Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σε μια περίοδο τραπεζικής κατακρήμνισης στο ΧΑ μια ελληνική τράπεζα σχεδιάζει την εισαγωγή της στο ΧΑ και υλοποιεί κεφαλαιακή ενίσχυση 256 εκατ ευρώ; Ποια είναι και πόσο εφικτοί είναι οι στόχοι της;

tags :
Σε μια περίοδο τραπεζικής κατακρήμνισης στο ΧΑ μια ελληνική τράπεζα σχεδιάζει την εισαγωγή της στο ΧΑ και υλοποιεί κεφαλαιακή ενίσχυση 256 εκατ ευρώ; Ποια είναι και πόσο εφικτοί είναι οι στόχοι της;
Σε μια περίοδο τραπεζικής κατακρήμνισης ειδικά στο ελληνικό χρηματιστήριο υπάρχει τράπεζα που μελετά την είσοδο της στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Μάλιστα ακόμη και αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται επαφές ώστε να καθοριστεί ένα ευρύ χρονοδιάγραμμα με βάση το οποίο θα πορευθεί η τράπεζα.
Σε ποια τράπεζα αναφερόμαστε στην Probank.

Η διοίκηση της τράπεζας με αφορμή την μεγάλη κεφαλαιακή ενίσχυση που δρομολογεί και σε επιστολές προς τους μετόχους της αλλά και σε επαφές με αρμόδιους παράγοντες του χρηματιστηρίου έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον να εισέλθει στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Με βάση το καλύτερο σενάριο στα μέσα του 2013 η Probank θα μπορούσε να εισαχθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Αν μάλιστα καταφέρει να αντλήσει με ίδια μέσα τα 256 εκατ που είναι ο στόχος ανακεφαλαιοποίησης χωρίς να προσφύγει στο ΤΧΣ είναι προφανές ότι ο χρονικός στόχος που έχει τεθεί θα καταστεί πιο εφικτός.
Όμως κλειδί για την επίτευξη του στόχου εισαγωγής στο ΧΑ θα είναι προφανώς η εξέλιξη του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης.
Η Probank σχεδιάζει να αντλήσει 256 εκατ εκ των οποίων 106 εκατ με τιμή 0,80 ευρώ από αύξηση κεφαλαίου και 150 εκατ από ομολογιακό το οποίο δύναται να είναι μετατρέψιμο.
Η τράπεζα έχει πάρει παρατάσεις στην διαδικασία καθώς οι αρχικές ανακοινώσεις συνέπεσαν με το PSI+ ενώ ακόμη και σήμερα δεν έχει ξεκαθαρίσει ποια θα είναι η τελική επιβάρυνση για τις τράπεζες. Θα είναι 74% θα είναι 78% θα είναι χαμηλότερα θα είναι υψηλότερα.
Οι νέες προθεσμίες που έχει δώσει η τράπεζα είναι
21 Μαΐου λήγει η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων
29 Μαΐου λήγει η περίοδος διάθεσης των αδιαθέτων.
Το μείζον ερώτημα είναι αν ο στόχος των 256 εκατ ευρώ είναι επιτεύξιμος.
Οι απόψεις διίστανται ωστόσο αν η τράπεζα καταφέρει να συγκεντρώσει το 50% ή 60% του στόχου ανακεφαλαιοποίησης της θα είναι μεγάλη επιτυχία όταν συζητείται για τις άλλες τράπεζες να καλύψουν το 10% της ελάχιστης συμμετοχής.
Το 60% κάλυψη του στόχου των 256 εκατ σημαίνει πάνω από 150 εκατ ευρώ.
Ωστόσο η διοίκηση της Probank, διενεργεί road shows σε μετόχους και τα μηνύματα που λαμβάνει είναι ενθαρρυντικά.
Δεν αποκλείεται να συγκεντρωθεί μεγαλύτερο ποσοστό του 60% ενώ επίσης δεν μπορεί να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο αναζήτησης στρατηγικού συμμάχου.
Το ομολογιακό θα φέρει επιτόκιο μεταξύ 10% με 12% και θα είναι μετατρέψιμο σε μετοχές.
Σημειώνεται ότι η γενική συνέλευση έχει λάβει απόφαση έκδοσης και συμπληρωματικού ομολογιακού ύψους 53 εκατ το οποίο κάλλιστα θα μπορούσε να διατεθεί σε στρατηγικό επενδυτή.
Αν αυτό δεν επιτευχθεί προφανώς τα αδιάθετα θα μπορούσε να καλύψει το ΤΧΣ σε μια αναλογία ευνοϊκή για τους παλαιούς μετόχους. Το dilution θα είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με άλλες τράπεζες.
Η Probank με 3,7 δις ευρώ ενεργητικό και 290 εκατ κεφάλαια έχει θέσει υψηλούς στόχους σε μια περίοδο ακόμη υψηλότερου ρίσκου. Ο χρόνος θα δείξει αν θα τα καταφέρει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης