Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το στρατηγικό σχέδιο αλλά και τα εναλλακτικά σενάρια της Πειραιώς ώστε να αποκτήσει ΑΤΕ και ΤΤ - Κληρώνει τον Σεπτέμβριο

Το στρατηγικό σχέδιο αλλά και τα εναλλακτικά σενάρια της Πειραιώς ώστε να αποκτήσει ΑΤΕ και ΤΤ - Κληρώνει τον Σεπτέμβριο
Χρησιμοποιώντας την ΑΤΕ Bank ως αντικίνητρο για τις άλλες τράπεζες και προτείνοντας μια λύση στο ελληνικό δημόσιο, ώστε και αύξηση κεφαλαίου να μην υλοποιήσει και η ΑΤΕ να μην προσφύγει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η Πειραιώς συνέταξε ένα στρατηγικό σχέδιο με βασικό στόχο να αποκτήσει την ΑΤΕ και το ΤΤ...
Ποια είναι τα βήματα του σχεδιασμού της Πειραιώς;.
Βήμα πρώτο
Να υποβάλλει προσφορά για την ΑΤΕ και το ΤΤ ικανοποιώντας τις παροτρύνσεις της κυβέρνησης η οποία ζητούσε συγχωνεύσεις και εξαγορές.
Ταυτόχρονα η πρόταση της Πειραιώς συνέβαλλε και στην αλλαγή του επενδυτικού κλίματος και ταυτόχρονα συνέβαλλε στην κινητοποίηση του κλάδου.
Το πρώτο βήμα ήταν επιτυχές υπό την έννοια ότι επικοινωνιακά δημιουργήθηκε μια προσδοκία

Βήμα δεύτερο
Η Πειραιώς υπέβαλλε μια προσφορά γνωρίζοντας όμως και τις διαδικασίες που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση  ώστε να είναι αδιάβλητη. Η Πειραιώς θα επιδιώξει να χρησιμοποιήσει αυτές τις διαδικασίες ώστε να επιτύχει τον στόχο της.
Η κυβέρνηση θα αναθέσει σε δύο συμβούλους να πραγματοποιήσουν αποτίμηση σε ΑΤΕ και ΤΤ, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί τέλη Αυγούστου.

Βήμα τρίτο
Η κυβέρνηση όταν θα έχει τις αποτιμήσεις θα ζητήσει μέσω διαγωνισμού να υποβάλλουν προσφορές και άλλοι ενδιαφερόμενοι.
Από το σημείο αυτό ξεκινάει ο σχεδιασμός της Πειραιώς.
Η τράπεζα Πειραιώς υπέβαλλε μια προσφορά 701 εκατ ευρώ για να αγοράσει την ΑΤΕ και το ΤΤ.
Η συνδυαστική πρόταση δεν είναι τυχαία.
Η προσφορά της Πειραιώς προς το κράτος είναι ότι δίνει λύση στο ανοικτό ζήτημα της ΑΤΕ ενώ το ΤΤ αποτελεί το δέλεαρ.
Η Πειραιώς αξιολογώντας τις παραμέτρους διαπίστωσε ότι η ΑΤΕ που χρειάζεται αύξηση κεφαλαίου έχει δύο λύσεις ή η τράπεζα υλοποιεί αύξηση κεφαλαίου με κοινές μετοχές ή η τράπεζα καταφεύγει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Όμως η Πειραιώς γνωρίζει ότι το κράτος λόγω του μνημονίου δεν μπορεί να συμμετάσχει σε αύξηση κεφαλαίου με κοινές μετοχές.
Όμως και από την άλλη η προσφυγή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα προκαλέσει ριζικές αλλαγές στην ΑΤΕ.
Μια τράπεζα που προσφεύγει στο Ταμείο θα πρέπει εντός 6μήνου να καταθέσει σχέδιο δομικής αναδιάρθρωσης αυτό σημαίνει ότι η ΑΤΕ π.χ. θα υποχρεωνόταν να πωλήσει πλήθος συμμετοχών και άλλων εταιριών και βεβαίως να προβεί σε διάφορες δομικές για τον ισολογισμό κινήσεις.
Η Πειραιώς με την προσφορά της λοιπόν προσφέρει λύση στο δημόσιο.

Βήμα τέταρτο
Ίσως τα δύο πιο επίμαχα σημεία της προσφοράς γιατί επέλεξε να περιλάβει την ΑΤΕ στην προσφορά της και γιατί υπέβαλλε τίμημα μόλις 701 εκατ ευρώ, ένα χαμηλό τίμημα;
Η Πειραιώς γνώριζε ότι αν διεκδικούσε μόνο το ΤΤ το πλέον πιθανό σενάριο είναι να κατέληγε να το διεκδικεί μαζί με την Εθνική και την Eurobank και πλήθος άλλων.
Σε μια τέτοια περίπτωση οι πιθανότητες για την Πειραιώς θα ήταν ελάχιστες.
Εμπλέκοντας την ΑΤΕ την οποία λόγω του μεγάλου δικτύου οι άλλες τράπεζες δεν την θέτουν στο μικροσκόπιο της διεκδίκησης τους διασφάλισε ίσως τους πλέον επωφελείς όρους.
Να κονταροχτυπηθεί για το ΤΤ μάλλον θα έχανε, βάζοντας όμως και στο παιχνίδι την ΑΤΕ δίνοντας λύση στο δημόσιο στην Πειραιώς εκτιμούν ότι δεν θα υπάρχουν ενδιαφερόμενοι άρα χρησιμοποιώντας την ΑΤΕ απομακρύνει τους μνηστήρες για το ΤΤ και ικανοποιεί και το δημόσιο.

Βήμα Πέμπτο
Αν τον Σεπτέμβριο κατά την διαδικασία των διερευνητικών επαφών του δημοσίου στις ελληνικές τράπεζες για ΑΤΕ και ΤΤ δεν υπάρξει άλλος ενδιαφερόμενος και καταλήξουν Πειραιώς και δημόσιο να διαπραγματεύονται, η Πειραιώς θα κάνει το επόμενο μεγάλο της βήμα θα αυξήσει την προσφορά ή θα μεταβάλλει και τους όρους της αρχικής της προσφοράς.
Η πρόταση της Πειραιώς στο δημόσιο για την ΑΤΕ και το ΤΤ ύψους 701 εκατ ευρώ υποβλήθηκε για να αλλάξει και να αυξηθεί.
Αυτό το γνωρίζουν τόσο η Πειραιώς όσο και το δημόσιο.
Με αυτή την αλληλουχία στην στρατηγική της η Πειραιώς ποντάρει να κάνει το μεγάλο βήμα να καταστεί η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα.

Βήμα έκτο
Η αλληλουχία των μελλοντικών γεγονότων φαντάζει ως η πλέον ιδανική για την Πειραιώς, ωστόσο δύο είναι οι κρίσιμοι παράμετροι το κράτος να ζητήσει πολύ υψηλό τίμημα κάτι που θα καταστήσει ανέφικτη την διεκδίκηση της ΑΤΕ και ΤΤ ή να εμφανισθεί τράπεζα που να διεκδικήσει την ΑΤΕ και το ΤΤ.

Σε αυτή την διαδικασία τακτικών και στρατηγικών είναι προφανές ότι θα υπάρχουν κρυφοί άσσοι, εκπλήξεις αρνητικές και θετικές.
Τον Σεπτέμβριο πάντως θα διαφανεί τι μέλλει γενέσθαι…

Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης