Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ενδείξεις ότι καλύπτεται η αμκ της Κύπρου - Για καλό κλίμα και επίτευξη στόχων μιλούν στελέχη της τράπεζας - Ερωτηματικό παραμένει ακόμη αν καλύφθηκε το αξιόγραφο κεφαλαίου

tags :
 Ενδείξεις ότι καλύπτεται η αμκ της Κύπρου - Για καλό κλίμα και επίτευξη στόχων μιλούν στελέχη της τράπεζας - Ερωτηματικό παραμένει ακόμη αν καλύφθηκε το αξιόγραφο κεφαλαίου
(upd2)Ολοκληρώνεται σήμερα η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας Κύπρου και με βάση ενδείξεις η  συμμετοχή έχει φθάσει ή ξεπεράσει στο 90% και προσεγγίζει την πλήρη κάλυψη.
Κύκλοι στην Κύπρο μιλούν για επίτευξη των στόχων δηλαδή αφήνουν να εννοηθεί ότι η αύξηση κεφαλαίου καλύφθηκε 100% ενώ είναι ασαφές αν έχει καλυφθεί το αξιόγραφο κεφαλαίου.
H μετοχή της τράπεζας στο +2% στα 0,53 ευρώ αντιδρά λελογισμένα...
Ήδη στο επιτελείο της τράπεζας Κύπρου πραγματοποιήθηκε  μια ευρύτατη συνάντηση στελεχών και μελών του ΔΣ ώστε να λάβουν τις τελικές αποφάσεις για την κεφαλαιακή ενίσχυση.
Οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες της Κύπρου φθάνουν τα 1,560 δισ τα οποία  καλύπτονται κυρίως με τα co co bonds που εξέδωσε πριν ένα χρόνο, αλλά υλοποιεί και αμκ περίπου 398 εκατ ευρώ.
Αν η αύξηση καλυφθεί όπως διαφαίνεται σίγουρα θα πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη.

Προβληματισμός για το τελικό ύψος του haircut

Προβληματισμός επικρατεί στα επιτελεία των κυπριακών τραπεζών καθώς διαφαίνεται ότι θα κληθούν να αυξήσουν περαιτέρω το συντελεστή haircut επί των χαρτοφυλακίων ελληνικών ομολόγων που κατέχουν.
Οι κυπριακές τράπεζες προχώρησαν σε haircut 60% όταν οι ελληνικές τράπεζες διενεργούν 70% με 75%.
Η απόκλιση αυτή σε ζημίες και αντίστοιχα σε κεφάλαιο είναι σημαντική.
Στην περίπτωση της Κύπρου πρόκειται για περαιτέρω επιβάρυνση 250 με 400 εκατ ευρώ
Στην περίπτωση της Marfin πρόκειται για περαιτέρω επιβάρυνση 300 με 500 εκατ ανάλογα αν το haircut είναι 70% ή 75%.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα και για αυτό το ενδεχόμενο δηλαδή οι κυπριακές τράπεζες να αυξήσουν τον συντελεστή απομείωσης όπερ σημαίνει να αναζητήσουν πρόσθετα κεφάλαια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης