Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πειραιώς: Οι 3 εναλλακτικές λύσεις και γιατί εγκαταλείφθηκε το σχέδιο κρατικής βοήθειας – Αρχές 2019 οι ανακοινώσεις

Πειραιώς: Οι 3 εναλλακτικές λύσεις και γιατί εγκαταλείφθηκε το σχέδιο κρατικής βοήθειας – Αρχές 2019 οι ανακοινώσεις
Οι πωλήσεις και λόγω MSCI έχουν διαδραματίσει καίριο στην μεγάλη πίεση στην μετοχή οπότε λογικά μετά την ολοκλήρωση των εκροών από το rebalancing του MSCI Greece θα πρέπει να εκτονωθεί η πίεση στην μετοχή και να ανακάμψει.
Τρία εναλλακτικά σχέδια φαίνεται ότι είναι τα πιθανότερα για την τράπεζα Πειραιώς ενώ παρά τις φημολογίες το σενάριο προσφυγής σε κρατική βοήθεια έχει αποκλειστεί και δεν εξετάζεται από την τράπεζα.
Ωστόσο ένα βασικό πρόβλημα είναι ότι οι ιδιώτες επενδυτές για να επενδύσουν χωρίς εξασφαλίσεις ζητούν στην παρούσα φάση επιτόκια που θεωρούνται ακραία και σίγουρα επιβλαβή για τον ισολογισμό της Πειραιώς.
Η Πειραιώς ενώ δεν πιέζεται από τις εποπτικές αρχές και τον SSM να κάνει κάτι τώρα ως προς την κεφαλαιακή της ενίσχυση, η χρηματιστηριακή αγορά έχει καταβαραθρώσει την μετοχή η οποία εμφανίζει συνολική χρηματιστηριακή αξία 372 εκατ ευρώ.
Μια τράπεζα με 6,6 δισεκ. tangible book κεφάλαια δεν μπορεί να έχει P/BV χρηματιστηριακή τιμή προς λογιστική αξία 0,08.
Μπορεί να ειπωθεί ότι είναι ακραία υποτιμημένη η μετοχή της Πειραιώς καθώς δεν υπάρχει λογική τα 6,6 δισεκ. να αξίζουν 372 εκατ ευρώ.
Οι πωλήσεις και λόγω MSCI έχουν διαδραματίσει καίριο στην μεγάλη πίεση στην μετοχή οπότε λογικά μετά την ολοκλήρωση των εκροών από το rebalancing του MSCI Greece θα πρέπει να εκτονωθεί η πίεση στην μετοχή και να ανακάμψει.
Να σημειωθεί ότι στις 30/11 η Πειραιώς θα ανακοινώσει αποτελέσματα με καλές επιδόσεις στην μείωση των NPEs.
Οι εποπτικές αρχές δεν πιέζουν αντιθέτως έχουν στενή συνεργασία με την διοίκηση Μεγάλου, αλλά το χρηματιστήριο ασκεί ασφυκτική πίεση στην τράπεζα Πειραιώς.
Όμως όπως αναφέρει ο SSM μια τράπεζα αξιολογείται με βάση την κεφαλαιακή της επάρκεια όχι με βάση την χρηματιστηριακή της τιμή.
 
Ποιες είναι οι 3 εναλλακτικές λύσεις για την τράπεζα Πειραιώς;
 
Εναλλακτικό σχέδιο πρώτο
 
Η Πειραιώς διαθέτει προς διαχείριση και πουλάει προβληματικά δάνεια 5 δισεκ. ευρώ και έναντι αυτού του συνδυασμού επενδυτής εισφέρει 500 εκατ ευρώ σε ομολογιακό tier 2.
Το σενάριο αυτό αν και έχει εξεταστεί και θα μπορούσε να θεωρηθεί το πιο ήπιο από πλευράς παρενεργειών εξαρταται από το υψος των επιτοκίων.
 
Εναλλακτικό σχέδιο δεύτερο
 
Η Πειραιώς να διαθέσει προς πώληση 5 δισεκ. προβληματικά δάνεια και 5 δισεκ. προς αξιοποίηση συνολικά 10 δισεκ. και έναντι αυτών ο επενδυτής να διαθέσει 500 εκατ σε ομολογιακό tier 2.
H λύση αυτή υπό όρους θα μπορούσε να υλοποιηθεί.
 
Εναλλακτικό σχέδιο τρίτο
 
Η τράπεζα Πειραιώς να αποταθεί στους μετόχους να τους ζητήσει να καλύψουν tier 2 ύψους 500 εκατ ευρώ και ταυτόχρονα να εκδοθεί κάποιας μορφής warrants ώστε οι επενδυτές να έχουν προτεραιότητα σε μελλοντική αύξηση κεφαλαίου.
Οι επενδυτές όπως ο Paulson δεν στηρίζει τέτοια σχέδια.
 
Εναλλακτικό σχέδιο τέταρτο που έχει απορριφθεί
 
Η Πειραιώς να προσφύγει σε μεικτό σχήμα δηλαδή να διαθέσει 5 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα σε ιδιώτη επενδυτή που θα μπορούσε να καλύψει 500 εκατ ομολογιακό tier 2 και ταυτόχρονα να προσφύγει και στο ελληνικό δημόσιο ζητώντας μέσω έκδοσης cocos δηλαδή μετατρέψιμων ομολόγων σε μετοχές ύψους 1 δισεκ. ευρώ.
Ωστόσο το σχέδιο προσφυγής σε κρατικά κεφάλαια δεν εξετάζεται από την Πειραιώς.
Θεωρητικά ωστόσο η Πειραιώς θα βρισκόταν με 1,5 δισεκ. νέα κεφάλαια δηλαδή ποιο κοντά στις πραγματικές κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας.
Η Πειραιώς με 1,5 δισεκ. νέα κεφάλαια θα μπορούσε να υλοποιήσει επιθετικό πρόγραμμα εξυγίανσης.
Προφανώς το σχέδιο αυτό θεωρείται state aid δηλαδή κρατική βοήθεια με ότι αυτό συνεπάγεται για την αναδιάρθρωση της Πειραιώς.
Ταυτόχρονα τα cocos που ήδη διαθέτει η Πειραιώς 2 δισεκ. θα μετατραπούν υποχρεωτικά σε μετοχές και το ΤΧΣ που εκπροσωπεί το ελληνικό δημόσιο θα βρεθεί από 26% με 58% ως βασικός μέτοχος.
Όμως όπως σημειώθηκε το σχέδιο κρατικής βοήθειας έχει απορριφθεί ως εναλλακτικό σενάριο.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης