Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Απαράδεκτοι οι όροι των δανειστών για την προστασία πρώτης κατοικίας – Κατασκευασμένος μύθος τα περί στρατηγικών κακοπληρωτών

Απαράδεκτοι οι όροι των δανειστών για την προστασία πρώτης κατοικίας – Κατασκευασμένος μύθος τα περί στρατηγικών κακοπληρωτών
Καλλιεργήθηκε ένας μύθος όλα αυτά τα χρόνια ότι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές αντιστοιχούν σε προβληματικά δάνεια 15 με 20 δισεκ. ευρώ....η αλήθεια είναι ότι δεν ξεπερνούν τα 5 δισ
Ως απαράδεκτες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι συνεχείς παρεμβάσεις των δανειστών για την προστασία της πρώτης κατοικίας....
Αυτό που παραβλέπουν οι περισσότεροι είναι ότι ο νέος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας που αντικαθιστά τον όντως προβληματικό και δυσλειτουργικό νόμο Κατσέλη...συντάχθηκε σχεδόν το 80% των παραμέτρων από τις τράπεζες και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, δεν είναι ένας νόμος με τον οποίο διαφωνούν οι τράπεζες τουναντίον θεωρούν ότι είναι ένα πολύ καλό νομικό πλαίσιο.
Οι δανειστές ζητούν πολύ περισσότερα να αποδυναμώσουν τον πολίτη - δανειολήπτη που θέλει να έχει μια ελάχιστη δικλείδα ασφαλείας.
Ας αναφέρουμε ένα παράδειγμα.
Ο νέος νόμος αναφέρει ότι το μέγιστο των καταθέσεων που μπορεί να έχει ένας πολίτης είναι 15.000 ευρώ....προσέξτε το όριο είναι ένα ανήθικο και αναξιοπρεπές όριο αλλά έγινε δεκτό. 
Οι δανειστές ζητούν αλλαγές και στην περιφερειακή νομοθεσία αλλά και σε άλλες παραμέτρους και η στάση τους αρχίζει να εξοργίζει...
Ως τι μιλούν όλοι αυτοί που πληρώνονται από τους φορολογούμενους της Ευρώπης;
Που ήταν όλοι αυτοί όταν χάθηκαν 54-55 δισεκ. κεφαλαίων που επενδύθηκαν στις τράπεζες τα τελευταία χρόνια;
Οι δανειστές συνεχίζουν να επιμένουν σε αλλαγές ενώ ο νόμος ικανοποιεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στην Ελλάδα, η στάση τους έχει πολιτικά ελατήρια, δεν ενδιαφέρονται για τον μέσο έλληνα δανειολήπτη. 
A)Ο νόμος όπως διαμορφώθηκε ήταν αποτέλεσμα κυρίως παρεμβάσεων των τραπεζών και λιγότερο της κυβέρνησης.
Η αριστερή κυβέρνηση στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας αποδέχθηκε σχεδόν όλες τις προτάσεις των τραπεζών.
Οι τράπεζες δηλώνουν ικανοποιημένες με το νέο νομικό πλαίσιο και οι δανειστές ζητούν πολύ περισσότερα.
B)Καλλιεργήθηκε ένας μύθος όλα αυτά τα χρόνια ότι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές αντιστοιχούν σε προβληματικά δάνεια 15 με 20 δισεκ. ευρώ.
Αυτό είναι ένας μύθος που κατασκεύασαν και οι ίδιες οι τράπεζες για να πιέσουν σε σκληρότερα μέτρα.
Τα δάνεια που αντιστοιχούν σε στρατηγικούς κακοπληρωτές δεν ξεπερνούν τα 5 δισεκ. σε σύνολο 83 δισεκ. προβληματικών ανοιγμάτων.
Όταν μια εταιρία που μάχεται να πληρώσει τις δόσεις της και τις πληρώνει ζητάει 3ετή παράταση για να μπορέσει να επιβιώσει η απάντηση της τράπεζας είναι μείωση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.
Προφανώς η εταιρία θα καταρρεύσει και η τράπεζα δεν θα πάρει τίποτε, θα κατασχέσει την ακίνητη περιουσία και θα ποντάρει εάν και όποτε πουλήσει δάνεια και ακίνητα.
Γ)Οι τράπεζες έχουν ήδη υποστηριχθεί από το κράτος με την επιδότηση δόσης που δυνητικά θα αυξήσει τα έσοδα εκ τόκων έως και 600 εκατ ευρώ σε ετήσια βάση 150 εκατ για κάθε συστημική τράπεζα – 150 εκατ Χ 4 = 600 εκατ ευρώ –
Δ)Η στάση των δανειστών είναι επιεικώς απαράδεκτη, με την αδιάλλακτη στάση τους ούτε τις ελληνικές τράπεζες βοηθούν, ούτε τους δανειολήπτες.
Υπάρχει μια ασύμμετρη θεσμική απειλή κατά της προστασίας πρώτης κατοικίας από τους δανειστές οι οποίοι δεν έχουν κατανοήσει ότι τα 27,89 δισεκ. προβληματικά στεγαστικά δάνεια είναι υπαρκτό πρόβλημα.
Ε)Πάντως η στάση θεσμών, ESM, EKT και Βρυξελλών είναι απαράδεκτη πλήττει ξεκάθαρα τον απλό πολίτη που προσπαθεί να βρει μια συμβιβαστική λύση με τις τράπεζες.
Η στάση των θεσμών που δεν κατανοούν την έννοια της προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι απαράδεκτη και ενάντια στα εθνικά συμφέροντα είτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είτε με κυβέρνηση ΝΔ…στο προσεχές μέλλον.

Τι περιλαμβάνει το πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας;

1) Η εμπορική αξία ακινήτου φυσικού προσώπου 130.000 ευρώ
2)Η αντικειμενική αξία ακινήτου 250.000 ευρώ.
3) Η αντικειμενική αξία των ακινήτων που αποτελούν εγγύηση για επιχειρηματικά δάνεια θα είναι ύψους έως 100.000 ευρώ από 175.000 ευρώ.
4) Το μέγιστο των καταθέσεων του οφειλέτη δεν θα υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.
5) Το ποσό των 80.000 ευρώ (από αρχική πρόταση 50.000 ευρώ), θα είναι η αξία των ακινήτων πέραν της α’ κατοικίας για οφειλή δανείου πάνω από 20.000 ευρώ.
6)Οικογενειακό εισόδημα 12.500 ευρώ και επιπλέον 8.500 ευρώ για τον ή την σύζυγο και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί έως τρία παιδιά συνολικά 15.000 ευρώ.
Συνολικό εισόδημα ελάχιστο 12.500 ευρώ και μέγιστο 36.000 ευρώ οικογένεια με τρία παιδιά.
7)Η ημερομηνία που θα ληφθεί υπόψη για την επιλογή προστασίας πρώτης κατοικίας θα είναι έως 28 Φεβρουαρίου 2019
8) Οι αιτήσεις θα μπορούν να υποβάλλονται έως 31 Δεκεμβρίου 2019
9) Ο χρόνος έναρξης συμμετοχής στην διαδικασία έχει οριστεί η 30η Απριλίου 2019.
10) Το οριζόμενο επιτόκιο έχει οριστεί euribor 3 μηνών + 2% δηλαδή 1,69% σε παρούσες τιμές.
11) Εάν ο δανειολήπτης που έχει ενταχθεί στο καθεστώς προστασίας πρώτης κατοικίας δεν πληρώσει 3 συναπτές δόσεις η τράπεζα μπορεί με συνοπτικές διαδικασίες να κατάσχει το ακίνητο που είναι πρώτη κατοικία.
12) Η κυβέρνηση σχεδιάζει πλάνο αφερεγγυότητας με αυτοτελείς διατάξεις
13) Η διάρκεια της ρύθμισης θα είναι έως 25 έτη και δεν θα μπορεί ο δανειολήπτης να υπερβαίνει το 80ο έτος της ηλικίας του.
14)Το δημόσιο συμμετέχει με συνεισφορά στις δόσεις μεταξύ άλλων για να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο αθέτησης.
15) Εάν το δημόσιο δεν καταβάλλει την συμμετοχή του στις δόσεις δεν θα μπορεί να καθυστερήσει άνω των 9 μηνών.
16) Θα δημιουργηθεί ειδικός ακατάσχετος λογαριασμός κυριότητας του οφειλέτη στον οποίο το δημόσιο θα καταβάλλει την αναλογούσα συμμετοχή του στην μηνιαία δόση.
17)Οποιαδήποτε μεταβολή στην οικονομική κατάσταση του οφειλέτη επηρεάζει το ποσό συνεισφοράς όχι την δόση.
18)Στην αίτηση ο δανειολήπτης πέραν των κλασσικών στοιχείων, ονοματεπώνυμο, ταυτότητα, ΑΦΜ θα πρέπει να αναφέρονται εισοδήματα, κατάλογος πιστωτών τραπεζών, κατάλογος πλήρης περιουσιακών στοιχείων, φορολογική ενημερότητα κ.α.
19)Θα δημιουργηθεί πλατφόρμα όπου θα είναι προσβάσιμη στο κοινό και θα έχει κριτήρια επιλεξιμότητας.
20)Από την υποβολή της αίτησης κάθε τράπεζα θα έχει χρονικό διάστημα ένα μήνα για να απαντήσει και εάν κρίνει κάποιο δανειολήπτη μη επιλέξιμο είναι υποχρεωμένη να αναφέρει τους λόγους της απόρριψης του αιτήματος.
21) Καθυστέρηση του Δημοσίου να καταβάλλει την εγκριθείσα συνεισφορά μπορεί να οδηγήσει σε έκπτωση του αιτούντα, μόνο εφόσον το συνολικό ύψος του ποσού σε καθυστέρηση υπερβαίνει αθροιστικά την αξία 9 μηνιαίων δόσεων.
22)Από την στιγμή που ένας δανειολήπτης έχει κριθεί επιλέξιμος ώστε να ενταχθεί στον μηχανισμό προστασίας πρώτης κατοικίας παύουν οι πλειστηριασμοί.
23) Η περίμετρος που θα ενταχθούν στον νέο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα είναι 11 δισεκ. ευρώ από αρχική εκτίμηση 9,8 με 10 δισ.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης