Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Θετική έκπληξη από την τράπεζα Κύπρου – Στα 99 εκατ. τα κέρδη α΄ τριμήνου του 2012 ή μαζί με τον αναβαλλόμενο φόρο 295 εκατ - Στα 200 εκατ οι πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες

tags :
Θετική έκπληξη από την τράπεζα Κύπρου – Στα 99 εκατ. τα κέρδη α΄ τριμήνου του 2012 ή μαζί με τον αναβαλλόμενο φόρο 295 εκατ - Στα 200 εκατ οι πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες
(upd)Επιβεβαιώθηκε η θετική έκπληξη για τα αποτελέσματα α' τριμήνου της Τρ. Κύπρου. Η τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη ύψους 99 εκατ. ευρώ στο α' τρίμηνο, έναντι κερδών 74 εκατ. ευρώ πέρυσι και επιβεβαιώνοντας πληροφορίες του www.bankingnews.gr που έκαναν λόγο για κέρδη 100 -102 εκατ. ευρώ.

Η Τρ. Κύπρου εμφάνισε σημαντική φορολογική ελάφρυνση, από τον αναβαλλόμενο,  από το PSI+, ύψους 197 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά μετά φόρων κέρδη περιλαμβανομένου και του αναβαλλόμενου φόρου ανέρχονται στα 295 εκατ ευρώ.
Τα 197 εκατ προκύπτουν ως εξής: όφελος 231 εκατ από αναβαλλόμενο φόρο και ζημία 34 εκατ από παράγωγα αντιστάθμισης επιτοκιακού κινδύνου
Οι πρόσθετες κεφαλαιακές της ανάγκες ανέρχονται στα 200 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα:

•    Σημαντική αύξηση κερδοφορίας
Κέρδη πριν τις προβλέψεις €219 εκατ., ετήσια αύξηση 25%
Κέρδη μετά τη φορολογία, εξαιρουμένης της απομείωσης Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου και της σχετικής αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης, ανέρχονται σε €99 εκατ. σημειώνοντας ετήσια αύξηση 33%
Κέρδη μετά τη φορολογία €295 εκατ.
•    Υγιής ρευστότητα με δείκτη δανείων προς καταθέσεις 93%
•    Σημαντική κεφαλαιακή ενίσχυση
Ενίσχυση από κέρδη α’ τριμήνου 2012
Θετική επίδραση αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης
Ενίσχυση κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων κατά €592 εκατ. (€160 εκατ. από άσκηση Δικαιωμάτων Προτίμησης και €432 εκατ. από μετατροπή ΜΑΕΚ σε μετοχές)
•    Απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ)
Λαμβάνοντας υπόψη την αναμενόμενη κερδοφορία μέχρι 30 Ιουνίου 2012 οι ανάγκες για κάλυψη των απαιτήσεων της ΕΑΤ περιορίζονται σε €200 εκατ. περίπου

Κοινή δήλωση του Προέδρου του Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου κ. Θεόδωρου Αριστοδήμου και του Διευθύνοντα Συμβούλου κ. Ανδρέα Ηλιάδη

Τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2012 της Τράπεζας Κύπρου δίνουν μήνυμα αισιοδοξίας και είναι αποτέλεσμα των έγκαιρων ενεργειών και μέτρων που έχει λάβει το Συγκρότημα για αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης.
Η Τράπεζα Κύπρου συνεχίζει σταθερά την πορεία της, πετυχαίνοντας σημαντική κερδοφορία μέσω της αποτελεσματικής διαχείρισης  εσόδων και εξόδων, με αποτέλεσμα την ενίσχυση των κεφαλαίων της. Τα κέρδη του Συγκροτήματος  πριν τις προβλέψεις ανήλθαν στα €219 εκατ., σημειώνοντας ετήσια αύξηση 25%, ενώ τα κέρδη μετά τη φορολογία και εξαιρουμένης της μεταβολής στην εύλογη αξία σχετικών παραγώγων αντιστάθμισης Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου και της σχετικής αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης ανήλθαν σε €99 εκατ., σημειώνοντας ετήσια αύξηση 33%. Τα κέρδη μετά τη φορολογία ανήλθαν σε €295 εκατ., επηρεαζόμενα θετικά από την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση για την απομείωση των Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου.
Το Συγκρότημα διατηρεί υγιή ρευστότητα με ισχυρό δείκτη δάνεια προς καταθέσεις 93% και συνεχίζει να στηρίζει τους πελάτες του και την οικονομία.
Με τις στοχευμένες ενέργειές μας, οι οποίες ενίσχυσαν σημαντικά την κεφαλαιακή θέση του Συγκροτήματος, και αφού λάβουμε υπόψη την αναμενόμενη κερδοφορία για το β΄ τρίμηνο 2012, έχουμε περιορίσει τις  ανάγκες κεφαλαίου του Συγκροτήματος για κάλυψη των απαιτήσεων της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών στο ποσό των €200 εκατ. περίπου και θα συνεχίσουμε τις ενέργειές μας, πιστεύοντας στην επίτευξη του στόχου.
Η Τράπεζα Κύπρου λαμβάνει όλα τα απαιτούμενα μέτρα και ενέργειες ώστε να συνεχίσει ν’ αποτελεί το σταθερό σημείο αναφοράς για ασφάλεια και σιγουριά για τους μετόχους, τους πελάτες, το προσωπικό και την κοινωνία.
Για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της Κυπριακής οικονομίας χρειάζεται εγρήγορση, αποφασιστικότητα για λήψη μέτρων, και προσήλωση στο στόχο της ανάκαμψης και της ανάπτυξης.

Στην τάση επιστροφής των καταθέσεων στην Ελλάδα απέδωσε η διοίκηση της Τρ. Κύπρου τη μείωση των καταθέσεων που καταγράφηκε στο πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στην τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α' τριμήνου.
Παράλληλα, όπως γνωστοποίησε η διοίκηση της τράπεζας, στη διάρκεια των ερχόμενων μηνών η τράπεζα θα επικεντρωθεί στο retail banking, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία πως σύμφωνα με την πορεία των κερδών στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, οι πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 200 εκατ. ευρώ, θα καλυφθούν επιτυχώς.

Nωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:

Θετική έκπληξη αναμένεται από την τράπεζα Κύπρου στα αποτελέσματα α΄ τριμήνου του 2012 τα οποία εκτιμάται ότι θα κινηθούν μεταξύ 100-102 εκατ ευρώ από 71 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2011 ή άνοδος 42%.
Τα αποτελέσματα της τράπεζας Κύπρου  θα εμφανίζουν σημαντική βελτίωση όχι μόνο στο τελικό αποτέλεσμα αλλά και σε όλη την δομή των αποτελεσμάτων.
Να σημειωθεί ότι η Κύπρου διαθέτει 2,7 δις ευρώ κεφάλαια ενώ σχεδιάζει να τα ενισχύσει περαιτέρω κατά 300 με 400 εκατ τουλάχιστον.
Στην χρήση 2011 εμφάνισε ζημίες 1,371 δις ευρώ λόγω της απομείωσης των ελληνικών ομολόγων που προκάλεσαν ζημία 1,682 δις ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κέρδη μετά φόρων αλλά προ ζημιών από το PSI το 2011 διαμορφώθηκαν στα 312 εκατ ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης