Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η τύχη της ΑΤΕ Bank εξαρτάται από την Alvarez & Marsal –Μονόδρομος η απόσχιση όλων των μη τραπεζικών δραστηριοτήτων – Εξετάζεται η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση από το ΤΧΣ ενώ το χειρότερο σενάριο good και Bad bank

     Η τύχη της ΑΤΕ Bank εξαρτάται από την Alvarez & Marsal –Μονόδρομος η απόσχιση όλων των μη τραπεζικών δραστηριοτήτων – Εξετάζεται η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση από το ΤΧΣ ενώ το  χειρότερο σενάριο good και Bad bank
(upd2)Η τύχη της ATE Bank εξαρτάται από τον σύμβουλο του ελληνικού δημοσίου Alvarez & Marsal εταιρία που πριν ένα χρόνο άνοιξε γραφείο αντιπροσωπείας στην Ελλάδα και εξειδικεύεται στο να βρίσκει λύσεις σε προβληματικά assets.
Τι θα συμβεί με την ΑΤΕ άπαξ και το ελληνικό δημόσιο ο κύριος μέτοχος δεν μπορεί να την ανακεφαλαιοποιήσει;

Αξίζει να αναφερθεί ότι το ελληνικό δημόσιο κατέχει 92,48% και οι τράπεζες και μικρομέτοχοι 7,52%.
Για την ανακεφαλαιοποίηση της ΑΤΕ απαιτούνται πέριξ των 4 δις ευρώ.
Το πρόβλημα ανέκυψε από το γεγονός ότι ενώ όλες οι άλλες τράπεζες θα καταφύγουν στο ΤΧΣ για να ανακεφαλαιοποιηθούν για τις κρατικές τράπεζες η Τρόικα ζήτησε να βρεθεί λύση από το βασικό τους μέτοχο και όχι από το ΤΧΣ.
Το κράτος δεν μπορεί να ανακεφαλαιοποιήσει την ΑΤΕ όπως και το ΤΤ και το κράτος δεν έλαβε έγκαιρα μέριμνα ώστε να πιέσει για να βρεθεί καθαρή λύση για την ΑΤΕ.
Η ΑΤΕ δεν είναι τράπεζα τόσο χάλια όσο παρουσιάζεται ή θεωρούν πολλοί.
Η χρηματοοικονομική εικόνα της ΑΤΕ ίσως να είναι καλύτερη από αυτή που φαίνεται ή εκτιμά η πλειοψηφία της αγοράς.
Με βάση την διαγνωστική μελέτη της ΒlackRock, έχουν γίνει 400 εκατ. επιπλέον των απαιτουμένων προβλέψεις για την επόμενη τριετία υπό κανονικό σενάριο. Κατά το  δυσμενές σενάριο θα χρειαστούν επιπλέον 190 εκατ.
Στα 296 εκατ τα λειτουργικά κέρδη ανέρχονται στη χρήση του 2011. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μέχρι τα τέλη Μαΐου για την χρήση 2011.
Μπορεί η ΑΤΕ να μην εντάχθηκε στις συστημικές τράπεζες αλλά απαιτείται να βρεθεί λύση για την ανακεφαλαιοποίηση της.
Τον ρόλο αυτό τον έχει αναλάβει η Alvarez & Marsal ο σύμβουλος του ελληνικού δημοσίου.
Να σημειωθεί ότι με βάση την υφιστάμενη δομή η ΑΤΕ αποκλείεται να ανακεφαλαιποιηθεί
Με βάση τελευταίες πληροφορίες από πολιτική πηγή  φαίνεται ότι εξετάζουν μια λύση που δεν θα είναι ακριβώς good και bad bank αλλά παραλλαγή αυτής της λύσης η οποία θα περιλαμβάνει
1)Άμεσο διαχωρισμό όλων των θυγατρικών μη χρηματοοικονομικού τομέα της ΑΤΕ. Όλες δηλαδή οι θυγατρικές θα απομακρυνθούν από τον ισολογισμό της ΑΤΕ και θα υπαχθούν πιθανότατα σε μια ειδική εταιρία που θα συσταθεί για τον σκοπό αυτό.
2)Παράλληλα θα παραμείνουν τα 2/3 της ΑΤΕ που θα αποτελούν την νέα ΑΤΕ και κατ΄ ουσία η νέα τράπεζα θα διαθέτει 17-18 δις ευρώ ενεργητικό από 26 δις της τρέχουσας περιόδου.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για μια λύση που διασφαλίζει τα εξής
Θα ανακεφαλαιοποιηθεί από το ΤΧΣ η νέα ΑΤΕ.
Τα χαρτοφυλάκια δανείων της ΑΤΕ και ειδικά τα προβληματικά θα απομακρυνθούν από την τράπεζα. Μέσα σε αυτά περιλαμβάνονται και τα δάνεια προς τα κόμματα.
Θα κλείσουν περίπου 80-120 καταστήματα.
Θα μειωθεί περαιτέρω το προσωπικό κατά 800-1100 άτομα.
Στόχος είναι να μειωθούν επιπλέον 25% τα λειτουργικά έξοδα σε βάθος χρόνου.
Η τράπεζα θα αποκτήσει χαρακτηριστικά όχι ακριβώς ειδικού τραπεζικού ιδρύματος αλλά εξειδικευμένου τραπεζικού ιδρύματος που δεν θα έχει προσανατολισμό μόνο στον αγροτικό τομέα.
Ούτως η άλλως αυτό το προνόμιο το έχει χάσει και όπως δήλωσε πρόσφατα και ο Βενιζέλος «όλες οι τράπεζες πρέπει να έχουν πρόσβαση στον πρωτογενή τομέα».

Αν δεν προχωρήσει η λύση του ρεαλιστικού διαχωρισμού έρχεται το good και bad bank

Πρόσφατα είχαμε επισημάνει ότι την λύση της Proton bank φαίνεται ότι εισηγούνται οι επιτελείς της Τρόικα για την ΑΤΕ Bank ενώ και στο υπουργείο Οικονομικών παρ΄ ότι προσπαθούν να αποφύγουν αυτό το ενδεχόμενο μάλλον κατανοούν ότι δεν μπορούν να υπάρξουν ανατρεπτικές παρεμβάσεις διάσωσης της ΑΤΕ ώστε να αποφευχθεί η διάσπαση σε good και bad bank.
Παράλληλα φαίνεται να απορρίπτεται η πρόταση η ΑΤΕ να ανακεφαλαιοποιηθεί κατά τα πρότυπα των άλλων τραπεζών από το ΤΧΣ. Η Τρόικα θέλει θεραπεία σοκ στην ΑΤΕ.
Πρόσφατα είχε τονιστεί ότι παρασκηνιακώς είχαν  ζητήσει από ορισμένες τράπεζες και μεταξύ αυτών και της Εθνικής – όμως όχι μόνο της Εθνικής αλλά και άλλων τραπεζών – να απορροφήσει το καλό κομμάτι της ΑΤΕ Bank.
Ωστόσο οι διοικήσεις των τραπεζών αρνούνται το δώρο όπως το ονομάζουν και η άρνηση αυτή η οποία είναι καθολική από όλες τις διοικήσεις δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στο σχέδιο διάσπασης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης