Eurobank
Το υφιστάμενο πακέτο πώλησης δεν είναι ελκυστικό για εξαγορά και για να ειπωθεί ακριβώς ως έχει η κατάσταση όποια τράπεζα εξαγοράσει την Emporiki bank τώρα η μετοχή της θα καταρρεύσει και θα βυθιστεί ακόμη περισσότερο στο τέλμα ο ισολογισμός της ελληνικής τράπεζας.

Ορισμένοι θεωρούν ότι έχοντας διενεργήσει προβλέψεις που αντιστοιχούν στο 35,9% των δανείων ύψους 22,5 δις ευρώ η Emporiki bank έχει εξυγιανθεί.
Όμως για να είναι ελκυστική προς πώληση η Emporiki bank η Credit Agricole πρέπει να επενδύσει και άλλα κεφάλαια και να μειώσει τον ισολογισμό και ταυτόχρονα να μειωθεί το τεράστιο χάσμα μεταξύ δανείων 22,5 δις και καταθέσεων 11 δις ευρώ δηλαδή έλλειμμα ρευστότητας 11 δις ευρώ περίπου.  
Η Credit Agricole έχει μειώσει το funding στα 4,6 δις ευρώ αλλά ακόμη το χάσμα παραμένει.
Τα υφιστάμενα κεφάλαια της τράπεζας είναι 600 εκατ και η Credit Agricole θα πρέπει να επενδύσει νέα κεφάλαια τουλάχιστον 1 με 1,3  δις ευρώ ώστε να είναι επαρκώς ανακεφαλαιοποιημένη.
Διαθέτει υπεράριθμο προσωπικό 4000 εργαζομένων που ο υποψήφιος αγοραστής θα ήθελε να γρήγορες διαδικασίες να μειώσει.
Η τράπεζα χρωστάει 257 εκατ στο Ταμείο Προσωπικού που επίσης αποτελεί ένα σημαντικό κόστος.
Αν η Credit Agricole θέλει να πουλήσει την Emporiki bank όχι ελπίζοντας να πάρει ένα καλό τίμημα αλλά απλά και μόνο να την πουλήσει θα πρέπει
1)Να την ανακεφαλαιοποιήσει με 1 με 1,3 δις ευρώ. Δηλαδή θα επενδύσει επιπλέον 1,3 δις σε σύνολο επενδύσεων και ζημιών 12 δις γνωρίζοντας ότι δεν θα πάρει πίσω τα κεφάλαια της ούτε και την τελευταία της επένδυση τα 1 με 1,3 δις ευρώ.
2)Να μειώσει σημαντικά το χάσμα δανείων προς καταθέσεις το χάσμα των 11 δις είναι πολύ μεγάλο.
Μια λύση θα ήταν να αγοράσει δάνεια της Emporiki bank όπως πήρε και τις θυγατρικές στα Βαλκάνια.
3)Να εξασφαλίσει ότι οι προβλέψεις που έχουν διενεργηθεί είναι επαρκείς για τα δάνεια που χορηγήθηκαν στο παρελθόν.
Η Credit Agricole θέλει να αποχωρήσει οριστικά από την Ελλάδα. Το ελληνικό πείραμα τις κόστισε 12 δις ευρώ πραγματικά τεράστια ζημία ιστορικών διαστάσεων.
Οι 3 ενδιαφερόμενες τράπεζες, Εθνική, Alpha και Eurobank γνωρίζουν πολύ καλά τι πρέπει να αγοράσουν και υπό ποιους όρους.
Στο σύνθετο αυτό ζήτημα θα πρέπει να προσμετρηθεί και η στάση της ΤτΕ η οποία μπορεί να θέσει veto αν απαιτηθεί.
Η ΤτΕ δεν δέχεται προτάσεις του τύπου μια ελληνική τράπεζα να εξαγοράσει την Emporiki χωρίς να ανακεφαλαιοποιηθεί από την Credit Agricole και εν συνεχεία να προσφύγουν στο ΤΧΣ και το 10% της ελάχιστης συμμετοχής στην αύξηση να το καλύψει η Credit Agricole.
Η ΤτΕ ζητάει καθαρές λύσεις που δεν θα βαρύνουν τις ελληνικές τράπεζες.
Να σημειωθεί ότι οι 3 ενδιαφερόμενες ελληνικές τράπεζες, Εθνική, Alpha, Eurobank, έχουν πρακτικά αρνητικά ίδια κεφάλαια αν αφαιρεθούν και οι προνομιούχες μετοχές.
Άρα πως μια τράπεζα θα αγοράσει μια άλλη επίσης προβληματική χωρίς κεφάλαια τα οποία είναι δανικά από το ΤΧΣ;
Τα ζητήματα είναι πολλά και το κυριότερο μην σπεύσει η αγορά να θεωρήσει ότι είναι κλεισμένο deal.
Με όρους χρηματιστηριακούς το deal δεν πουλάει;
Η Credit Agricole κατέγραψε κέρδη στο Παρίσι 6% στην είδηση πώλησης της Emporiki bank (καλή είδηση) αλλά όποια ελληνική τράπεζα την εξαγοράσει (κακή είδηση) η αγορά θα την τιμωρήσει.
Οπότε μεγάλη προσοχή εδώ δεν ισχύει ότι λάμπει δεν είναι χρυσός αλλά το ήδη σκουριασμένο μπορεί να είναι και άκρως επικίνδυνο.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης