Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Νέα αύξηση κεφαλαίου με προνομιούχες μετοχές 600 εκατ για την ΑΤΕ – Ποια η δεύτερη λύση

tags :
   Νέα αύξηση κεφαλαίου με προνομιούχες μετοχές 600 εκατ για την ΑΤΕ – Ποια η δεύτερη λύση
(upd)H αύξηση κεφαλαίου με την έκδοση προνομιούχων μετοχών από τον νόμο Αλογοσκούφη φαίνεται να προκρίνεται ως λύση για την ΑΤΕ αν και ακόμη παραμένει ενεργή ο συνδυασμός αύξησης κεφαλαίου με κοινές μετοχές 450 με 400 εκατ ευρώ και μετατροπής των προνομιούχων που αντιστοιχούν σε 675 εκατ ευρώ σε κοινές.
Η λύση η ΑΤΕ να υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου με παραίτηση του παλαιού μετόχου του δημοσίου δηλαδή δεν εξετάζεται καθώς η αύξηση δεν θα καλυφθεί
Η λύση για αύξηση κεφαλαίου με κοινές μετοχές ενέχει τον κίνδυνο της μερικής κάλυψης και το ρίσκο δεν είναι διατεθειμένοι να το λάβουν οι εμπλεκόμενοι.
Άρα η ΑΤΕ ή θα χρησιμοποιήσει από το απόθεμα των 5 δις ευρώ σε κεφάλαιο του νόμου Αλογοσκούφη περίπου 600 εκατ ευρώ με έκδοση προνομιούχων ή την συνδυαστική λύση αύξησης με μετατροπής των προνομιούχων σε κοινές.
Το ενδεχόμενο συγχώνευσης ΑΤΕ με ΤΤ θεωρητικά ισχύει αλλά δεν είναι σαφές αν μπορεί να υλοποιηθεί.
Η ΑΤΕ εμφανίζει ελλειμματικό κεφάλαιο πάνω από 900 εκατ ευρώ με βάση τα ακραία σενάρια προσομοίωσης και σύμφωνα με πληροφορίες το ελληνικό δημόσιο έχει αποφασίσει να επιτρέψει στην ΑΤΕ να κάνει χρήση των κεφαλαίων που έχουν απομείνει από τον νόμο των 28 δις ευρώ.
Η  ΑΤΕ εντός διμήνου όπως έχει ανακοινώσει το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου. Η λύση της προσφυγής στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν φαίνεται να προκρίνεται σε αυτή την χρονική φάση.
Ταυτόχρονα η ΑΤΕ θα προχωρήσει και σε πώληση θυγατρικών του χρηματοοικονομικού τομέα και σε συμμετοχές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης