Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Έως 24 Ιανουαρίου ΕΚΤ και EBA θα ανακοινώσουν ότι δεν απαιτούνται πρόσθετες εγγυήσεις… στις εγγυήσεις του δημοσίου για τις τράπεζες

Έως 24 Ιανουαρίου ΕΚΤ και EBA θα ανακοινώσουν ότι δεν απαιτούνται πρόσθετες εγγυήσεις… στις εγγυήσεις του δημοσίου για τις τράπεζες
Χωρίς πρόσθετες εγγυήσεις… ο Ηρακλής για τις τράπεζες – Τι αναφέρει σε επιστολή της η Ελληνική πλευρά στο SSM και EBA
Έως τις 24 Ιανουαρίου 2020 η EBA η Ανεξάρτητη Τραπεζική Αρχή και η ΕΚΤ θα ανακοινώσουν ότι δεν απαιτούνται πρόσθετες εγγυήσεις σε μετρητά για τις παρεχόμενες εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου για τον Ηρακλή.
Το βασικό πρόβλημα της Ελλάδος όταν δημιούργησε τον Ηρακλή με στόχο να βοηθήσει τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν τα NPEs τα προβληματικά ανοίγματα είναι ότι δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.
Έτσι η EBA ακολουθώντας τις πάγιες οδηγίες τόνιζε ότι μια χώρα χωρίς επενδυτική βαθμίδα θα πρέπει να καταβάλλει πρόσθετες εγγυήσεις σε μετρητά.
Το ελληνικό κράτος θα εγγυηθεί για τα κύρια ομόλογα που θα εκδώσουν οι ελληνικές τράπεζες στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων προβληματικών δανείων και ανοιγμάτων.
Το ελληνικό δημόσιο σε επιστολή που έχει στείλει – όπως έχει αναφέρει το bankingnews – αναφέρει ότι δεν μπορεί να ζητείται από ένα κράτος να καταβάλλει πρόσθετες εγγυήσεις για τις εγγυήσεις του, δεν μπορεί να υπάρχει διπλή εγγύηση και αυτό το επιχείρημα είναι ορθό.
Να σημειωθεί ότι εάν η Ελλάδα καταβάλλει πρόσθετη εγγύηση θα είναι σαν να αναγνωρίζει η ΕΚΤ και όλοι οι θεσμοί ότι η Ελλάδα δεν είναι αξιόπιστη χώρα.
Σύμφωνα με ορισμένες πηγές τόσο η EBA, όσο και η ΕΚΤ υποστηρίζουν μέσω μιας διασταλτικής ερμηνείας ότι η εγγύηση ενός κράτους είναι εκ των πραγμάτων σημαίνουσας βαρύτητας.
Και ενώ οι κανονισμοί αναφέρουν ότι απαιτούνται πρόσθετες εγγυήσεις, το ελληνικό κράτος δεν θα χρειαστεί να καταβάλλει πρόσθετες εγγυήσεις γιατί αναγνωρίζεται ότι μια κρατική εγγύηση έχει μοναδικότητα.

Χωρίς πρόσθετες εγγυήσεις… ο Ηρακλής για τις τράπεζες – Τι αναφέρει σε επιστολή της η Ελληνική πλευρά στο SSM και EBA  

Χωρίς πρόσθετες εγγυήσεις θα υλοποιηθεί ο Ηρακλής δηλαδή ο νόμος που θα στηρίξει τις τράπεζες στην εξυγίανση των προβληματικών τους δανειακών χαρτοφυλακίων.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι αρχικές ενστάσεις της EBA της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών που ζητούσαν πρόσθετες εγγυήσεις από το ελληνικό κράτος μετρητά αίρονται και τελικώς ο Ηρακλής θα εφαρμοστεί χωρίς να χρειάζονται πρόσθετες εγγυήσεις από το ελληνικό δημόσιο.
Για να αποσαφηνιστεί το πρόβλημα η EBA υποστήριζε ότι το ελληνικό κράτος άπαξ και δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα – investment grade – θα πρέπει για τις παρεχόμενες εγγυήσεις στις τράπεζες και στα κύρια ομόλογα που θα εκδώσουν…. να εισφέρει και νέες εγγυήσεις σε μετρητά π.χ. από το κεφαλαιακό μαξιλάρι των 24 δισεκ. που έχει λάβει από τον ESM ώστε να καλυφθεί το χάσμα μεταξύ της επενδυτικής βαθμίδας και της τρέχουσας πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος ΒΒ-.
Η ελληνική πλευρά – και ορθά – υποστηρίζει ότι το ελληνικό κράτος στο σχέδιο Ηρακλής θα λειτουργεί ως εγγυητής των κύριων ομολόγων που θα εκδοθούν και δυνητικά θα μπορούσαν να φθάσουν έως 12 δισεκ για να τιτλοποιηθούν 30-33 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα και δάνεια.
Δεν μπορεί να επιδέχεται αμφισβήτησης η εγγύηση ενός κράτους και δεν θα πρέπει να ζητείται πρόσθετη εγγύηση.
Μάλιστα για τον σκοπό αυτό εστάλη επιστολή στον SSM στον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των Τραπεζών και στην ΕΒΑ την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή παρουσιάζοντας ορισμένα επιχειρήματα που χρήζουν προσοχής.
-Εάν τελικώς ζητηθούν πρόσθετες εγγυήσεις από το ελληνικό κράτος τότε κάθε επενδυτής θα μπορεί να ζητάει εγγυήσεις για οτιδήποτε αγοράζει από την Ελλάδα ακόμη και τα κρατικά ομόλογα
-Εάν η ΕΚΤ απαιτήσει εγγυήσεις ή εγκρίνει την θέση της EBA τότε θα είναι σαν να αναγνωρίζει ότι δεν υφίσταται η έννοια της αξιοπιστίας του ελληνικού κράτους.
Πως θα αντιδράσουν οι διεθνείς αγορές εάν διαπιστώσουν ότι η ΕΚΤ ζητάει πρόσθετες εγγυήσεις από ένα κράτος.
-Στην επιστολή που υπογράφουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι παρουσιάζονται μια σειρά δυσμενών σεναρίων για την Ελλάδα σε περίπτωση που απαιτηθούν πρόσθετες εγγυήσεις.
Η επιστολή αυτή φαίνεται ότι έχει λειτουργήσει και κυρίως φοβίσει τους ευρωπαίους ότι ξαφνικά θα δημιουργηθεί – πάλι – θέμα με την Ελλάδα εκεί που η κατάσταση αρχίζει κάπως να εξομαλύνεται.
Η θέση του αρμόδιου υφυπουργού Γιώργου Ζαβού για τις τράπεζες ότι δεν μπορεί η εγγύηση του κράτους να επιδέχεται επιπρόσθετης εγγύησης, δεν μπορεί μια εγγύηση να υποστηρίζεται από πρόσθετη εγγύηση θα περάσει και ο Ηρακλής δεν θα φέρει πρόσθετες εγγυήσεις.
Οι τράπεζες θα πληρώνουν τόκο για τις βασικές εγγυήσεις με βάση τα ελληνικά CDS που στην 5ετία έχουν υποχωρήσει στις 111 μονάδες βάσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης