Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι σχεδιάζουν οι 4 μεγάλοι και οι 2 μικροί του τραπεζικού κλάδου το 2020; - Από την εξυγίανση των NPEs, στα stress tests και στις αυξήσεις κεφαλαίου

Τι σχεδιάζουν οι 4 μεγάλοι και οι 2 μικροί του τραπεζικού κλάδου το 2020; - Από την εξυγίανση των NPEs, στα stress tests και στις αυξήσεις κεφαλαίου
Κρίσιμη χρονιά για τις ελληνικές τράπεζες το 2020 - Θα περάσουν την δοκιμασία των stress tests τυπικά...
Τι σχεδιάζουν οι ελληνικές τράπεζες το 2020;
Ποιες οι προτεραιότητες και οι ανησυχίες τους;
Πως θα κινηθούν οι διοικήσεις των τραπεζών για να προηγηθούν του ανταγωνισμού;
Οι ελληνικές τράπεζες τυπικά θα περάσουν τα stress tests του Ιουλίου 2020, δεν θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα αλλά τυπικά θα τα περάσουν.
Ουσιαστικά όμως θα έχει ανοίξει ο δρόμος για τις αυξήσεις κεφαλαίου του 2021, το 2020 θα είναι έτος προπαρασκευαστικό για τις ελληνικές τράπεζες, θα προετοιμαστούν για το 2021 που είναι τόσο μακριά αλλά και τόσο κοντά ταυτόχρονα.


Εθνική τράπεζα: Δύσκολη η πώληση της Ασφαλιστικής, κλείνει ΛΕΠΕΤΕ και τιτλοποιεί 8 δισεκ. NPEs μέσα στο 2020 

Η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας υπό τους Μυλωνά CEO και Μιχαηλίδη Πρόεδρος έχουν χειριστεί έως τώρα τα τεκταινόμενα με πολύ προσεκτικό τρόπο.
Αυτό αποδεικνύεται από την στάση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ΤΧΣ το οποίο ελέγχει το 40,3% των μετοχών της Εθνικής και με την τοποθέτηση 5 μελών στο διοικητικό συμβούλιο έχει αυξημένο ρόλο και λόγο… κατά άλλους το ΤΧΣ διοικεί την Εθνική τράπεζα από τα παρασκήνια… όμως αυτό δεν αντικατοπτρίζει την αλήθεια.  
Η διοίκηση Μυλωνά – Μιχαηλίδη έχει αποκαταστήσει την εσωτερική ηρεμία στην Εθνική ήταν αρχικά φαινομενική η ηρεμία αλλά στην πορεία μετατράπηκε σε πιο ουσιαστική.
Η διοίκηση εστιάζει στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, στο κλείσιμο της εκκρεμότητας του ΛΕΠΕΤΕ και στην τιτλοποίηση 8 δισεκ. NPEs.
Η Εθνική Ασφαλιστική εάν το CVC δεν ανεβάσει ψηλά τον πήχη του τιμήματος είναι περίπου βέβαιο ότι και αυτή η διαγωνιστική διαδικασία θα αποτύχει.
Εδώ γεννώνται πολλά ερωτηματικά.
Αφού η Εθνική Ασφαλιστική είναι τόσο καλή εταιρία το τίμημα γιατί μειώνεται αντί να αυξάνεται;
Η Εθνική θα ήθελε για την πώληση του 80% περίπου 800 εκατ και αντί αυτού λαμβάνει 550 με 580 εκατ ευρώ.
Γίνεται λόγος ότι εάν αποτύχει και αυτή η διαγωνιστική διαδικασία η διοίκηση της Εθνικής θα προχωρήσει εντός 6 μηνών σε IPO που επίσης είναι πολύ δύσκολο εγχείρημα.
Γιατί λοιπόν η Εθνική Ασφαλιστική που παρουσιάζεται ως μια μεγάλη ευκαιρία, αυτό δεν αποδεικνύεται στην πράξη από τους υποψηφίους ενδιαφερομένους;
Η Εθνική τράπεζα είναι βέβαιο ότι θα δυσκολευτεί να βρει λύση για την Εθνική Ασφαλιστική.
Ως προς το ΛΕΠΕΤΕ τον Λογαριασμό Επικούρησης η λύση που θα βρεθεί θα οδηγήσει την Εθνική να αυξήσει την ετήσια συνδρομή της από 35 σε 45 εκατ και εκεί θα λήξει η εκκρεμότητα.
Για την τιτλοποίηση των 8 δισεκ. NPEs η Εθνική με την κίνηση αυτή θα βρεθεί εντός του 2020 με NPEs κάτω από 10%.
Η τιτλοποίηση των 8 δισεκ. θα προκαλέσει σχεδόν 1 δισεκ. κεφαλαιακή επιβάρυνση και θα καλυφθεί μεταξύ άλλων και με νέα έκδοση tier 2.
Η Εθνική δεν θα υιοθετήσει το μοντέλο Eurobank – Alpha bank αλλά τιτλοποιώντας τα 8 δισεκ. NPEs θα τα εντάξει σε κάποια από τις υφιστάμενες εταιρίες διαχείρισης προβληματικών ανοιγμάτων των άλλων τραπεζών.
Η Εθνική διαθέτει μαζί με την Eurobank το καλύτερο δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις.

Eurobank: Η υλοποίηση του deal με DoValue, ενεργοποίηση FPS και έκδοση tier 2

Η διοίκηση της Eurobank δηλώνει αισιόδοξη ότι η συμφωνία με την DoValue έναντι 288 εκατ ευρώ θα εφαρμοστεί στην πράξη και θα διασφαλίσει όλες τις θέσεις εργασίας των 1000 και πλέον εργαζομένων που θα μεταφερθούν στην FPS την εταιρία διαχείρισης.
Πρόεδρος στην FPS την εταιρία διαχείρισης προβληματικών ανοιγμάτων θα είναι ο Θεόδωρος Καλαντώνης.
Η διοίκηση Καραβία στην καλή Eurobank και η διοίκηση Καλαντώνη στην FPS ή στην κακή Eurobank είναι αλήθεια ότι μπορούν να διασφαλίσουν ένα καλό αποτέλεσμα για τις «δύο τράπεζες».
Το στοίχημα της διοίκησης είναι η μεν καλή Eurobank να αρχίσει να παράγει κέρδη ενισχύοντας τα κεφάλαια της και η κακή Eurobank να δείξει άμεσα δείγματα γραφής παράγοντας έσοδα.
Από την στρατηγική που θα ακολουθηθεί θα αποδειχθεί εάν μπορεί να πληρωθεί και το mezzanine bond των 1,5 δισεκ. καθώς το junior bond 2,4 δισεκ. έχει αξία μηδέν.
Το senior bond 2,4 δισεκ. είναι εγγυημένο από το ελληνικό δημόσιο οπότε για να πληρωθεί το mezzanine πρέπει να εξοφληθεί το senior bond τα 2,4 δισεκ. και από εκεί και πάνω ξεκινάει η εξόφληση του mezzanine bond.
Η καλή Eurobank του Καραβία σχεδιάζει και έκδοση tier 2 ύψους 500 εκατ το 2020.
Η κακή Eurobank που ηγείται ο Καλαντώνης και θα αναλάβει περί τον Μάρτιο του 2020 εκτιμάται ότι τα πρώτα 2-3 χρόνια θα επιτύχει καλές αποδόσεις.

Alpha bank: Στόχος η ολοκλήρωση του deal των 12 δισεκ. τιτλοποίησης και 14 δισεκ. NPEs διαχείριση έως τέλος Καλοκαιριού 2020

Η διοίκηση Ψάλτη στην Alpha bank έχει θέσει ένα μεγαλεπήβολο στόχο να ολοκληρώσει το deal με τα NPEs μέχρι τον Ιούνιο του 2020.
Σίγουρα εάν ο χρονικός στόχος επιτευχθεί θα είναι επιτυχία αλλά και μέχρι το τέλος του Καλοκαιριού του 2020 να φθάσει πάλι καλή επίδοση θα είναι.
Η Alpha bank θα τιτλοποιήσει 12 δισεκ. NPEs και έναντι αυτών θα δαπανήσει 2,5 δισεκ. ευρώ κεφάλαια καθώς έχει την 3η χαμηλότερη επίδοση σε coverage ratio δηλαδή δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις.
Για τιτλοποίηση 12 δισεκ. NPEs η Πειραιώς θα χρειαστεί περισσότερα κεφάλαια.
Το 2020 θα είναι μεγάλο βήμα για την διοίκηση Ψάλτη γιατί θα φανούν στην πράξη τα πρώτα δείγματα εξυγίανσης του ισολογισμού εκεί που θα κριθεί συνολικά το τραπεζικό σύστημα.
Η Alpha bank θα προχωρήσει και σε έκδοση tier 2 έως 700 εκατ με στόχο επιτόκιο πέριξ του 4% και με στρατηγική την ενίσχυση του κεφαλαιακού μαξιλαριού 2,1 δισεκ. που μηδενίζεται λόγω της εξυγίανσης.

Πειραιώς: Ανανεώνεται η θητεία Μεγάλου και σχεδιάζει λύση για το Cocos των 2 δισεκ. ευρώ

Η τράπεζα Πειραιώς πέρασε καταιγίδες αλλά τελικώς παρέμεινε στεγνή και αυτό οφείλεται στην τακτική του Μεγάλου CEO να υλοποιεί στρατηγικές που είχαν εγκριθεί από τον SSM και εξεταστεί διεξοδικά.
Θα ανανεωθεί η θητεία Μεγάλου άλλα 3 χρόνια οπότε θα έχει τον χρόνο να δοκιμάσει όλες τις εναλλακτικές στρατηγικές.
Έχοντας λύσει όλα τα εσωτερικά μέτωπα και με το deal με την Intrum κέρδισε χρόνο αλλά όχι ουσιαστική λύση στα NPEs.
Το 2020 θα τιτλοποιήσει 4-6 δισεκ. NPEs αλλά η Πειραιώς χρειάζεται πιο δραστικές λύσεις οι οποίες όμως είναι κοστοβόρες κεφαλαιακά.
Δεν υπάρχει εύκολος δρόμος.
Ένα θέμα που πρέπει να αξιολογηθεί είναι τι θα γίνει με το Cocos των 2 δισεκ. ομολογιακής έκδοσης μετατρέψιμης σε μετοχές.
Εάν παραταθεί όπως εξετάζεται για λίγα χρόνια αυτό δεν θα θεωρηθεί state aid δηλαδή κρατική βοήθεια και δεν θα χαρακτηριστεί credit event από τους οίκους αξιολόγησης;
Η Εθνική το αποπλήρωσε πριν λήξει και αυτή είναι η σωστή στρατηγική να αποπληρωθεί πριν λήξει.
Η Πειραιώς δεν έχει αυτό το προνόμιο ακόμη και αύξηση κεφαλαίου να μπορούσε να υλοποιήσει θα έπρεπε να ζητήσει από τους μετόχους 2 δισεκ. για να αποπληρώσει το ελληνικό δημόσιο.
Η λύση των Cocos πρέπει να είναι πέραν από τυπικά και ουσιαστικά λύση αγοράς.
Η Πειραιώς έχει ανάγκη να αποδείξει ότι μπορεί να διευθετεί τα ζητήματα της χωρίς κρατική βοήθεια είναι ο τρόπος για να ανακάμψει σημαντικά η μετοχή.

Η Παγκρήτια τράπεζα και η Optima Bank θα ξεχωρίσουν από τις μικρές τράπεζες σχεδιάζουν αυξήσεις κεφαλαίου 150 εκατ το 2020  

Οι μικρές τράπεζες στην Ελλάδα είναι ελάχιστες στην Ελλάδα απόρροια της επιθετικής συρρίκνωσης που σημειώθηκε την περίοδο της οικονομικής και τραπεζικής κρίσης.
Από τις τράπεζες που έχουν απομείνει εξαιρώντας τις συνεταιριστικές της περιφέρειας που έχουν ένα ειδικό αλλά τοπικό ρόλο δύο τράπεζες θα ξεχωρίσουν.
1)Η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα στην οποία συμμετέχει ως στρατηγικός επενδυτής ο έμπειρος τραπεζίτης και με μεγάλη συνεισφορά στο τραπεζικό σύστημα Μιχάλης Σάλλας
2)Η Optima Bank πρώην Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος.
Η Attica bank παρ΄ ότι έχει υιοθετήσει ένα μοντέλο εξυγίανσης εμπροσθοβαρές συνεχίζει να διαιωνίζει σοβαρές παθογένειες, δεν διαθέτει ούτε τα κεφάλαια, ούτε την δυναμική για να πρωταγωνιστήσει στον χώρο των μικρών τραπεζών.
Η Aegean Baltic Bank που επίσης προσπαθεί να υλοποιήσει ένα νέο επιχειρηματικό σχέδιο διαθέτει περιορισμένη παρουσία και δεν έχει πλάνο επέκτασης στα πρότυπα της Παγκρήτιας ή της Optima Bank.
Γιατί όμως η Παγκρήτια και η Optima Bank μπορούν να είναι θετικοί πρωταγωνιστές;

Σε τι στοχεύει η Παγκρήτια μ την εξαγορά της Praxia Bank


Στην Παγκρήτια η πιθανή εξαγορά της Praxia Bank αποδεικνύεται καταλύτης.
Η Praxia Bank διαθέτει άδεια γενικής τράπεζας, μπορεί να δημιουργήσει δίκτυο, να πουλάει πάσης φύσεως τραπεζικά προϊόντα.
Η απορρόφηση της Praxia Bank από την Παγκρήτια σε συνδυασμό με την αύξηση κεφαλαίου 50 εκατ θα δημιουργήσει μια νέα βάση ανάπτυξης για την Παγκρήτια που θα μετατρέψει τα συνεταιριστικά μερίδια σε κοινές μετοχές.
Θα εξελιχθεί σε μια ολοκληρωμένη τράπεζα με προοπτικές και με την εγγύηση του Σάλλα που θεωρείται μετρ στην ανάπτυξη τραπεζών.
Οι νέες τεχνολογίες που χρησιμοποιεί η Praxia – εάν λειτουργούν – θα προσδώσουν υπεραξία στο εγχείρημα.
Να σημειωθεί ότι η Praxia Bank θα ενισχυθεί κεφαλαιακά 5 με 8 εκατ από την Atlas Capital τον σημερινό βασικό μέτοχο ώστε να παραδοθεί όταν θα τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις και ο οικονομικός έλεγχος της Praxia bank από την Παγκρήτια, πλήρως καθαρή.
Για την Παγκρήτια οι προοπτικές είναι ιδιαίτερα θετικές γιατί υπάρχει πλέον πρόσφορο έδαφος σε πολλά επίπεδα για να αναπτυχθεί η τράπεζα, να δημιουργήσει προϋποθέσεις επέκτασης, στοχευμένων χρηματοδοτήσεων κ.α.

Προς αύξηση κεφαλαίου το 2020 η Optima Bank

Η Optima Bank στην οποία βασικός μέτοχος είναι η Motor Oil της Οικογένειας Βαρδινογιάννη και διοικείται από τον Γιώργο Τανισκίδη ως Πρόεδρος στηρίζεται σε ένα πολύ συντηρητικό – όχι κοστοβόρο – πλάνο ανάπτυξης.
Δημιούργησε π.χ. 3 καταστήματα η Optima Bank και το κόστος για κάθε κατάστημα σε ετήσια βάση είναι περίπου 400 χιλιάδες ευρώ ετησίως ή 1,2 εκατ για τα 3 καταστήματα ετήσιο κόστος.
Η Optima Bank επίσης θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου περίπου 100 εκατ για να ενισχυθεί κεφαλαιακά και να αναπτυχθεί.
Η Optima bank δεν έχει προβληματικά δάνεια και έχει την ευελιξία ρευστότητας της Motor Oil.
Το εγχείρημα Optima Bank μπορεί να πετύχει αν και θα απαιτηθούν τουλάχιστον 2-3 χρόνια για να βγουν τα πρώτα πραγματικά κέρδη.
Η Παγκρήτια και η Optima Bank θα είναι οι δύο μικρές τράπεζες που θα ξεχωρίσουν το 2020 μεταξύ άλλων και γιατί θα υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου συνολικά 150 εκατ ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης